Ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι που βουίζουν τα αυτιά

Ένα σταθερό «κουδούνισμα» στα αυτιά συνήθως δεν είναι μια φυσιολογική κατάσταση. Δεν αποκλείεται αυτό το κουδούνισμα να οφείλεται σε εμβοές. Οι εμβοές είναι ήχοι, τριξίματα, σφυρίγματα στα αυτιά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλούνται από καταστροφή των αισθητηρίων κυττάρων του ακουστικού νεύρου στο εσωτερικό αυτί. Το επίπεδο του θορύβου σ’ αυτή την περίπτωση μπορεί να κυμανθεί από ήπιο έως εξαιρετικά ενοχλητικό ή ακόμα και εξουθενωτικό.

Αιτίες των εμβοών

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους θα μπορούσατε να καταλήξετε με εμβοές. Μερικοί είναι πιο σοβαροί από ό, τι άλλοι. Παρακάτω είναι μια λίστα με μερικές από τις πιθανές αιτίες:

Αλλεργίες

Υψηλή ή χαμηλή αρτηριακή πίεση

Προβλήματα κακής κυκλοφορίας

Όγκος

Στρες

Τραυματισμός στο κεφάλι

Διαβήτης

Προβλήματα του θυρεοειδούς

Νόσος του Lyme

Οι αντιδράσεις σε ορισμένα πράγματα μπορούν να προκαλέσουν έξαρση των εμβοών όπως:

Αντίδραση σε αντιβιοτικό

Ηρεμιστικά

Αντικαταθλιπτικά

Ασπιρίνη

Η έξαρση των εμβοών μπορεί να κάνει τη ζωή δύσκολη. Αποφύγετε τα παρακάτω, αν έχετε εμβοές:

Τα κρυολογήματα και η γρίπη

Ανθυγιεινό περιβάλλον

Έξαρση αλλεργιών

Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες

Καπνός

Καφεΐνη

Οι εμβοές είναι μια συνηθισμένη κατάσταση από την οποία υποφέρουν εκατομμύρια άνθρωποι. Επηρεάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών αλλά πιο συχνά επηρεάζει τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Αν έχετε κουδούνισμα στα αυτιά σας σε μόνιμη βάση θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό. Αυτός θα σας καθοδηγήσει να κάνετε συγκεκριμένες εξετάσεις για να προσδιοριστεί η αιτία. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Διάγνωση

Ίσως χρειαστεί ένα τεστ ακοής. Ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει για τυχόν σημεία πίεσης στο ακουστικό νεύρο σας, που θα μπορούσαν να προκαλούν εμβοές. Μπορεί, επίσης να χρειαστεί μια εξέταση αίματος για να ελεγχθεί μήπως υπάρχει κάποια μόλυνση. Οταν ο γιατρός θα έχει στα χέρια του τα στοιχεία από όλες τις εξετάσεις, θα μπορέσει να καθορίσει την καλύτερη θεραπεία.

Θεραπεία

Η θεραπεία των εμβοών εξαρτάται από την αιτία. Ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να αποφύγετε ορισμένες τροφές, όπως η σοκολάτα, το αλάτι και τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη. Χειρουργική επέμβαση θα απαιτηθεί εάν υπάρχει κάποιος όγκος στο εσωτερικό του αυτιού ή στη γύρω από αυτό περιοχή. Μερικές φορές ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσει κανείς τις εμβοές είναι απλά να τις αγνοήσει αν οι εξετάσεις δεν δείχνουν πως υπάρχει κάποια παθολογική αιτία γι’ αυτές. Κάποιες φορές προτείνονται ακουστικά βαρηκοΐας. Αν και επί της ουσίας δεν συνιστούν λύση, εντούτοις σε μερικούς ανθρώπους λειτουργούν αποτελεσματικά, απομακρύνοντας τους θορύβους από τα αυτιά τους.

Η ιατρική δεν είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία για τις εμβοές, αλλά μερικές φορές η μόνη επιλογή είναι τα φάρμακα.

Άλλες αιτίες των εμβοών

Λαβυρινθίτιδα, αιθουσαία νευρωνίτιδα. Πρόκειται για φλεγμονή στο εσωτερικό αυτί που μπορεί να προκαλέσει εμβοές στα αυτιά. Μπορεί επίσης να προκαλέσει ζαλάδα.

Νόσος του Meniere. Προκαλεί επίσης εσωτερική φλεγμονή στο αυτί και μερικές φορές απώλεια ακοής.

Δυνατοί θόρυβοι. Θόρυβοι όπως αυτοί που ακούγονται κατά τη διάρκεια ροκ συναυλιών, μπορεί να προκαλέσουν εμβοές στα αυτιά σας για μερικές ημέρες. Αυτό όμως είναι κάτι που διορθώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει