Πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης

O καρκινικός όγκος της ουροδόχου κύστης συνήθως προέρχεται από τα κύτταρα που σχηματίζουν την εσωτερική επένδυση της κύστης και μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων.

Το κάπνισμα τσιγάρων, επαγγέλματα που σχετίζονται με έκθεση σε χημικές ουσίες και οι θεραπείες ακτινοβολίας για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης του καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Η συνειδητοποίηση των πρώιμων συμπτωμάτων οδηγεί στην ανίχνευση σε αρχικό στάδιο και βελτιώνει έτσι τις πιθανότητες της επιτυχούς θεραπείας.

Αίμα στα ούρα

Το αίμα στα ούρα μπορεί να είναι ορατό είτε με γυμνό μάτι είτε να ανιχνευτεί σε μια εργαστηριακή ανάλυση δείγματος ούρων. Η αιματουρία μπορεί να ανιχνευτεί κατά τη διάρκεια μιας ανάλυσης ούρων που είναι μέρος μιας τυπικής ιατρικής εξέτασης. Η παρουσία αίματος αλλάζει το χρώμα των ούρων και μπορεί να το κάνει σκούρο κίτρινο, έντονο κόκκινο ή ακόμα και στο χρώμα της κόκα κόλα.

Παράγοντες που πρέπει να εξετάσει κανείς σχετικά με την περίπτωση αίματος στα ούρα είναι η έμμηνος ρύση, η αιματηρή εκσπερμάτιση που μπορεί να οφείλεται σε ένα πρόβλημα του προστάτη ή αίμα από τα κόπρανα που συγχέεται με το αίμα στα ούρα. Αν επίσης φάει κανείς παντζάρια μπορεί να έχει κόκκινα ούρα και να το εκλάβει ως αιματουρία, όμως δεν συντρέχει τέτοια περίπτωση. Το αίμα που είναι ορατό με γυμνό μάτι και δεν μπορεί να αποδοθεί σε άλλες αιτίες θα πρέπει να τύχει άμεσης ιατρικής εκτίμησης.

Επώδυνη ούρηση

Κάθε πόνος, δυσφορία και αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση που διαρκεί για περισσότερο από μία ημέρα και δεν μπορεί να αποδοθεί σε άλλη αιτία, όπως για παράδειγμα μια λοίμωξη του ουροποιητικού, κολπίτιδα ή προστατίτιδα, τότε θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Ένα άτομο που βιώνει αυτό το σύμπτωμα θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με το γιατρό του.

Αυξημένη συχνότητα και επείγουσα ανάγκη για ούρηση

Οι μεταβολές στη συχνότητα ούρησης ενός ανθρώπου που προηγουμένως δεν παρουσίαζε τέτοια προβλήματα, καθώς και η ξαφνική και επείγουσα ανάγκη ούρησης μπορούν να είναι συμπτώματα καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Ωστόσο, θα πρέπει να εξεταστεί μήπως προέρχονται από άλλες αιτίες. Τόσο η συχνότητα, όσο και η επείγουσα ανάγκη ούρησης είναι επίσης συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης, ή του συνδρόμου μιας υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης ή ακόμα αποτέλεσμα κατανάλωσης καφεΐνης ή αλκοόλ, διόγκωσης προστάτη ή χρήσης διουρητικών φαρμάκων.

Εάν η συχνή, επώδυνη και επείγουσα ανάγκη ούρησης δεν μπορεί να αποδοθεί σε άλλες συνθήκες, και παράλληλα μαζί μ’ αυτήν υπάρχει και αιματουρία, τότε είναι απαραίτητη η ιατρική φροντίδα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει