Σε μία εβδομάδα θα πρέπει να αποφασίσουν οι γιατροί

Το περιβόητο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ψηφίζεται την Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ  θα έχουν στη διάθεσή τους μόλις επτά ημέρες για να αποφασίσουν πού θα ανήκουν.

Αν δηλαδή θα επιλέξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας ή το ιδιωτικό τους ιατρείο, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο.

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα ξεκινήσουν οι μεγάλες αλλαγές για την Υγεία, καθώς ο ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με τις εξαγγελίες θα κλείσει για ένα μήνα και οι γιατροί που ανήκουν σ’ αυτόν θα ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας – κινητικότητας μέχρι να μεταφερθούν στο νέο φορέα, το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), όπως θα ονομαστεί.

Μεταβατική περίοδος πιθανότατα δεν θα υπάρξει παρά την πρόταση των ιατρικών συλλόγων, αφού όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, αν δοθεί παράταση, τότε θα παραταθεί και η διαθεσιμότητα του γιατρού του ΕΟΠΥΥ κι αυτό πρακτικά σημαίνει πως η θέση του δεν θα αδειάσει και ως εκ τούτου δεν θα μπορούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες πρόσληψης ενός επικουρικού γιατρού ή ενός συμβασιούχου.

Πανυγειονομική απεργία την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου

Την Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου, ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου έχει προγραμματιστεί πανυγειονομική απεργία, συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και πορεία προς τη Βουλή, από τους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας.

Στην απεργία συμμετέχουν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, η Οδοντιατρική Ομοσπονδία, οι Ομοσπονδίες Γιατρών και Εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ και οι Ομοσπονδίες Γιατρών και Εργαζομένων στο ΕΣΥ με την ΟΕΝΓΕ να απευθύνει μαζικό κάλεσμα στην απεργία.

Αίτημα όλων να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο και να ξαναρχίσει ο διάλογος από μηδενική βάση.

ΠΑΣΟΚ: «Να καταψηφιστούν τα άρθρα που υποβαθμίζουν την ΠΦΥ»

Στο μεταξύ, αίσθηση προκαλεί η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ γα το νομοσχέδιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς παρά το γεγονός ότι αναφέρει πως το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί για πολιτικούς λόγους επί της αρχής, εν τούτοις ζητά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος να καταψηφίσει τα άρθρα που υποβαθμίζουν την ουσία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «είναι ορατή η υποβάθμιση των Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, με χιλιάδες μη εξυπηρετούμενους πολίτες που ταλαιπωρούνται για μια συνταγή», ενώ οι «προτεινόμενες  λύσεις, παρ’ όλες τις διορθωτικές παρεμβάσεις μας, δεν βελτιώνουν την λειτουργία και την ποιότητα της Π.Φ.Υ. υπονομεύουν τις θέσεις εργασίας, κυρίως των ιατρών  που τους ωθούν σε αναγκαστική παραίτηση, κλείνουν οι δομές της υπάρχουσας ΠΦΥ και ευνοούνται συμφέροντα, όπως η διατήρηση φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, έξω από κάθε λογική».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει