Κοροναϊός: Πώς να διαχειριστείτε φόβο και άγχος

Όσο οι πληροφορίες γύρω από τον κοροναϊό συλλέγονται μέσω της έρευνας στην προσπάθεια της αντιμετώπισής του είναι λογικό να συσσωρεύονται και οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι αντιδράσεις μας.

Μεταξύ αυτών των αντιδράσεων μπορεί να είναι το άγχος, η ανησυχία, ο πανικός, η κοινωνική απόσυρση, η δυσκολία συγκέντρωσης ή ύπνου, η υπερβολική παρακολούθηση ειδήσεων σχετικά με τον ιό στα ΜΜΕ, η σύγχυση, το αίσθημα ότι είμαστε αβοήθητοι, ο θυμός, το αίσθημα της απώλειας, η θλίψη, ο σκεπτικισμός, η περιέργεια και η υπερεπαγρύπνηση για την υγεία.

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας

Παρόλο που ο κοροναϊός είναι ένα θέμα υγείας που αντιμετωπίζεται πολύ σοβαρά από τις αρχές της δημόσιας υγείας, μην αφήσετε την ανησυχία σας γι’ αυτόν να ελέγξει τη ζωή σας.

Υπάρχουν πολλοί απλοί και αποτελεσματικοί τρόποι για να διαχειριστείτε τους φόβους και τις ανησυχίες σας.

Διαβάστε παρακάτω ποια είναι τα «συστατικά» για έναν υγιή -ψυχικά και σωματικά- τρόπο ζωής, όπως τα συγκέντρωσε το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, προκειμένου να βοηθήσει στη διαχείριση του άγχους και του φόβου για την πανδημία:

Λάβετε υπόψιν τα γεγονότα. Μείνετε ενημερωμένοι με τις τελευταίες πληροφορίες για τον κοροναϊό.

Κρατήστε αυτή την ενημέρωση υπό έλεγχο. Ενώ θα πρέπει να γνωρίζετε για παράδειγμα, πώς πρέπει να φορέσετε μια μάσκα, ή ποιες είναι οι τελευταίες πληροφορίες σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης του ιού, ώστε να προστατευθείτε, προσπαθήστε να μην παρακολουθείτε το κάθε τι που αναφέρεται στον κοροναϊό στα μέσα ενημέρωσης. Ενημερωθείτε ποιες είναι οι τελευταίες οδηγίες για την προστασία σας, αλλά μην ενημερώνεστε για το… καθημερινό δελτίο θανάτων και κρουσμάτων παγκοσμίως και για κάθε αρνητική είδηση που αφορά τον ιό. Κάντε ένα διάλειμμα από την παρακολούθηση των ειδήσεων και εστιάστε στα πράγματα που είναι θετικά στη ζωή σας και σε πράγματα που έχετε τον έλεγχο.

Το άγχος είναι ένα συναίσθημα που τείνει να επιδιώκει τον περιορισμό σας. Μη το αφήνετε να σας δημιουργήσει το αίσθημα ότι είστε αβοήθητοι. Στρέψτε το μυαλό σας σε άλλα πράγματα. Είναι κατανοητό ότι ανησυχείτε για την τρέχουσα κατάσταση, ποιος δεν ανησυχεί, άλλωστε; Όμως, το άγχος δεν είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να τα βγάλετε πέρα.

• Προτιμήστε να ρωτάτε «τι κάνουμε τώρα» από το να ρωτάτε «γιατί συνέβη αυτό». Εξασκηθείτε στην υπομονή με τον εαυτό σας, αλλά και τους άλλους. Αφήστε τα πράγματα να ξεδιπλωθούν και ας ελπίσουμε ότι και οι άλλοι προσπαθούν να κάνουν το σωστό. Αν δεν το κάνουν, εσείς γνωρίζετε πια αρκετά πράγματα για να προστατεύσετε τον εαυτό σας.

Επικεντρωθείτε στη λογική και όχι στην συναισθηματική ανταπόκριση και προσπαθήστε να συμμετέχετε ενεργά στην επίλυση προβλημάτων. Μάθετε ποιος είναι διαθέσιμος να απαντήσει στις όποιες απορίες έχετε, αλλά φροντίστε να είναι ένας άνθρωπος που παρέχει ακριβείς πληροφορίες και μπορεί να σας καθοδηγήσει σωστά και όχι κάποιος αμφίβολης αξιοπιστίας που διαβάσατε ένα κείμενό του στο Facebook ή είδατε κάποιο βίντεό του στο Youtube.

• Βρείτε δραστηριότητες που σας δίνουν την αίσθηση ότι «κατέχετε το αντικείμενο», είτε αυτό είναι κάτι απλό όπως οι δουλειές του σπιτιού είτε κάτι πιο σύνθετο όπως η εξάσκηση σε μια νέα δραστηριότητα στην οποία γνωρίζετε ότι τα καταφέρνετε καλά. Συμμετέχετε σε δραστηριότητες που δεν εστιάζουν στην ανησυχία και θα οδηγήσουν το μυαλό σας μακριά απ’ αυτήν. Ακούστε μουσική, παρακολουθήστε μια κωμωδία, διαβάστε ένα βιβλίο κ.λπ.

• Αντί να παραμείνετε σε σκέψεις και εικόνες απελπισίας, φανταστείτε τον εαυτό σας να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την κατάσταση. Σκεφτείτε για παράδειγμα πως είστε υγειονομικός και έχετε να φροντίσετε κάποιον ασθενή. Παρατηρήστε πώς θα ενεργούσατε, τι θα κάνατε ή θα λέγατε. Δείτε τον εαυτό σας να είναι αποτελεσματικός.

Σκεφτείτε τι μπορείτε να πείτε σε έναν φίλο που έχει τις ίδιες ανησυχίες με εσάς. Πώς θα τον υποστηρίζατε, πώς θα τον ενθαρρύνατε, πώς θα τον καθησυχάζατε. Τώρα πείτε αυτά τα πράγματα στον εαυτό σας.

• Αισθανθείτε ευγνώμων για όσα έχετε. Ξοδέψτε κάθε ημέρα λίγο από το χρόνο σας για να σκεφτείτε τρία πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες. Κάντε εικόνα αυτά τα πράγματα.

Τα σημαντικά σχέδια μπορεί να αλλάξουν ριζικά από τις τρέχουσες συνθήκες. Προσπαθήστε να μην μείνετε στη λύπη γι’ αυτά που δεν μπόρεσαν να γίνουν λόγω της πανδημίας. Βρείτε άλλους τρόπους, επινοήστε εναλλακτικές λύσεις για να προχωρήσουν τα σχέδιά σας έστω και με κάπως διαφορετικό τρόπο από αυτόν που είχατε σχεδιάσει προτού προκύψει ο κοροναϊός.

Πρέπει να γνωρίζετε πως το σώμα σας μπορεί να ενισχύσει το άγχος. Μην μείνετε στο κρεβάτι. Κάντε μια βόλτα έξω και παρατηρήστε πράγματα γύρω σας, ειδικά τη φύση. Αφιερώστε χρόνο για να αναπνέετε βαθιά. Φροντίστε ένα κατοικίδιο ή τα φυτά σας. Μην μένετε άπραγοι. Οργανώστε ή καθαρίστε το δωμάτιό σας. Κάντε γυμναστική και στρέτσινγκ.

Να είστε προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις που κάνετε για τους άλλους. Κάποιος που έχει βήχα ή ακόμα και πυρετό δεν έχει απαραίτητα κοροναϊό. Η αυτογνωσία είναι σημαντική για να μην στιγματίζουμε άλλους στην κοινότητά μας.

Μείνετε σε επαφή με τους γύρω σας. Η διατήρηση επαφών με φίλους μέσω των κοινωνικών δικτύων μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της αίσθησης της κανονικότητας και στην ανταλλαγή συναισθημάτων, ώστε να ανακουφιστείτε από το άγχος. Διατηρήστε το χιούμορ σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει