Πόσο καιρό μπορεί να ζήσει ο κοροναϊός πάνω σε επιφάνειες;

Φως σε μια σειρά ερωτήματα σχετικά με το χρονικό διάστημα που μπορεί να επιζήσει ο κοροναϊός πάνω σε επιφάνειες, και κατά συνέπεια πόσο επικίνδυνο είναι να κολλήσει κανείς, ρίχνει η εφημερίδα Telegraph.

Είναι γεγονός ότι ο Covid-19 μπορεί όντως να παραμείνει πάνω σε επιφάνειες, αλλά το χρονικό διάστημα της παραμονής του διαφέρει ανάλογα με το υλικό κάθε επιφάνειας.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine αποκάλυψε ότι το πλαστικό είναι η επιφάνεια που ο ιός παραμένει βιώσιμος για το μεγαλύτερο διάστημα – έως 72 ώρες. Σε ανοξείδωτο χάλυβα, ο ιός ανιχνεύθηκε έως και 48 ώρες μετά την εφαρμογή. Για χαρτόνι ήταν 24 ώρες και για χαλκό μόλις τέσσερις ώρες.

Βεβαίως, ανεξάρτητα από αυτό οι επιστήμονες επιμένουν πως ο καθένας μας θα πρέπει να λειτουργεί με το σκεπτικό ότι ο ιός βρίσκεται πάνω σε κάθε επιφάνεια, ότι κάθε επιφάνεια είναι μολυσμένη, κατά συνέπεια το κάθε τι θα μπορούσε να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία μας.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να φοβόμαστε ό,τι αγγίζουμε. Σημαίνει πως θα πρέπει να πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας για περίπου 20 δευτερόλεπτα μετά το άγγιγμα μιας επιφάνειας δυνητικά μολυσμένης, χωρίς να αγγίξουμε το πρόσωπό μας πριν από το πλύσιμο των χεριών.

Δείτε τις ερωτήσεις και απαντήσεις που δημοσιεύει η Τelegraph σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα:

Μπορεί ο ιός να ζει στα ρούχα μου;

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κοροναϊός μπορεί να μεταδοθεί από υφάσματα. Οι ειδικοί συμβουλεύουν, ωστόσο, ότι είναι καλή ιδέα να πλύνετε τα ρούχα σας αν κάποιος έχει βήξει πάνω τους ή αν έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον έξω από το νοικοκυριό με τον οποίο είστε σε απομόνωση.

Το καλύτερο είναι να κρατάτε ένα καλάθι για τα ρούχα που φοράτε όταν βγαίνετε, στην είσοδο του σπιτιού σας. Παίρνετε τα παπούτσια, την τσάντα, το κινητό τηλέφωνο, το παλτό, τα βάζετε όλα στο καλάθι και στη συνέχεια πηγαίνετε στο νεροχύτη, πλένετε τα χέρια σας, επιστρέφετε από το νεροχύτη και δίπλα από το καλάθι έχετε μερικά μαντηλάκια. Από το καλάθι σκουπίζετε κάθε αντικείμενο που θέλετε να φέρετε στο εσωτερικό του σπιτιού, όπως είναι για παράδειγμα το κινητό τηλέφωνο και τα κλειδιά. Τα υπόλοιπα καλύτερα να τα αφήσετε στην είσοδο του σπιτιού.

Ποια καθαριστικά προϊόντα πρέπει να χρησιμοποιήσω;

Οι περισσότεροι επαγγελματίες υγείας υποδεικνύουν τη χρήση λευκαντικού για την απολύμανση «σημείων υψηλής επαφής», όπως λαβές στις πόρτες, κιγκλιδώματα και διακόπτες φωτισμού. Τα περισσότερα απολυμαντικά μαντηλάκια και σπρέι θεωρείται ότι είναι πλήρως αποτελεσματικά, μόνο όμως για όσο χρονικό διάστημα η επιφάνειά τους παραμένει υγρή και αυτό σημαίνει ότι παραμένουν αποτελεσματικά για λίγα λεπτά. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να καταφύγετε σε ακριβά προϊόντα. Το υγρό σαπούνι και το σκούπισμα είναι το ίδιο καλά όσο και τα πιο ακριβά προϊόντα.

Πρέπει να πλύνω τα τρόφιμα;

Σύμφωνα με το βρετανικό ΝHS είναι πολύ απίθανο ο κοροναϊός να μπορεί να εξαπλωθεί μέσα από πράγματα όπως πακέτα ή φαγητό. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να πετάξετε οποιαδήποτε συσκευασία και να πλύνετε καλά τα χέρια σας, αφού έχετε χειριστεί τα τρόφιμα και τα ψώνια σας. Το ιδανικό θα είναι να μειώσετε τις προσωπικές επαφές και να παραγγέλνετε τα τρόφιμά σας, ώστε να σας τα παραδίδουν στο σπίτι.

Θα μπορούσε ο σκύλος ή η γάτα μου να μεταφέρουν τον ιό στη γούνα τους;

Μπορεί οι άνθρωποι να είναι σε θέση να κρατήσουν τις κοινωνικές αποφάσεις, αλλά κάθε ιδιοκτήτης σκύλου γνωρίζει πως είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει το σκύλο του από το να έρθει σε επαφή με πιθανούς τετράποδους φίλους όταν βγαίνουν μια βόλτα. Έτσι γεννιέται σαφώς το ερώτημα αν θα μπορούσε το σκυλί σας να κολλήσει τον ιό από το τρίψιμο με το κατοικίδιο κάποιου άλλου, και στη συνέχεια να το περάσει σε σας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα ζώα συντροφιάς / κατοικίδια ζώα όπως τα σκυλιά ή οι γάτες μπορούν να μολυνθούν από τον νέο κοροναϊό. Και στις ελάχιστες περιπτώσεις που έχουν νοσήσει σκύλοι ή γάτες, ή πρόσφατα μία τίγρης στο ζωολογικό κήπο του Μπρονξ, ήταν ο άνθρωπος που μόλυνε τα ζώα και όχι εκείνα τον άνθρωπο.

Μπορώ να κολλήσω τον ιό από το takeaway φαγητό;

Η δυνατότητα του takeaway υφίσταται ακόμα. Όταν πρόκειται για το ίδιο το φαγητό, ο κίνδυνος είναι πολύ χαμηλός. Αν μάλιστα πρόκειται για φαγητό που μαγειρεύεται και ζεσταίνεται ο κίνδυνος είναι ελάχιστος. Αν θέλετε να τον εκμηδενίσετε μπορείτε να «περάσετε» το takeaway από το φούρνο μικροκυμάτων σας, οπότε ο κίνδυνος γίνεται πλέον ανύπαρκτος.

Σε ό,τι αφορά τη συσκευασία, εάν αυτοί που ετοιμάζουν το φαγητό σας ακολουθούν όλες τις οδηγίες για την καλή υγιεινή των τροφίμων, αυτό είναι αρκετό. Το καλύτερο σε κάθε περίπτωση είναι να πετάξετε τη συσκευασία με ασφάλεια και να μην έρθετε σε άσκοπη επαφή μαζί της. Και βεβαίως πριν απολαύσετε το φαγητό σας θα πρέπει να πλύνετε σχολαστικά τα χέρια σας, κάτι άλλωστε που θα πρέπει να επαναλαμβάνετε σε κάθε περίπτωση, είτε πρόκειται για takeaway φαγητό ή για το φαγητό που ετοιμάσατε στο σπίτι σας.

Μπορώ να κολλήσω τον ιό από το ταχυδρομείο;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η πιθανότητα ένας μολυσμένος άνθρωπος να μολύνει εμπορεύσιμα αγαθά είναι χαμηλή και ο κίνδυνος σύλληψης του ιού που προκαλεί τη νόσο Covid-19 από μια συσκευασία που έχει μετακινηθεί, έχει ταξιδέψει και έχει εκτεθεί σε διαφορετικές συνθήκες και θερμοκρασίες είναι επίσης χαμηλός.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει