Στον αιφνίδιο θάνατο πρέπει να ελέγχονται και οι συγγενείς

Οι συγγενείς ατόμων που πεθαίνουν από το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά για την περίπτωση που μπορεί να υπάρχουν κρυμμένα καρδιακά προβλήματα στην οικογένεια.

Αυτό αναφέρουν ειδικοί από το Βρετανικό Ιδρυμα Καρδιάς (BHF) σύμφωνα με τους οποίους μια απλή εξέταση αίματος αρκεί για να διαπιστωθεί αν οι εξ αίματος συγγενείς μπορεί να φέρουν τον ίδιο γενετικό κίνδυνο.

Σύμφωνα με μελέτη, πολλοί από τους ανεξήγητους 12 θανάτους την ημέρα μεταξύ των νέων στη Βρετανία, ανακαλύπτεται εκ των υστέρων ότι είναι το αποτέλεσμα κληρονομικών καρδιακών παθήσεων, γι’ αυτό όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να κάνουν σχετικές εξετάσεις.

Οι κατευθυντήριες γραμμές που εκδίδονται για όλους τους ιατροδικαστές στην Αγγλία και την Ουαλία είναι να προωθούν τον έλεγχο, καθώς είναι συχνά το πρώτο σημείο επαφής μετά από τις έρευνες για τις συνθήκες του θανάτου.

Κληρονομικές παθήσεις όπως το Σύνδρομο Βραχέος Διαστήματος (QT) μπορεί να διαβαστoύν από ένα απλό ίχνος, που είναι γνωστό ως ηλεκτροκαρδιογράφημα, που εξετάζει την ηλεκτρική δραστηριότητα στην καρδιά.

Προς το παρόν, όμως, δεν εξετάζονται όλοι όσοι βρίσκονται σε κίνδυνο.

Υπάρχει επίσης και ένας άλλος τύπος εξέτασης που ονομάζεται υπερηχοκαρδιογράφημα, το οποίο εξετάζει την εικόνα της καρδιάς. Το Βρετανικό Ιδρυμα Καρδιάς, υποστηρίζει πως με τον προσυμπτωματικό έλεγχο θα μπορούσαν να σωθούν εκατοντάδες ζωές συγγενών του ατόμου που απεβίωσε αιφνίδια, καθώς και οι οικείοι του παρουσιάζουν μια κληρονομική πάθηση της καρδιάς.

Οι δοκιμές θα βεβαιώσουν πως κάποια άτομα δεν αντιμετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο, αλλά κάποια άλλα τον αντιμετωπίζουν και σ’ αυτή την περίπτωση οι πάσχοντες θα αναλάβουν δράση για να μειώσουν τα δικά τους ρίσκα, αλλάζοντας τον τρόπο ζωής τους.

O Peter Weissberg, ιατρικός διευθυντής στο BHF, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί δυστυχώς να είναι η αρχή της συνειδητοποίησης ενός ανθρώπου πως στην οικογένειά του υπάρχει μια κληρονομική πάθηση καρδιάς. Και είναι λυπηρό να συμβεί ξανά ένα τέτοιο δυσάρεστο γεγονός λόγω άγνοιας, όταν μια απλή εξέταση αίματος αρκεί για να γνωρίζει κάποιος τι πραγματικά συμβαίνει».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει