ΠΟΥ: Χρειάζεται να ληφθούν δραστικά μέτρα για τον Εμπολα

Είναι αναγκαίο να ληφθούν δραστικά μέτρα, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του θανατηφόρου ιού Εμπολα στη Δυτική Αφρική, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Σχεδόν 400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το ξέσπασμα του ιού που ξεκίνησε στη  Γουινέα και εξαπλώθηκε στη γειτονική Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ξέσπασμα από πλευράς κρουσμάτων, θανάτων και γεωγραφικής εξάπλωσης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δήλωσε ότι ανησυχεί σοβαρά και ότι υπάρχει πιθανότητα για «περαιτέρω εξάπλωση».

Το ξέσπασμα ξεκίνησε πριν από τέσσερις μήνες και συνεχίζει να εξαπλώνεται. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει γνωστές περισσότερες από 600 περιπτώσεις και περίπου το 60% των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον ιό έχουν πεθάνει.

Ο Εμπολα είναι ένας αιμορραγικός πυρετός που δεν έχει καμία θεραπεία και μεταδίδεται με την επαφή από τα υγρά των μολυσμένων ανθρώπων ή ζώων, όπως τα ούρα, ο ιδρώτας και το αίμα.

Οι περισσότεροι από τους θανάτους έχουν επικεντρωθεί στην περιοχή Guekedou στη νότια Γουινέα.

Ο ΠΟΥ έχει στείλει πάνω από 150 εμπειρογνώμονες στην περιοχή για να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης του ιού, αλλά παραδέχεται ότι «έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση του αριθμού των καθημερινών κρουσμάτων και θανάτων».

Ο δρ Luis Sambo, περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Αφρική λέει: «Δεν μιλάμε πια για μια χώρα-εστία του ιού αλλά για μια υπο-περιφέρεια σε κρίση που απαιτεί αποφασιστικά μέτρα. Ο ΠΟΥ ανησυχεί ιδιαίτερα από την διασυνοριακή μεταφορά σε γειτονικές χώρες, καθώς και το ενδεχόμενο για περαιτέρω διεθνή εξάπλωση. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες αντίδρασης. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η επιδημία».

Η φιλανθρωπική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η επιδημία Εμπολα είναι εκτός ελέγχου και υποστηρίζει πως η επιδημία θα εξαπλωθεί περισσότερο, αν δεν  υπάρξει μια ισχυρότερη διεθνής ανταπόκριση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει