Σταμάτησαν τη μετάσταση του καρκίνου του μαστού σε πειραματόζωα

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ ανέπτυξαν μια νέα ένωση που κατάφερε να αναστείλει πλήρως την εξάπλωση του μεταστατικού καρκίνου του μαστού σε πειράματα που έκαναν σε ποντίκια.

Η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων από καρκίνο προκύπτουν από την προοδευτική εξάπλωσή του σε ζωτικά όργανα που είναι γνωστή ως μετάσταση. Στον καρκίνο του μαστού έως και 12.000 ασθενείς το χρόνο αναπτύσσουν αυτή τη μορφή της νόσου, συχνά πολλά χρόνια μετά από την αρχική διάγνωση.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, ερευνητές εντόπισαν ένα γονίδιο το Bcl3, που μέχρι πρόσφατα δεν ήταν γνωστός ο κρίσιμος ρόλος που παίζει στην πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου, στο μεταστατικό καρκίνο του μαστού.

«Δείξαμε ότι η καταστολή του γονιδίου αυτού μείωσε την εξάπλωση του καρκίνου σε ποσοστό μεγαλύτερο από 80%. Ο επόμενος στόχος μας ήταν να βρούμε έναν τρόπο να καταστείλουμε το Bcl3 φαρμακολογικά. Παρά τις μεγάλες βελτιώσεις στη θεραπεία του πρώιμου καρκίνου του μαστού στο αρχικό στάδιο, οι τρέχουσες θεραπείες για ασθενείς με προχωρημένο στάδιο της μεταστατικής νόσου είναι περιορισμένες. Επομένως, υπάρχει ανάγκη για να εντοπίσουμε νέα φάρμακα για να αναστρέψουν ή τουλάχιστον να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου», είπε ο δρ Richard Clarkson από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ερευνας Βλαστοκυττάρων Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ.

Ο Δρ Clarkson και η ομάδα ανέπτυξαν χημικούς αναστολείς του γονιδίου Bcl3. Με τη βοήθεια υπολογιστή που παρουσίαζε τις λειτουργίες του γονιδίου Bcl3 μέσα στο κύτταρο, η ομάδα κατάφερε να προσδιορίσει έναν θύλακα στην επιφάνεια του Bcl3 ήταν απαραίτητος για τη λειτουργία του. Με την εξέταση μιας εικονικής βιβλιοθήκης ενώσεων, αναζήτησαν χημικά που θα μπορούσαν να χωρέσουν σ’ αυτόν τον θύλακα και χρησιμοποιώντας το πιο σύγχρονο λογισμικό ηλεκτρονικών υπολογιστών, εντόπισαν ένα υποψήφιο φάρμακο που αναστέλλει ισχυρά το Bcl3.

Η ένωση δοκιμάστηκε στη συνέχεια σε ποντίκια με μεταστατική νόσο καρκίνου του μαστού. Το αποτέλεσμα που προέκυψε ήταν πως το φάρμακο ανέστειλε πλήρως την ανάπτυξη των μεταστατικών όγκων των ποντικών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει