ΠΟΥ: Ο Έμπολα τρέχει πιο γρήγορα από εμάς

Ο ιός Έμπολα που έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους στη Δυτική Αφρική, εξακολουθεί να βρίσκεται πιο μπροστά από τις προσπάθειες συγκράτησής του, αναφέρει η επικεφαλής του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν.

Η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε ορισμένες περιοχές στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο απ’ όλες, ωστόσο προειδοποίησε πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εφησυχάζει.

«Ο κίνδυνος για τον κόσμο είναι πάντα εκεί, ενώ η επιδημία συνεχίζεται», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε, πως τόσο ο ΠΟΥ όσο και η διεθνής κοινότητα απέτυχαν να ενεργήσουν αρκετά γρήγορα.

Ο αριθμός των νεκρών σε Γουινέα, Λιβερία και Σιέρα Λεόνε ανέρχεται στις 6.331, ενώ περισσότεροι από 17.800 ανθρώπους έχουν μολυνθεί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

«Στη Λιβερία αρχίζουμε να βλέπουμε κάποια πρόοδο, ειδικά στην περιοχή Λόφα (κοντά στο σημείο όπου ξεκίνησε η επιδημία), όπως και στην πρωτεύουσα», τόνισε η δρ Τσαν.

Στο κυνήγι του ιού

«Οι περιπτώσεις στη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε είναι λιγότερο σοβαρές απ’ ό,τι πριν μερικούς μήνες, αλλά εμείς εξακολουθούμε να βλέπουμε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων. Τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο ήταν το Σεπτέμβριο, όμως ο ιός βρίσκεται ακόμα μπροστά μας κι εμείς βρισκόμαστε στο κυνήγι του. Ας ελπίσουμε ότι θα καταφέρουμε να μηδενίσουμε τον αριθμό των μολύνσεων», είπε.

Τα επίσημα στοιχεία δεν δείχνουν τη συνολική εικόνα της επιδημίας. Τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ «οι αριθμοί είχαν υποτιμηθεί» λόγω του γεγονότος ότι οι άνθρωποι δεν ανέφεραν όσους ασθένησαν ή πέθαναν από τον Έμπολα. Βεβαίως, η ποιότητα των δεδομένων έχει βελτιωθεί από τότε, αλλά υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει.

Σύμφωνα με την δρα Τσαν ένα βασικό στοιχείο για να τεθεί η ασθένεια υπό έλεγχο είναι να εξασφαλιστεί ότι οι κοινότητες έχουν κατανοήσει τι ακριβώς είναι ο Έμπολα, γιατί ακόμα είναι φοβισμένες και πολλές φορές αντιδρούν επιθετικά.

«Όταν βλέπουν ανθρώπους μέσα σε διαστημικές στολές να έρχονται στα χωριά για να πάρουν τους αγαπημένους τους, φοβούνται πολύ. Πολλές φορές λοιπόν κρύβουν τους αρρώστους μέσα στο σπίτι ή ακόμα και τα πτώματα. Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο από την άποψη της εξάπλωσης της νόσου. Γι’ αυτό θα πρέπει η κοινότητα να κατανοήσει πως αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν να καταπολεμήσουν την επιδημία και δεν είναι εχθροί. Η κοινοτική συμμετοχή είναι ένας κρίσιμος παράγοντας επιτυχίας για να τεθεί ο Έμπολα υπό έλεγχο. Σε όλες τις εστίες που καταφέραμε να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση και να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει, είχαμε επιτυχία στην αντιμετώπιση του ιού», εξήγησε.

Εκ των υστέρων…

Ο ΠΟΥ έχει δεχθεί επικρίσεις για τον χειρισμό της κρίσης από την αρχή της επιδημίας. Το πρώτο θύμα του Έμπολα στη Δυτική Αφρική εμφανίστηκε πολύ πριν το ξέσπασμα της επιδημίας τον περασμένο Φεβρουάριο. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα αγόρι δύο ετών, τον Emile που πέθανε στη νοτιοανατολική Γουϊνέα τον Δεκέμβριο του 2013, όταν κανείς δεν γνώριζε πως το ξέσπασμα ήταν θέμα χρόνου.

Ο ιός δεν είχε ποτέ πριν εμφανιστεί στη Δυτική Αφρική. Τα πρώτα κρούσματα άρχισαν να αναδύονται σε ένα απομακρυσμένο μέρος της χώρας με σχεδόν ανύπαρκτες εγκαταστάσεις υγείας και κανείς δεν εντόπισε περί τίνος επρόκειτο τους δύο πρώτους μήνες.

Η εκδήλωση του ιού διαγνώστηκε τελικά στο τέλος του Μαρτίου του 2014, όταν ήδη είχαν πεθάνει από τον ιό πάνω από 50 άνθρωποι. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε παγκόσμια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μόλις στις 8 Αυγούστου.

«Για να είμαστε ειλικρινείς, οφείλουμε να πούμε πως όλη η ανθρωπότητα και ο ΠΟΥ βεβαίως μέσα σ’ αυτήν, απέτυχαν να δουν τι εκτυλισσόταν και τι επρόκειτο να συμβεί μπροστά στα μάτια μας», είπε η δρ Τσαν κάνοντας αυτοκριτική για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Φυσικά, με το πλεονέκτημα της ύστερης γνώσης, αν με ρωτάτε τώρα… θα μπορούσαμε να είχαμε αντιδράσει πολύ πιο δυναμικά», συμπλήρωσε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει