Πόση διάρκεια ζωής έχουν οι θήκες των δοντιών;

Οι θήκες των δοντιών ή οδοντιατρικές στεφάνες (οι οδοντίατροι παλιά τις αποκαλούσαν κορώνες) είναι αποκαταστάσεις κατασκευασμένες κυρίως από πορσελάνη που καλύπτουν όλο το δόντι.

Συνήθως έχουν διάρκεια ζωής 10-15 χρόνια. Ωστόσο, υπάρχουν θήκες που έχουν διατηρηθεί ακόμα και 25 χρόνια και σ’ αυτή την περίπτωση αξίζουν εύσημα στον οδοντίατρο που τις τοποθέτησε.

Οι θήκες είναι άριστης αντοχής και αισθητικής που καλυτερεύουν συνεχώς με την πάροδο των χρόνων και χρησιμοποιούνται για να καλύψουν εκτεταμένες βλάβες στα δόντια, καθώς επίσης και σε απονευρωμένα δόντια και οδοντικά εμφυτεύματα.

Υπάρχουν θήκες δοντιών ολοκεραμικές και μεταλλοκεραμικές. Οι ολοκεραμικές είναι αυτές που ονομάζονται θήκες πορσελάνης και θεωρούνται αισθητικά ανώτερες, με αποτέλεσμα τα δόντια να δείχνουν πιο φυσικά. Παράλληλα, είναι πιο συμβατές με τα ούλα και για την τοποθέτησή τους χρειάζεται να αφαιρεθεί λιγότερη οδοντική ουσία. Οι μεταλλοκεραμικές είναι πιο φθηνές, αλλά υπολείπονται αισθητικά. Μπορεί να γίνει, ωστόσο, ένας συνδυασμός ολοκεραμικών και μεταλλοκεραμικών θηκών.

Τοποθέτηση θήκης

Η διαδικασία τοποθέτησης μιας θήκης απαιτεί τρεις επισκέψεις.

Στην πρώτη επίσκεψη ο οδοντίατρος αφαιρεί τον μη υγιή ιστό από το δόντι και το τροχίζει περιμετρικά, για να δημιουργήσει τον απαραίτητο χώρο για τη θήκη. Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί και απονεύρωση του δοντιού. Κατόπιν επιλέγεται το κατάλληλο χρώμα για τη θήκη ώστε να ταιριάζει με τα φυσικά δόντια του ασθενή. Τοποθετείται αποτυπωτικό υλικό για να βγει ένα αποτύπωμα των δοντιών που θα σταλεί στον οδοντοτεχνίτη για να προετοιμάσει τη θήκη. Ακολούθως, τοποθετείται μια προσωρινή θήκη για να προστατεύει το δόντι μέχρι να έρθει η ώρα της δεύτερης επίσκεψης.

Στη δεύτερη επίσκεψη ο ασθενής δοκιμάζει την ημιτελή ακόμα μόνιμη θήκη για να δει ο οδοντίατρος πώς του εφαρμόζει και να κάνει τυχόν μικροδιορθώσεις.

Στην τρίτη επίσκεψη τοποθετείται η μόνιμη θήκη, που έχει ετοιμαστεί από τον οδοντοτεχνίτη. Ο οδοντίατρος την τοποθετεί στο δόντι και ελέγχει την εφαρμογή της. Αν χρειαστούν τώρα επιδιορθώσεις θα τις κάνει ο ίδιος ο οδοντίατρος χωρίς να επιστρέψει την θήκη στο εργαστήριο για νέα προσαρμογή. Στην συνέχεια, τοποθετείται ειδικό συγκολλητικό υλικό για να κολλήσει η θήκη στο δόντι.

Αφαίρεση και αντικατάσταση θήκης

Η αντικατάσταση των θηκών, επαφίεται στην κρίση του οδοντιάτρου σας που θα μελετήσει την αποσύνθεση, τυχόν ρωγμές της παλιάς θήκης, την αισθητική τους εμφάνιση ή τυχόν χαλαρά δόντια που χρειάζονται συνένωση.

Αν δεν είστε απόλυτα σίγουροι μπορείτε να πάρετε και μια δεύτερη γνώμη. Η αφαίρεση της θήκης είναι μια συνήθης εργασία. Ο οδοντίατρος θα τρυπήσει τη θήκη και θα την αφαιρέσει, αφού προηγουμένως σας έχει κάνει τοπική αναισθησία. Στη συνέχεια, οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναι οι ίδιες που περιγράφηκαν παραπάνω για την τοποθέτηση της θήκης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει