Πώς πρέπει να προετοιμαστώ για να δώσω αίμα

Η διαθεσιμότητα της ποιότητας του αίματος είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό της σύγχρονης ιατρικής. Το αίμα δεν μπορεί να δημιουργηθεί συνθετικά γι’ αυτό πρέπει να συλλέγεται από εθελοντές αιμοδότες.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι φοβούνται να δώσουν αίμα για λόγους που κυμαίνονται από την ανησυχία μήπως πονέσουν μέχρι τον φόβο μην κολλήσουν κάποια ασθένεια.

Όμως, η αιμοδοσία είναι μια ασφαλής διαδικασία, λόγω των πολλών προφυλάξεων που παίρνονται και αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν πρέπει να την φοβάται. Οι πιο σοβαροί κίνδυνοι που σχετίζονται με την αιμοδοσία είναι απλά μια ζάλη, μια λιποθυμία ή κάποιες μελανιές. Αν ακολουθήσετε κάποια απλά βήματα, θα είστε όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι για να δώσετε αίμα.

Προσδιορίστε αν είστε κατάλληλοι για αιμοδοσία

Κάθε χώρα έχει τις δικές της διαφορετικές απαιτήσεις για την αιμοδοσία. Αυτές έχουν να κάνουν με ανησυχίες για τυχόν ασθένειες του αίματος που μπορεί να έχει ο δότης, από τα ταξίδια που έχει κάνει στο εξωτερικό και σε συγκεκριμένους προορισμούς, όπως σε χώρες όπου ευδοκιμούν διάφορες ασθένειες, από την ηλικία και το βάρος. Σε γενικές γραμμές μπορεί να δώσει κανείς αίμα αν πληροί ορισμένα κριτήρια.

Θα πρέπει να είναι υγιής και να μην πάσχει από κάποια τρέχουσα ασθένεια. Αποφύγετε να δώσετε αίμα αν είστε κρυωμένοι, αν έχετε κάποια πληγή, βήχα, ιό ή στομαχικές διαταραχές.

Θα πρέπει να ζυγίζετε τουλάχιστον 50 κιλά και να είστε ενήλικας. Σε πολλές χώρες με γονική άδεια μπορεί να δώσουν αίμα και έφηβοι 16 και 17 ετών.

Μπορεί κανείς να δίνει αίμα κάθε 56 ημέρες. Αν έχει για κάποιο λόγο δώσει αίμα νωρίτερα, τότε δεν είναι κατάλληλος για να ξαναδώσει.

Επίσης, δεν θα πρέπει να δίνει κανείς αίμα αν είχε κάνει κάποιες οδοντιατρικές εργασίες μέσα στις προηγούμενες 24 ώρες ή αν είχε κάνει μεγάλες οδοντιατρικές εργασίες τον προηγούμενο μήνα.

Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε σίδηρο

Δεδομένου ότι η παραγωγή του αίματος απαιτεί σίδηρο, θα πρέπει να τρώτε τροφές πλούσιες σε σίδηρο για δύο εβδομάδες πριν από το ραντεβού της αιμοδοσίας. Αυτό θα βοηθήσει να έχετε ισχυρό αίμα για την δωρεά και να ανακτήσετε το αίμα σας πιο εύκολα μετά από τη δωρεά. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το σπανάκι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα ψάρια, τα πουλερικά, τα φασόλια, τα αυγά και το βόειο κρέας.

Εχοντας καλά επίπεδα της βιταμίνης C μπορείτε επίσης να αυξήσετε την απορρόφηση του σιδήρου. Προσπαθήστε να καταναλώνετε εσπεριδοειδή φρούτα, χυμούς ή συμπληρώματα βιταμίνης C.

Ενυδατωθείτε

Για να προετοιμάσετε το σώμα σας για την απώλεια αίματος, θα πρέπει να πιείτε άφθονο νερό ή χυμό φρούτων τη νύχτα και το πρωί πριν τη δωρεά. Η κύρια αιτία λιποθυμίας ή ζάλης όταν δίνει κάποιος αίμα είναι η πτώση στην πίεση του αίματος ή του σακχάρου στο αίμα. Ο κίνδυνος αυτός μειώνεται σημαντικά αν είναι κανείς καλά ενυδατωμένος πριν τη δωρεά.

Συνιστάται να πίνετε αρκετά υγρά ένα 24ωρο πριν τη δωρεά αίματος. Μια καλή ποσότητα είναι 4 ποτήρια νερό ή χυμό τουλάχιστον 3 ώρες πριν την αιμοδοσία. Εάν είναι κάποιος δότης πλάσματος ή αιμοπεταλίων, τότε η ποσότητα υγρών που θα πρέπει να καταναλώσει ανεβαίνει στα 5-8 ποτήρια.

Περάστε μια ξεκούραστη νύχτα με καλό ύπνο

Πριν δώσει κανείς αίμα θα πρέπει να έχει κοιμηθεί καλά το βράδυ. Αυτό τον βοηθά να αισθανθεί καλύτερα και να είναι σε εγρήγορση όταν δώσει το αίμα και θα εξασφαλίσει έτσι τη μείωση κινδύνου εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της αιμοδοσίας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει κανείς να κοιμηθεί τουλάχιστον 5-7 ώρες πριν την αιμοδοσία.

Γευματίστε 3 ώρες πριν τη δωρεά

Ποτέ μη δίνετε αίμα, αν δεν έχετε φάει εκείνη την ημέρα. Το φαγητό θα κρατήσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας σταθερά, πράγμα που θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα, αφού θα έχετε δώσει αίμα. Το φαγητό στον οργανισμό σας θα μειώσει τις πιθανότητες ζάλης ή λιποθυμίας. Θα πρέπει να φάτε κάτι υγιεινό που θα σας χορτάσει αλλά δεν θα σας κάνει να νοιώσετε βάρος.

Δεν πρέπει να φάτε βαριά πριν την αιμοδοσία. Αν δώσετε αίμα νωρίς καλό θα είναι να έχετε φάει δημητριακά και μια φρυγανιά. Αν δώσετε αίμα το μεσημέρι ή το απόγευμα θα πρέπει να έχετε φάει ένα ελαφρύ γεύμα όπως ένα σάντουιτς ή ένα φρούτο.

Μην τρώτε αμέσως πριν από το ραντεβού αιμοδοσίας, ώστε να μην διατρέχετε τον κίνδυνο να νοιώσετε ναυτία κατά τη διάρκεια της αιμοδοσίας.

Αποφύγετε τα λιπαρά τρόφιμα για 24 ώρες πριν τη δωρεά σας. Η αύξηση του λίπους στο αίμα μπορεί να καταστήσει αδύνατο να παρθούν ακριβείς μετρήσεις για τις υποχρεωτικές εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου που πρέπει να διενεργηθούν στο αίμα σας μετά τη δωρεά. Αν το κέντρο αιμοδοσίας δεν μπορεί να «τρέξει» όλες τις δοκιμές, μπορεί να απορρίψει τη δωρεά σας.

Αποφύγετε ορισμένες δραστηριότητες

Στις ώρες που προηγούνται του ραντεβού σας, θα πρέπει να αποφύγετε ορισμένες δραστηριότητες που μπορεί να βλάψουν τις πιθανότητές σας να δωρίσετε αίμα ή ακόμα χειρότερα μπορεί να μολύνουν το αίμα σας. Δεν πρέπει να καπνίζετε τουλάχιστον μία ώρα πριν από το ραντεβού σας. Θα πρέπει, επίσης ,να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά εντός των 24 ωρών πριν τη δωρεά. Θα πρέπει, επίσης, να μην μασάτε τσίχλα, μέντα, ή καραμέλα τις ώρες πριν την αιμοδοσία.

Τσίχλες, καραμέλες, ή μέντες κάνουν τη θερμοκρασία στο στόμα σας να ανεβαίνει και αυτό μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε πως έχετε πυρετό, οπότε δεν θα σας επιλέξουν για να δώσετε αίμα. Εάν δίνετε αιμοπετάλια, θα πρέπει να αποφύγετε τη λήψη ασπιρίνης ή άλλων μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων για δύο ημέρες πριν τη δωρεά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει