Πώς μπορεί να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό απέναντι στη γρίπη

Πολλοί άνθρωποι υπερηφανεύονται πως δεν έχουν κρυολογήσει ποτέ ή δεν ξέρουν τι θα πει γρίπη, επειδή έχουν «ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα» ή επειδή τρώνε υγιεινές τροφές ή παίρνουν ορισμένα συμπληρώματα.

Μπορεί, όμως, πραγματικά να ενισχύσει κανείς με κάποιους τρόπους το ανοσοποιητικό του σύστημα ενάντια στους ιούς;

Βεβαίως και μπορεί! Διαβάστε παρακάτω πέντε πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς για να παραμένει όσο το δυνατόν περισσότερο υγιής και μακριά από κρυολογήματα.

1. Κοιμηθείτε αρκετά

Ο επαρκής ύπνος πραγματικά λειτουργεί. Το ανοσοποιητικό σύστημα σηματοδοτεί χημικές ουσίες που ονομάζονται κυτοκίνες και εμπλέκονται στη διαδικασία του ύπνου με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά όχι μόνο να είναι επιρρεπείς στις λοιμώξεις, αλλά να μην έχουν καλή ανταπόκριση ούτε απέναντι στα εμβόλια. Η έρευνα συνιστά πως οι ενήλικες χρειάζονται καθημερινά τουλάχιστον 7 με 8 ώρες ύπνου.

2. Καταναλώστε αρκετά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως

Φρούτα και λαχανικά μας δίνουν όχι μόνο τις προφανείς βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένων των A, C και Ε, αλλά και άλλα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, των οποίων ο ρόλος δεν είναι πλήρως κατανοητός. Αλλά θα πρέπει να είστε προσεκτικοί και να μην έχετε εξαιρετικά μεγάλες προσδοκίες για την αποτελεσματικότητα των «σούπερ τροφών». Κι αυτό γιατί παρά το γεγονός ότι οι μελέτες δείχνουν μια τεράστια ποικιλία από οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση μιας ποικιλίας από φρούτα και λαχανικά, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο φρούτο ή λαχανικό που να προσφέρει ανοσία. Το κλειδί είναι η ποικιλία, ο αριθμός και το χρώμα. Τα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά τείνουν να έχουν περισσότερες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά όπως το λυκοπένιο και η λουτεΐνη.

3. Πιείτε με μέτρο ή και καθόλου

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε πως οι άνθρωποι που πίνουν τέσσερα με πέντε ποτά σε μια έξοδο κινδυνεύουν να κατασταλεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα για αρκετές ώρες μετά την κατανάλωση του αλκοόλ. Άλλες μελέτες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που πίνουν πολύ τείνουν να έχουν αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα με την πάροδο του χρόνου. Οι άνθρωποι που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ είναι πιο ευάλωτοι στην πνευμονία, τη σηψαιμία και την ηπατίτιδα C.

4. Μην καπνίζετε

Η αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού σας συστήματος μειώνεται με το κάπνισμα. Η νικοτίνη που βρίσκεται τόσο στα παραδοσιακά τσιγάρα όσο και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα στρεβλώνει τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται μακροφάγα. Διάφοροι υδρογονάνθρακες που εντοπίζονται στο τσιγάρο, βλάπτουν πολλά διαφορετικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των λεμφοκυττάρων και των μακροφάγων.

5. Ασκηθείτε

Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που γυμνάζονται τακτικά έστω και με μέτριας έντασης άσκηση είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν μια σειρά από λοιμώξεις, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη. Αλλά θα πρέπει να προσέξετε γιατί η υπερβολική άσκηση μπορεί να έχει αντίθετο αποτέλεσμα και να καταστείλει το ανοσοποιητικό σας σύστημα τουλάχιστον για λίγο. Μελέτη που έχει γίνει πάνω σε αθλητές που βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο έχει δείξει πως η έντονη άσκηση μπορεί να μειώσει ορισμένους τύπους ανοσίας, τουλάχιστον προσωρινά.

Διαβάστε παρακάτω τι ΔΕΝ έχει αποδειχθεί πως μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα:

1. Φυτικά προϊόντα όπως η Echinacea (εχινάκεια)

Στο παρελθόν αρκετές μελέτες είχαν δείξει πως η εχινάκεια συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το πρόβλημα είναι ότι τα διάφορα εμπορικά προϊόντα περιέχουν διαφορετικές ποσότητες του φυτού ή περιέχουν παράλληλα και άλλα φυτά. Ορισμένα απ’ αυτά, όπως ο αστράγαλος (astragalus ή huang qi) και η γλυκόριζα μπορεί να είναι επικίνδυνα σε συνδυασμό με την εχινάκεια.

2. Προβιοτικά

Το γιαούρτι, τα «πρεβιοτικά» και το τσάι βασίζουν τη δημοτικότητά τους στο γεγονός ότι τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να επηρεάσουν το βάρος, τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και την ευαισθησία απέναντι στις μολυσματικές ασθένειες. Το πρόβλημα είναι πως κανείς ακόμα δεν είναι σε θέση να αποδείξει ποια είναι τα «καλά» βακτήρια και ποια τα «κακά». Δεν υπάρχει, επίσης, ακόμα τίποτα οριστικό από πλευράς επιστήμης που να αποδεικνύει πως κάποια συγκεκριμένη τροφή μπορεί να αλλάξει την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου. Τα προβιοτικά εμπίπτουν πλήρως στην κατηγορία των βακτηρίων που είναι καλά στη θεωρία, αλλά δεν υπάρχει ακόμα «ετυμηγορία» σχετικά με το ποια φόρμουλα είναι η ιδανική.

3. Η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων

Μπορείτε αν θέλετε να καταναλώνετε βιολογικά προϊόντα, αλλά οι μελέτες δείχνουν πως τα βιολογικά τρόφιμα δεν περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα συμβατικά τρόφιμα. Τα βιολογικά τρόφιμα καλλιεργούνται χωρίς τη χρήση τεχνητών φυτοφαρμάκων, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα πολλά στοιχεία ακόμα που να δείχνουν πως τα φυτοφάρμακα μεταβάλλουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, παρόλο που η υψηλή έκθεση μεταξύ των εργατών που εργάζονται σε φάρμες για παράδειγμα, έχει συνδεθεί με νευρολογικές ασθένειες, όπως το Πάρκινσον.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει