Ρεσβερατρόλη: Η αντιοξειδωτική δράση και το «γαλλικό παράδοξο»

Είτε παρακολουθείτε ειδήσεις, είτε διαβάζετε εφημερίδες, είτε ενημερώνεστε από το Ιντερνετ, σίγουρα γνωρίζετε ότι όλοι εκθειάζουν τα πολλαπλά οφέλη της υγείας από το κόκκινο κρασί.

Κυρίως έχετε ακούσει ότι μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου και προστατεύει την υγεία της καρδιάς.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρασιού και της καλής υγείας, όσο μελετούσαν αυτό που αποκαλείται «γαλλικό παράδοξο». Γιατί οι Γάλλοι παρουσιάζουν μειωμένο κίνδυνο για καρδιοπάθειες και καρκίνο, παρόλο που η γαλλική διατροφή αλλά και ο τρόπος ζωής συχνά περιλαμβάνει τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, καθώς και τσιγάρα; Οι μελέτες τους έδειξαν ότι, παραδόξως, ήταν η συνήθειά τους να πίνουν ένα ή δύο ποτήρια κόκκινο κρασί κάθε μέρα που τους προστάτευε από την ανάπτυξη αυτών των χρόνιων παθήσεων.

Πώς, όμως μπορεί να πίνει κανείς αλκοόλ και να βελτιώσει την υγεία του, όταν είναι γνωστό πως το αλκοόλ αναστέλλει την απορρόφηση από το σώμα όλων των βιταμινών και μπορεί όταν καταναλώνεται τακτικά να οδηγήσει σε ηπατική βλάβη, άνοια και μια ακόμα σειρά δυσάρεστων διαταραχών;

Η απάντηση στο ερώτημα δόθηκε όταν ανακαλύφθηκε η ρεσβερατρόλη, μία αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδης ουσία που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί.

Περαιτέρω μελέτες της ρεσβερατρόλης αποκάλυψαν ότι βοηθά στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβων στο αίμα, κρατώντας ανοιχτά και εύπλαστα τα αιμοφόρα αγγεία.

Η ρεσβερατρόλη βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και είναι 10 έως 20 φορές πιο ισχυρή από τη βιταμίνη Ε στην προστασία κατά της οξείδωσης της LDL («κακή» χοληστερόλη), μια διαδικασία που έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη της καρδιαγγειακής νόσου. Θεωρείται, επίσης, ότι αποθαρρύνει την ανάπτυξη όγκων, αναστέλλοντας τη δράση του COX-2, ενός ενζύμου που οι ερευνητές πιστεύουν ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Πρόσθετες μελέτες δείχνουν ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να είναι χρήσιμη, τόσο για την πρόληψη, όσο και τη θεραπεία του καρκίνου.

Η ρεσβερατρόλη βρίσκεται στους μίσχους, τα φύλλα και το δέρμα των σταφυλιών. Παρά το γεγονός ότι ένα ή δύο ποτήρια κόκκινο κρασί την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, μια πρόσφατη μελέτη έχει δείξει πως το κόκκινο κρασί που δεν περιέχει αλκοόλ, λειτουργεί εξίσου καλά. Η ρεσβερατρόλη είναι επίσης παρούσα στον χυμό των μωβ σταφυλιών, στα κόκκινα και μωβ σταφύλια και στα φιστίκια. Ωστόσο, εξαιτίας της διαδικασίας ζύμωσης, τα επίπεδα της ρεσβερατρόλης στο κόκκινο κρασί είναι πολύ υψηλότερα απ’ ό,τι σε άλλες φυσικές πηγές. Το κόκκινο κρασί έχει περίπου τρεις φορές περισσότερη ρεσβερατρόλη απ’ ό,τι ο χυμός του σταφυλιού.

Τα συμπληρώματα της ρεσβερατρόλης είναι επίσης διαθέσιμα και συνήθως συνδυάζονται με εκχυλίσματα σταφυλιών ή άλλα αντιοξειδωτικά. Δεδομένου ότι οι ερευνητές μόλις αρχίζουν να εξερευνούν τα οφέλη της ρεσβερατρόλης, δεν υπάρχει ακόμα συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για την συγκεκριμένη ουσία. Μέχρι σήμερα δεν έχουν παρατηρηθεί παρενέργειες, τοξικά συμπτώματα ή αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι 500 χιλιοστόγραμμα την ημέρα είναι η ελάχιστη ποσότητα ρεσβερατρόλης που απαιτείται για την προστασία από τον καρκίνο. Ενα ποτήρι κόκκινο κρασί περιέχει περίπου 640 μικρογραμμάρια ρεσβερατρόλη και μια χούφτα φιστίκια παρέχει περίπου 75 μικρογραμμάρια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει