Πότε πρέπει μια γυναίκα να επισκεφτεί γυναικολόγο

Πολλές νεαρές γυναίκες αναρωτιούνται πότε θα πρέπει να δουν έναν γυναικολόγο, αλλά και οι γυναίκες όλων των ηλικιών κάποιες φορές δεν είναι σίγουρες για το πόσο συχνά πρέπει να επισκέπτονται τον γιατρό τους.

Η απάντηση εξαρτάται από μια ποικιλία παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας της γυναίκας, το προφίλ της υγείας της και το επίπεδο της σεξουαλικής της δραστηριότητας. Σε γενικές γραμμές μια γυναίκα θα πρέπει να επισκέπτεται το γυναικολόγο της μια φορά το χρόνο, εκτός αν οι περιστάσεις καθιστούν αναγκαίες κάποιες πρόσθετες επισκέψεις.

Η πρώτη επίσκεψη

Το πρώτο ραντεβού της γυναίκας με τον γυναικολόγο θα πρέπει να γίνει όταν θα ξεκινήσει να είναι σεξουαλικά ενεργή. Η ηλικία κατά την οποία συμβαίνει αυτό διαφέρει στις διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο, ωστόσο γενικά συμβαίνει στις ηλικίες μεταξύ των 15 και των 21 χρόνων.

Οι νεαρές γυναίκες που σχεδιάζουν να γίνουν σεξουαλικά ενεργές θα πρέπει να επισκεφθούν έναν γυναικολόγο για να συζητήσουν μαζί του τις επιλογές ελέγχου των γεννήσεων που υπάρχουν και να βρουν μαζί ποια είναι αυτή που τούς ταιριάζει περισσότερο. Οι περισσότεροι επαγγελματίες συνιστούν στις σεξουαλικά ενεργές γυναίκες με καλή υγεία που δεν είναι έγκυες να κάνουν ετήσια check-ups.

Αν μια γυναίκα δεν έχει αποκτήσει οποιαδήποτε σεξουαλική συμπεριφορά και δεν έχει οποιουδήποτε είδους σεξουαλική επαφή, ούτε έχει κάνει στοματικό σεξ, τότε θα πρέπει να επισκεφτεί τον γυναικολόγο όταν θα φτάσει τα 21 χρόνια της. Είτε έχει, είτε δεν έχει σεξουαλική δραστηριότητα, η πρώτη επίσκεψη συνήθως περιλαμβάνει μια πυελική εξέταση και ένα εμπιστευτικό ιατρικό ιστορικό.

Οι γιατροί συστήνουν συνήθως σε μια γυναίκα να κάνει ένα τεστ Παπανικολάου, για τυχόν ανωμαλίες στον τράχηλο της μήτρας, εντός τριών ετών από την στιγμή που θα γίνει σεξουαλικά ενεργή, αλλά αυτό το τεστ δεν εκτελείται πάντα κατά την πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο.

Αναπαραγωγικά χρόνια

Οι διάφοροι διεθνείς οργανισμοί για τη σεξουαλική υγεία υποδεικνύουν γενικά πως οι γυναίκες πρέπει να κάνουν ετήσιες γυναικολογικές εξετάσεις και κάθε τρία χρόνια πρέπει να κάνουν και το τεστ Παπανικολάου. Εξαίρεση αποτελεί το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτικής και Γυναικολογίας, που συμβουλεύει πως αν μια γυναίκα άνω των 30 ετών είχε τουλάχιστον τρία κανονικά ΠΑΠ τεστ, τότε μπορεί αντί για ετήσια γυναικολογική εξέταση, να την κάνει κάθε δύο με τρία χρόνια. Από την άλλη, μια γυναίκα που έχει περισσότερους από έναν σεξουαλικούς συντρόφους, ή που ο μοναδικός της σύντροφος είναι σεξουαλικά ενεργός και με άλλες συντρόφους, θα πρέπει να κάνει απαραίτητα την ετήσια γυναικολογική εξέταση.

Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι οι γυναικολογικές εξετάσεις πρέπει να γίνονται αποκλειστικά και μόνο για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία, αλλά η εξέταση αυτή είναι σημαντική και για άλλους λόγους. Εκτός από μια γυναικολογική εξέταση, η ετήσια εξέταση περιλαμβάνει τυπικά και εξετάσεις μαστού, καθώς και έλεγχο θυρεοειδούς, για την ανίχνευση τυχόν όγκων ή όζων που θα μπορούσαν να είναι καρκινικοί. Οι έλεγχοι αυτοί είναι εξίσου σημαντικοί με τη γυναικολογική εξέταση, για τις γυναίκες όλων των ηλικιών.

Εκτός από την προγραμματισμένη ετήσια επίσκεψη, η γυναίκα θα πρέπει να επισκέπτεται τον γυναικολόγο της αν έχει απορίες ή προβλήματα σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Για παράδειγμα, αν έχει ανησυχίες σχετικά με τον έλεγχο των γεννήσεων, ή την έμμηνο ρύση, ή ανεξήγητους πυελικούς πόνους ή πόνους στο στήθος ή έχει ανακαλύψει κάποια μάζα στο στήθος της. Αυτό ισχύει ακόμα κι αν είχε ήδη κάνει πρόσφατα την ετήσια εξέτασή της.

Εγκυμοσύνη

Η συχνότητα επισκέψεων στον γυναικολόγο, όπως είναι εύλογο αλλάζει σε περίπτωση που μια γυναίκα μείνει έγκυος. Καθώς η εγκυμοσύνη προχωράει, οι επισκέψεις πρέπει να γίνονται πιο συχνά, ίσως ακόμα και δύο φορές την εβδομάδα ή σε εβδομαδιαία βάση. Αυτό είναι συχνά θέμα προσωπικής προτίμησης αν κάποια γυναίκα αισθάνεται την ανάγκη για συχνές επισκέψεις. Κάποιες φορές, όμως, ανεξάρτητα από την προσωπική προτίμηση, είναι απλά απαραίτητο να συμβεί αυτό. Για παράδειγμα, αν η γυναίκα ή το έμβρυο χρειάζονται παρακολούθηση για λόγους υγείας, συχνά απαιτείται να γίνουν περισσότερες συναντήσεις, ειδικά στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης.

Κάποιοι επαγγελματίες υγείας συνιστούν μία επίσκεψη πριν από τη σύλληψη για μια γυναίκα που προγραμματίζει να μείνει έγκυος, ειδικά αν υπάρχουν εκ γενετής ασθένειες στην οικογένεια. Οι πρώτες εβδομάδες είναι μια κρίσιμη περίοδος για την ανάπτυξη του εμβρύου και έτσι η προετοιμασία είναι ένα πολύ καλό βήμα προς την κατεύθυνση μιας υγιούς εγκυμοσύνης. Επιπλέον, μια γυναικολογική επίσκεψη είναι το τυπικό πρώτο βήμα για μια γυναίκα που έχει πρόβλημα να συλλάβει.

Κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση

Μια κοινή παρανόηση μεταξύ των γυναικών είναι πως η ανάγκη για γυναικολογικές επισκέψεις μειώνεται κατά τη διάρκεια ή μετά την εμμηνόπαυση. Ομως, στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Ο κίνδυνος ορισμένων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, των καρδιαγγειακών παθήσεων και η υψηλή πίεση του αίματος, αυξάνονται με την ηλικία και είναι ακόμα πιο υψηλές με την εμμηνόπαυση. Οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες, θα πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο μέχρι την ηλικία των 70.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει