Σαρωτική νίκη της Μέρκελ στις γερμανικές εκλογές

Φλερτάροντας ακόμα και με την αυτοδυναμία, κάτι που θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ώρες, η Ανγκελα Μέρκελ θριάμβευσε στις γερμανικές εκλογές, καθώς οι Χριστιανοδημοκράτες σημείωσαν ευρεία νίκη, με ποσοστά ρεκόρ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) συγκέντρωνε μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής (22/09) ποσοστό 42,5% κάτι που του εξασφαλίζει έως και 302 έδρες και απόλυτη αυτοδυναμία στη Βουλή.

Με βάση το ποσοστό αυτό το CDU αυξάνει κατά 8,5% τη δύναμή του, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, ενώ το συγκεκριμένο είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που συγκεντρώνει το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα από την εποχή του Χέλμουτ Κολ.

Αν μάλιστα τελικά κατακτήσει την αυτοδυναμία το CDU θα είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία θα έχει μονοκομματική κυβέρνηση από το 1957 όταν την είχαν κατακτήσει και πάλι οι Χριστιανοδημοκράτες με τον Κόνραντ Αντεναουερ και το γεγονός από μόνο του καταδεικνύει την επιτυχία της Μέρκελ.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κατέγραφαν μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής ποσοστό 26,5% και 182 έδρες, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα συγκέντρωναν τα ακόλουθα ποσοστά:

Πράσινοι 8% και 57 έδρες

Die Linke 8% και 57 έδρες

FDP (Φιλελεύθεροι) 4,6% εκτός Βουλής

Εναλλακτική για τη Γερμανία 4,9%

Το πιθανότερο, πάντως, είναι πως ακόμα κι αν η Ανγκελα Μέρκελ κατακτήσει την αυτοδυναμία, επειδή αυτή θα είναι αρκετά εύθραυστη θα προχωρήσει σε επαφές με τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών, Περ Στάινμπρουκ, προκειμένου να σχηματιστεί εκ νέου ο «μεγάλος συνασπισμός». Αυτό είναι και το σενάριο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, αφενός επειδή οι Σοσιαλδημοκράτες είναι ιδιαίτερα ενισχυμένοι στην Ανω Βουλή, όπου η Ανγκελα Μέρκελ έχει την μειοψηφία, αφετέρου επειδή η καθίζηση των Φιλελεύθερων του Φίλιπ Ρέσλερ (δεν μπαίνουν καν στη Βουλή) οδηγεί τον προηγούμενο συνασπισμό σε κατάρρευση.

Ο ίδιος ο Στάινμπρουκ, πάντως, δήλωσε πως «η πρωτοβουλία βρίσκεται στο στρατόπεδο της Μέρκελ».

Ανγκελα Μέρκελ: «Σούπερ αποτέλεσμα»

«Σούπερ» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα η ίδια η Γερμανίδα Καγκελάριος φανερά ικανοποιημένη και ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό της. Παράλληλα, δεσμεύτηκε πως θα κάνει τα πάντα για να συνεχιστεί η ευημερία της Γερμανίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει