Προσοχή στη στοματική φροντίδα των ηλικιωμένων

Οι εξελίξεις στον τομέα της οδοντιατρικής καθιστούν πιο πιθανό οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας να κρατήσουν τα δόντια τους περισσότερο, πράγμα που σημαίνει ότι η συνεχής φροντίδα της στοματικής υγείας είναι απαραίτητη.

Αυτό αναφέρει νέα μελέτη που συμπληρώνει πως δεν είναι, δυστυχώς, ασυνήθιστο για την ευπαθή ομάδα των ηλικιωμένων να έχουν κακή στοματική υγιεινή.

«Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ολοένα και μεγαλύτερη προσοχή έχει δοθεί στη βελτίωση της στοματικής υγείας, υπάρχουν άφθονα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η στοματική υγεία των ηλικιωμένων ανθρώπων, ιδίως στον τομέα της φροντίδας στο σπίτι είναι (ακόμα) κακή», αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό European Geriatric Medicine.

Ο Δρ Gert Jan van der Putten και οι συνεργάτες του, εξέτασαν τις συνέπειες της κακής στοματικής υγιεινής και τις επιπτώσεις της στην γενική υγεία των ευπαθών ομάδων των ηλικιωμένων.

«Οι εξελίξεις στη φροντίδα της στοματικής υγείας και τη θεραπεία τις τελευταίες δεκαετίες έχουν οδηγήσει σε μειωμένο αριθμό ατόμων χωρίς δόντια και το ποσοστό εκείνων που διατηρούν τα φυσικά τους δόντια μέχρι αργά στη ζωή τους, έχει αυξηθεί σημαντικά. Αλλά όταν οι ηλικιωμένοι αμελούν την υγιεινή των δοντιών τους ή αδυνατούν να κρατήσουν το στόμα τους καθαρό, μπορεί να προκύψουν προβλήματα υγείας. Επιπλέον, η μειωμένη παραγωγή σάλιου και ορισμένα φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο προβλημάτων του στόματος», αναφέρουν οι ερευνητές.

Οι βασικές οδοντιατρικές συνέπειες της κακής στοματικής υγιεινής περιλαμβάνουν κοιλότητες (κουφάλες), ουλίτιδα και προβλήματα με την εμφύτευση δοντιών.

Η στοματική υγεία έχει επίσης αντίκτυπο στην υγεία γενικώς. Τα προβλήματα στο στόμα έχουν σχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη, παθήσεις των πνευμόνων και καρδιοπάθειες.

Πολλά αδύναμα ηλικιωμένα άτομα δεν είναι σε θέση να καθαρίσουν το στόμα τους και πρέπει να στηριχθούν στη βοήθεια αυτών που τους φροντίζουν και οι οποίοι πολλές φορές δεν μπορούν να κατανοήσουν τη σημασία της στοματικής υγιεινής, αφού επικεντρώνονται σε άλλα, περισσότερο φανερά και άμεσα προβλήματα του ηλικιωμένου.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αν δεν γίνουν  βελτιώσεις στο θέμα της στοματικής υγιεινής, οι ασθένειες του στόματος και τα θέματα που σχετίζονται με την υγεία θα αποτελέσουν ένα σημαντικό πρόβλημα για τους ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες στο ίδιο επίπεδο με τις πτώσεις, την έλλειψη κινητικότητας, την ακράτεια, την σκέψη και τα προβλήματα μνήμης.

Επισήμαναν, παράλληλα, ακριβώς λόγω της μεγάλης σημασίας της στοματικής υγείας, ότι αξίζει να τύχει της προσοχής των εθνικών και διεθνών πολιτικών χάραξης υγείας, των πολιτικών, των επιστημόνων και των παρόχων υγιειονομικής περίθαλψης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Εταιρείας, Αnthony Iacopino, που είναι και κοσμήτορας της Σχολής Οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο Manitoba Winnipeg στον Καναδά «είναι σημαντικό για τους συγγενείς, τα παιδιά και τα εγγόνια των ηλικιωμένων, αλλά και για τους ανθρώπους που τους φροντίζουν, να γνωρίζουν ότι οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια τους και να χρησιμοποιούν το οδοντικό νήμα κάθε μέρα ή αν έχουν τεχνητές οδοντοστοιχίες να τις φροντίζουν σε καθημερινή βάση κι αν δεν μπορούν να το κάνουν, να αναλάβει κάποιος άλλος τη φροντίδα του στόματός τους».

Σημαντικό είναι επίσης και το θέμα της καθημερινής φροντίδας της στοματικής υγείας για τους ηλικιωμένους που βρίσκονται σε κέντρα φροντίδας και οίκους ευγηρίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει