Το πράσινο τσάι, η προέλευση και η προετοιμασία του

Το τσάι είναι μετά το νερό και μαζί με τον καφέ ένα από τα πιο ευρέως καταναλώσιμα ροφήματα στον κόσμο. Δύο τύποι τσαγιού ξεχωρίζουν από τους άλλους: το μαύρο και το πράσινο τσάι, που έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή τη δεκαετία του ’90.

Το μαύρο τσάι καταναλώνεται κυρίως στο δυτικό κόσμο και ορισμένες ασιατικές χώρες, ενώ το πράσινο καταναλώνεται κυρίως στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Ινδία. Η πατρίδα του πράσινου τσαγιού είναι ουσιαστικά η Κίνα. Στην πραγματικότητα οι Κινέζοι εφηύραν το τελετουργικό της κατανάλωσης του τσαγιού, αλλά αυτή η παράδοση διατηρείται καλύτερα στην Ιαπωνία, όπου η τελετουργία του άγγιξε την τελειότητα.

«Μην περάσετε ούτε μέρα χωρίς τσάι!»

Το πόσο σημαντικό είναι το πράσινο τσάι για τον κινεζικό πολιτισμό αποδεικνύεται από μια κινεζική φράση που λέει: «Μην περάσετε ούτε μια μέρα χωρίς τσάι». Οι Κινέζοι λένε ότι είναι ευκολότερο να περάσουν τρεις μέρες χωρίς ψωμί, παρά μια μέρα χωρίς τσάι. Από την άλλη πλευρά, οι Γιαπωνέζοι πιστεύουν ότι η μεγάλη διάρκεια της ζωής τους οφείλεται στην κατανάλωση του πράσινου τσαγιού. Οι ακριβείς πληροφορίες για την προέλευση του πράσινου τσαγιού έχουν χαθεί στα βάθη της ιστορίας, αλλά ο θρύλος παραμένει. Και αυτός ο θρύλος λέει ότι ο Κινέζος ηγέτης και εμπειρογνώμων της ιατρικής Sheng Nong έβραζε νερό κάτω από ένα δέντρο όταν κατά λάθος η κατσαρόλα χτύπησε μερικά φύλλα πράσινου τσαγιού. Καθώς στον Nong άρεσε να πειραματίζεται με βότανα παρατήρησε ότι λόγω των πράσινων φύλλων του τσαγιού ένοιωσε πιο ζωντανός και ενεργητικός και σύστησε να χρησιμοποιήσουν αυτά τα φύλλα και οι άλλοι. Ο μύθος δημιουργήθηκε και πέρασε από γενιά σε γενιά.

Το πράσινο τσάι προέρχεται από τον αειθαλή θάμνο Camellia sinensis. Πράσινο και μαύρο τσάι διαφέρουν ως προς τον τρόπο παρασκευής και επεξεργασίας των φύλλων και την τεχνολογική παραγωγή. Οι Κινέζοι λένε ότι η σοδειά του τσαγιού θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, διαφορετικά το τσάι δεν είναι τίποτα άλλο από ζιζάνια.

Σύμφωνα με την γιαπωνέζικη παράδοση, το πράσινο τσάι θα πρέπει να υποβάλλεται σε επεξεργασία με ατμό αμέσως μετά τον τρύγο, ενώ σύμφωνα με την κινεζική παράδοση, θα πρέπει να τηγανίζεται, διότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθούν οι οξειδωτικές μεταβολές στα φύλλα. Μετά τη θερμική επεξεργασία τα φύλλα του πράσινου τσαγιού ξηραίνονται και στη συνέχεια ταξινομούνται και πακετάρονται για τη διανομή.

Πώς θα προετοιμάσετε κατάλληλα το πράσινο τσάι;

Θα πρέπει να αγοράζετε πάντα φρέσκο και σφραγισμένο πράσινο τσάι, διότι διαφορετικά τα φύλλα του έρχονται σε επαφή με το οξυγόνο και χάνουν τη γεύση τους. Κατά την προετοιμασία του πράσινου τσαγιού θα πρέπει να έχετε ζεστό και όχι βραστό νερό.

Το υψηλής ποιότητας ιαπωνικό τσάι παρασκευάζεται σε θερμοκρασία μεταξύ 50 και 60 βαθμών Κελσίου. Η πολύ υψηλή θερμοκρασία θα κάψει το τσάι και θα του δώσει υπερβολική γεύση. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερα να περιμένετε το βρασμένο νερό να κρυώσει λίγο και στη συνέχεια τοποθετήστε μέσα το πράσινο τσάι. Το πράσινο τσάι θα πρέπει να μπαίνει μέσα στο ζεστό νερό μόνο ένα ή δύο λεπτά αλλιώς θα γίνει πικρό. Δεδομένου ότι το πράσινο τσάι δεν θα πρέπει να είναι πάρα πολύ γλυκό, το καλύτερο είναι να προσθέσετε σ’ αυτό λίγο μέλι ή λεμόνι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει