Συμπληρώματα: Η διατροφή σε ένα χάπι

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι ένας ωφέλιμος τρόπος για να πάρει κανείς τα θρεπτικά συστατικά που σε διαφορετική περίπτωση θα έλειπαν από τον οργανισμό του.

Οι Οδηγοί Διατροφής καθιστούν σαφές πως οι διατροφικές ανάγκες πρέπει πρωτίστως να καλύπτονται μέσω της διατροφής. Κάποιες φορές, όμως, αυτό δεν είναι απόλυτα εφικτό και τότε έρχεται η ώρα των συμπληρωμάτων. Επειδή όμως δεν είναι όλα τα συμπληρώματα για όλους, προτού πάτε να αγοράσετε συμπληρώματα διατροφής ιδού μερικές συμβουλές για το τι κάνει και τι δεν κάνει για την περίπτωσή σας.

Τα συμπληρώματα διατροφής δεν φιλοδοξούν να αποτελέσουν ένα υποκατάστατο του φαγητού για τον απλούστατο λόγο ότι δεν μπορούν να αντικαταστήσουν όλα τα θρεπτικά  συστατικά και τα οφέλη του συνόλου των τροφών, όπως π.χ. φρούτα και λαχανικά. Ετσι, ανάλογα με τη περίπτωσή σας και τις διατροφικές σας συνήθειες τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να μην αξίζουν τη δαπάνη.

Οι τροφές προσφέρουν τρία βασικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα συμπληρώματα διατροφής:

Πιο ολοκληρωμένη διατροφή. Οι τροφές είναι συνθέσεις που περιέχουν μια ποικιλία από μικροθρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας. Ενα πορτοκάλι για παράδειγμα παρέχει βιταμίνη C, βήτα καροτίνη, ασβέστιο και άλλα θρεπτικά συστατικά. Ενα συμπλήρωμα βιταμίνης C δεν περιέχει τα υπόλοιπα μικροθρεπτικά συστατικά.

Βασικές ίνες. Οι φυσικές τροφές, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια περιέχουν φυτικές ίνες. Πολλές τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες συνδυάζουν κι άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Οι ίνες ως κομμάτι της υγιεινής διατροφής μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ορισμένων ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η καρδιακή νόσος, ενώ μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διαχείριση του προβλήματος δυσκοιλιότητας.

Προστατευτικές ουσίες. Οι φυσικές τροφές περιέχουν και άλλες ουσίες σημαντικές για την καλή υγεία. Για παράδειγμα, τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν φυσικές φυτικές ουσίες που ονομάζονται φυτοχημικά, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις, τον διαβήτη και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Πολλά απ’ αυτά αποτελούν επίσης καλές πηγές αντιοξειδωτικών – ουσίες που επιβραδύνουν την οξείδωση, μια φυσική διαδικασία που οδηγεί σε βλάβη κυττάρων και ιστών.

Ποιος χρειάζεται τα συμπληρώματα;

Αν είστε γενικά υγιής και τρώτε μια ευρεία ποικιλία τροφίμων, μεταξύ των οποίων, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, άπαχο κρέας και ψάρι, είναι πιθανό να μην χρειάζεστε συμπληρώματα.

Ωστόσο, οι Oδηγοί Σωστής Διατροφής συνιστούν συμπληρώματα διατροφής ή εμπλουτισμένα τρόφιμα στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Οι γυναίκες που μπορεί να μείνουν έγκυες θα πρέπει να πάρουν ημερησίως 400 μικρογραμμάρια φολικού οξέος από εμπλουτισμένα τρόφιμα (τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνες) ή συμπληρώματα, πέρα από την κατανάλωση τροφών που περιέχουν φυσικό φυλλικό οξύ.

Οι γυναίκες που είναι έγκυες πρέπει να λαμβάνουν μία προγεννητική βιταμίνη που περιλαμβάνει σίδηρο ή ένα ξεχωριστό συμπλήρωμα σιδήρου.

Οι ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω θα πρέπει να τρώνε τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη Β-12, όπως εμπλουτισμένα δημητριακά, ή να πάρουν ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα που περιέχει Β-12 ή ένα ξεχωριστό B-12 συμπλήρωμα διατροφής.

Τα συμπληρώματα διατροφής, επίσης, μπορεί να είναι κατάλληλα, αν:

* Δεν τρέφεστε καλά ή καταναλώνετε λιγότερες από 1.600 θερμίδες την ημέρα.

* Αποφεύγετε τα προϊόντα κρέατος ή είστε χορτοφάγος που τρώει περιορισμένη ποικιλία τροφίμων

* Είστε γυναίκα που βιώνει βαριά αιμορραγία κατά τη διάρκεια της περιόδου της

* Βρίσκεστε σε μια ιατρική κατάσταση που επηρεάζει το πώς το σώμα σας απορροφά ή χρησιμοποιεί τα θρεπτικά συστατικά, όπως χρόνια διάρροια, τροφικές αλλεργίες, τροφική δυσανεξία ή παθήσεις του ήπατος, της χοληδόχου κύστης, του εντέρου ή του παγκρέατος.

* Εχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο πεπτικό σύστημα και δεν είστε σε θέση να αφομοιώσετε και να απορροφήσετε σωστά τα θρεπτικά συστατικά

Συζητήστε με το γιατρό σας ή με έναν διατροφολόγο σχετικά με το είδος των συμπληρωμάτων και των δόσεων που είναι κατάλληλα για σας.

Σιγουρευτείτε πως έχετε ρωτήσει για κάθε πιθανή παρενέργεια ή αλληλεπίδραση μπορεί να υπάρξει με άλλα φάρμακα που παίρνετε.

Η επιλογή και χρήση συμπληρωμάτων

Αν αποφασίσετε να πάρετε μια βιταμίνη ή ένα συμπλήρωμα οφείλετε να εξετάσετε τους παρακάτω παράγοντες:

Ελέγξτε την ετικέτα. Διαβάστε τις ετικέτες προσεκτικά. Οι ετικέτες των προϊόντων μπορούν να σας πουν ποιο είναι το ενεργό συστατικό ή συστατικά που έχουν συμπεριληφθεί στο συμπλήρωμα, ποιο είναι το μέγεθος της μερίδας – κάψουλα πακέτο, κουταλάκι του γλυκού – και ποια είναι η ποσότητα των ουσιών σε κάθε μερίδα.

Αποφύγετε υπερβολικές δόσεις. Σε γενικές γραμμές, επιλέξτε ένα πολυβιταμινούχο μεταλλικό συμπλήρωμα που παρέχει περίπου το 100% της ημερήσιας αξίας όλων των βιταμινών και μετάλλων αντί για ένα συμπλήρωμα που έχει για παράδειγμα 500% της ημερήσιας αξίας από μία βιταμίνη και μόλις 20% της αξίας από μία άλλη.

Ελέγξτε τις ημερομηνίες λήξης. Τα διατροφικά συμπληρώματα μπορεί να χάσουν τη δραστικότητά τους με την πάροδο του χρόνου, ειδικά σε ζεστά και υγρά κλίματα. Εάν ένα συμπλήρωμα δεν έχει ημερομηνία λήξης, μην το αγοράσετε. Εάν τα συμπληρώματά σας έχουν λήξει, πετάξτε τα.

Προσέξτε τι τρώτε. Οι βιταμίνες και τα μέταλλα προστίθενται σε έναν αυξανόμενο αριθμό τροφίμων, όπως τα δημητριακά που τρώτε για πρωινό και τα ποτά. Εάν χρησιμοποιείτε επίσης συμπληρώματα, μπορεί να πάρετε περισσότερα θρεπτικά συστατικά απ’ ό,τι έχετε συνειδητοποιήσει. Κάτι τέτοιο μπορεί να σας δημιουργήσει παρενέργειες. Για παράδειγμα μεγάλη πρόσληψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει ναυτία και εμετό, ενώ μπορεί να βλάψει και το ήπαρ αλλά και άλλα όργανα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει