Η σχέση του Facebook με το άγχος και τη χρήση αλκοόλ στους σπουδαστές

Τα υψηλά ποσοστά στρες και η μεγαλύτερη χρήση αλκοόλ από τους νέους αποτελούν προάγγελο συναισθηματικού δεσίματος με το Facebook, όπως διαπίστωσε νέα έρευνα.

Με περίπου ένα δισεκατομμύριο χρήστες παγκοσμίως, το Facebook έχει γίνει μια καθημερινή δραστηριότητα για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Και καθώς τόσος πολύς κόσμος ασχολείται με το Διαδίκτυο καθημερινά, οι ερευνητές ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως να εξετάσουν πόσο εμπλέκονται συναισθηματικά οι χρήστες με το Facebook και τα κοινωνικά δίκτυα γενικότερα, αλλά και ποιες είναι οι αιτίες που οδηγούν στις σχέσεις με άλλους ανθρώπους μέσω των Social Media.

O Ράσελ Κλέιτον, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι, διαπίστωσε ότι το άγχος και το αλκοόλ αποτελούν προάγγελο συναισθηματικού δεσίματος με το Facebook.

Στη διάρκεια της μεταπτυχιακής του εργασίας ο Κλέιτον εξέτασε τις περιπτώσεις περισσότερων από 225 πρωτοετών φοιτητών σε θέματα μοναξιάς, άγχους, χρήσης αλκοόλ ή μαριχουάνας και τη σχέση τους με το Facebook. Τo συμπέρασμα ήταν πως οι φοιτητές που παρουσίαζαν υψηλά ποσοστά άγχους ή έκαναν μεγαλύτερη χρήση αλκοόλ ήταν και περισσότερο συναισθηματικά δεμένοι με το Facebook. O Κλέιτον και οι συνάδελφοί του διαπίστωσαν επίσης πως όσοι εμφάνιζαν υψηλά επίπεδα μοναξιάς και άγχους χρησιμοποιούσαν το Facebook σαν μια πλατφόρμα επαφής με τους άλλους.

«Οι άνθρωποι που αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους να είναι περισσότερο αγχώδης από τους άλλους παρουσιάζουν την τάση να θέλουν να συναντηθούν online παρά σε έναν άλλο δημόσιο χώρο», επισημαίνει ο Κλέιτον.

«Παράλληλα, όταν οι άνθρωποι που είναι συναισθηματικά δεμένοι με το Facebook βλέπουν σ’ αυτό φωτογραφίες με τους διαδικτυακούς φίλους τους να κάνουν χρήση αλκοόλ, τότε αποκτούν κι εκείνοι το κίνητρο να ακολουθήσουν ανάλογες συμπεριφορές, έτσι ώστε να “ταιριάξουν” περισσότερο μ’ αυτούς κοινωνικά.

Ο Κλέιτον ισχυρίζεται πως επειδή το αλκοόλ είναι γενικά περισσότερο αποδεκτό ως κοινωνική συμπεριφορά μεταξύ των φοιτητών, η αυξημένη χρήση του μπορεί να προκαλέσει και αυξημένο συναισθηματικό δέσιμο με το Facebook. Με τη μαριχουάνα, ωστόσο, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο:  έλλειψη συναισθηματικού δεσίματος με το Facebook.

«Η χρήση μαριχουάνας είναι λιγότερο αποδεκτή κοινωνικά, κάτι που σημαίνει πως πολύ λιγότεροι είναι οι χρήστες του Facebook που κοινοποιούν στα στάτους τους τη χρήση της», λέει ο Κλέιτον. «Ετσι οι χρήστες μαριχουάνας εμπλέκονται λιγότερο συναισθηματικά με το Facebook».

Ο Κλέιτον και οι συνάδελφοί του ερευνητές ανακάλυψαν επίσης πως οι φοιτητές που παρουσίαζαν υψηλά ποσοστά μοναχικότητας δεν ήταν δεμένοι συναισθηματικά με το Facebook, αλλά το χρησιμοποιούσαν σαν ένα εργαλείο για να έρθουν σε επαφή με τους άλλους.

Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Computers in Human Behavior.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει