Πόσο ανθυγιεινή είναι η γλουτένη;

Για τη γλουτένη γίνεται λόγος ολοένα και περισσότερο τα περισσότερα χρόνια. Κάποιοι λένε πως είναι κάτι καλό για την υγεία και κάποιοι το αντίθετο. Ηρθε λοιπόν η ώρα να την αποκωδικοποιήσουμε.

Η γλουτένη είναι ένα είδος πρωτεΐνης που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι. Είναι υπεύθυνη για την ελαστικότητα που μπορεί να έχει το αλεύρι σταριού, σίκαλης ή κριθαριού και χρησιμοποιείται ευρέως σε έναν μεγάλο αριθμό μεταποιημένων προϊόντων διατροφής.

Επίσης χρησιμοποιείται ως σταθεροποιητής σε ορισμένα δημοφιλή προϊόντα όπως το παγωτό και η κέτσαπ.

Γιατί, όμως, η γλουτένη έχει ξαφνικά γίνει τόσο διαβόητη και μιλούν όλοι εναντίον της;

Για να το κατανοήσουμε θα πρέπει να κατανοήσουμε κατ’ αρχήν μια σειρά σύνθετων διαδικασιών στο πεπτικό μας σύστημα. Αν υπάρχει κάτι που παρεμποδίζει την ομαλή λειτουργία των διαδικασιών αυτών, οδηγεί σε ελλείψεις και άλλες διαταραχές της υγείας.

Όταν κάποιος έχει κοιλιοκάκη, το σώμα του αντιδρά στη γλουτένη σα να ήταν τοξική. Αυτή η αντίδραση λαμβάνει χώρα στο λεπτό έντερο και καταλήγει να καταστραφεί το εσωτερικό τοίχωμα του λεπτού εντέρου. Λόγω αυτής της ζημίας, το λεπτό έντερο δεν είναι σε θέση να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά σωστά.

Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι κυρίως (σπανιότερα οι Ασιάτες και οι Αφρικανοί) διαγιγνώσκονται συχνά με την ασθένεια αυτή.

Ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους υπάρχει μια ξαφνική αύξηση σε αυτήν την αλλεργία/δυσανεξία, είναι η αντίστοιχη αύξηση των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών.

Επίσης, αν κάποιος καταναλώνει συχνά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να γίνει πιο ευάλωτος σε διαταραχές της υγείας. Όλα τα σιτηρά δεν είναι βέβαια βλαβερά για την υγεία, ούτε είναι όλα τους υπεύθυνα για την κοιλιοκάκη. Αν όμως έχετε δυσανεξία στη γλουτένη τότε θα πρέπει να τρώτε ό,τι συστήνει ο γιατρός.

Εκείνοι που δεν έχουν, περιέργως, ακούσει για τις συνέπειες της γλουτένης, δεν χρειάζεται να… τρελαθούν. Το σιτάρι, η σίκαλη και το κριθάρι είναι βασικά είδη διατροφής στις περισσότερες ηπείρους. Περιέχουν τις απαραίτητες πρωτεΐνες, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά που είναι σημαντικά για το σώμα και καταναλώνονται εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Ετσι, αν νομίζετε πως έχετε δυσανεξία στη γλουτένη, θα πρέπει να πάτε στο γιατρό για να σας εξετάσει πριν ξεκινήσετε μια «αυτοεπιβαλλόμενη» δίαιτα χωρίς γλουτένη, γιατί είναι εξαιρετικά ανθυγιεινό να κρατήσετε για τον εαυτό σας το δικαίωμα να «διαγνώσετε» εσείς οι ίδιοι την κατάστασή σας. Αν λοιπόν ο γιατρός αποφανθεί ότι δεν έχετε κοιλιοκάκη, τότε μπορείτε να απολαύσετε, πάντα με μέτρο, το σιτάρι μαζί με πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει