Οι στατίνες σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καταρράκτη

Οι στατίνες, τα φάρμακα που παίρνουν εκατομμύρια ενήλικες, προκειμένου να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης τους, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καταρράκτη, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη μιας σειράς από μελέτες που αναζητούν τη σύνδεση ανάμεσα σε στατίνες, όπως η Lipitor (ατορβαστατίνη) με τον καταρράκτη, την θόλωση του φακού του ματιού. Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα ήταν αντικρουόμενα και ασαφή, σημειώνουν οι ερευνητές.

«Ο καταρράκτης είναι μια κύρια αιτία της κακής όρασης και της τύφλωσης, ειδικά στους ηλικιωμένους. Αυτή η μελέτη δεν μπορεί να προσδιορίσει ότι οι στατίνες προκαλούν καταρράκτη. Μάλλον προσδιορίζει ότι η χρήση στατινών όπως η συγκεκριμένη, σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο να διαγνωστεί κάποιος με καταρράκτη», λέει ο επικεφαλής ερευνητής, Δρ Ιshak Mansi, από το North Texas Health System στο Ντάλας.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του JAMA Ophthalmology και συμμετείχαν σ’ αυτήν περίπου 14.000 άνδρες και γυναίκες, 6.972 ζευγάρια χρηστών ή μη χρηστών στατινών στο διάστημα από τον Οκτώβριο του 2001 μέχρι τον Μάρτιο του 2010.

Οσοι έπαιρναν στατίνες εμφάνισαν 27% αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καταρράκτη σε σύγκριση με τους μη χρήστες, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Προσπαθήσαμε να μοιράσουμε τα δεδομένα σε διαφορετικές κατευθύνσεις και να δούμε τα ευρήματά μας από ξεχωριστές οπτικές γωνίες και προσεγγίσεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνοχή τους. Το συμπέρασμα ήταν πως η χρήση των στατινών συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καταρράκτη. Tα πορίσματα θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους ασθενείς να μιλήσουν με το γιατρό τους, σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη των συγκεκριμένων φαρμάκων που, όμως, δεν θα πρέπει να καταργηθούν με βάση αυτή τη μελέτη. Αυτά τα φάρμακα αποτελούν ένα βασικό εργαλείο στη θεραπεία της καρδιακής νόσου και δεν θα πρέπει να σταματήσουν να χορηγούνται, λόγω μιας μικρής αύξησης του κινδύνου συσχετισμού με άλλες ασθένειες», είπε ο Mansi.

Πρόθεσε, ωστόσο, πως ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων είναι να τροποποιήσουμε τον τρόπο ζωής μας.

«Τα αποτελεσματικά φάρμακα αναμένεται να έχουν παρενέργειες. Είναι πολύ καλύτερο να φροντίσουμε εμείς για τον εαυτό μας και να μειώσουμε με δική μας ευθύνη τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου με τη διακοπή του καπνίσματος και την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, από το να παίρνουμε ένα χάπι για να μειώσουμε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων», επισήμανε.

Ο αντίλογος

Ενας άλλος εμπειρογνώμονας, ωστόσο, δεν θεωρεί πως η συγκεκριμένη μελέτη προσθέτει κάτι νέο στα στοιχεία σύνδεσης μεταξύ στατινών και καταρράκτη.

«Το γεγονός ότι πολλές απ’ αυτές τις μελέτες παρατήρησης έδωσαν αντικρουόμενα αποτελέσματα, καθώς ορισμένοι προτείνουν τη χρήση στατινών για πρόληψη του καταρράκτη, ενώ άλλες, όπως αυτή για την οποία συζητάμε, δείχνουν ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης του καταρράκτη, σημαίνει ότι δεν έχουν ιδέα για το τι πραγματικά συμβαίνει», λέει ο Δρ Alfred Sommer, καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη.

«Ο μόνος οριστικός τρόπος για να απαντηθεί το ερώτημα είναι να χρησιμοποιηθούν τυχαίοι ασθενείς που θα χρησιμοποιήσουν στατίνες και στη συνέχεια θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν στατίνες, για να δούμε αν και κατά πόσο θα αυξηθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης καταρράκτη. Ομως, κάτι τέτοιο θα ήταν ανήθικο, αφού οι στατίνες σώζουν ζωές. Ακόμα κι αν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καταρράκτη από τη χρήση στατινών, κάτι που έτσι κι αλλιώς παραμένει αβέβαιο, οι άνθρωποι θα πρέπει να λαμβάνουν στατίνες, ρισκάροντας τον αυξημένο κίνδυνο. Γιατί οι στατίνες μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, η οποία μπορεί πολλές φορές να είναι θανατηφόρα. Από την άλλη πλευρά, ο καταρράκτης μπορεί να αντιμετωπιστεί και μάλιστα ιδιαίτερα αποτελεσματικά με τη χειρουργική επέμβαση που, μάλιστα, σπάνια έχει επιπλοκές», καταλήγει ο Sommer.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει