Συμπτώματα συναισθηματικής κακοποίησης του παιδιού

Κάθε χρόνο εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα συναισθηματικής κακοποίησης στην οικογένεια ή το περιβάλλον τους. Αυτά τα παιδιά έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν στο μέλλον κάποια ψυχική ασθένεια.

Μπορεί, επίσης, να έχουν αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης εγκληματικής συμπεριφοράς ή να οδηγηθούν σε κατάχρηση ουσιών.

Συνηθίζουμε όταν μιλάμε για κακοποίηση παιδιών να αναφερόμαστε πρωτίστως στην σωματική κακοποίησή τους. Ομως, το ποσοστό της σωματικής κακοποίησης ενός παιδιού είναι λιγότερο από το 11% όλων των τύπων κακοποίησης. Ασύγκριτα μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της συναισθηματικής κακοποίησης ενός παιδιού.

Η συναισθηματική κακοποίηση δεν φέρει σημάδια, μώλωπες, σπασμένα κόκκαλα, ώστε να μπορεί να αναγνωριστεί εύκολα. Περιλαμβάνει το συνεχές μάλωμα του παιδιού, ακόμα κι αν δεν έχει κάνει κάτι μεμπτό, την συνεχή απειλή κάθε φορά που καλείται με το όνομά του, καθώς και την έλλειψη σωματικής στοργής ή την έκθεσή του στην κακοποίηση από άλλους.

Αναγνωρίζοντας τα σημάδια της συναισθηματικής κακοποίησης, μπορούμε να σώσουμε ένα παιδί που έχει ανάγκη.

Απόσυρση και απομόνωση

Ενα παιδί που υποβάλλεται σε συναισθηματική κακοποίηση μπορεί να αισθάνεται φοβισμένο ή ανήσυχο, μήπως κάνει κάτι λάθος. Ετσι, μπορεί να αποσυρθεί, να κλειστεί στον εαυτό του σε μια προσπάθεια να τον «θωρακίσει», ώστε να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα να κάνει κάτι λάθος και να υποστεί περαιτέρω κακοποίηση. Η αιφνίδια απομάκρυνση από τους φίλους του και τις δραστηριότητες που έκανε πριν μπορεί να είναι ένα ακόμα σημάδι. Η απομόνωση και ο φόβος ενός παιδιού δεν είναι πάντα σημάδι κακοποίησης, αλλά αν ανησυχείτε για ένα παιδί που εμφανίζει αυτά τα συμπτώματα καλό είναι να το ψάξετε λίγο παραπάνω παρά να το αγνοήσετε.

Αλλαγή συμπεριφοράς

Ξαφνικές αλλαγές στη συμπεριφορά ή τις επιδόσεις του στο σχολείο, μπορεί επίσης να υποδηλώνουν συναισθηματική κακοποίηση. Τα παιδιά που πάσχουν από συναισθηματική κακοποίηση μπορεί επίσης να εμφανίζουν ακραίες συμπεριφορές, όπως το να γίνονται εξαιρετικά απαιτητικά ή εξαιρετικά παθητικά ή εξαιρετικά επιθετικά. Επιπλέον, ένα παιδί που υποφέρει από συναισθηματική κακοποίηση μπορεί να αρχίσει να αντιδρά και να επαναστατεί. Οι αλλαγές στη συμπεριφορά του και οι ακραίες διαθέσεις μπορεί να υποδεικνύουν ένα πρόβλημα διαφορετικό από την κακοποίηση. Ωστόσο, διερευνώντας όλες τις πιθανότητες, συμπεριλαμβανομένης και της κακοποίησης, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί.

Ελλειψη δεσμού με τους οικείους του

Μια φυσιολογική και ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή οδηγεί στο δέσιμο των μελών της οικογένειας, τόσο από το παιδί όσο και από τον γονιό ή τον άνθρωπο που έχει τη φροντίδα του παιδιού γενικότερα. Η έλλειψη αυτού του δεσμού μπορεί να υποδεικνύει συναισθηματική ή άλλης μορφής κακοποίηση. Τα σημάδια έλλειψης δεσμού μπορεί να ποικίλλουν από παιδί σε παιδί και θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την κρίση σας για να καθορίσετε αν η έλλειψη δεσμού είναι παρούσα σε μια σχέση παιδιού-φροντιστή. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και αν νομίζετε ότι κάτι δεν είναι σωστό, επικοινωνήστε με τις αρμόδιες αρχές. Και πάλι, βέβαια, είναι καλύτερο να κάνετε περαιτέρω έρευνα από το να αγνοήσετε τα σημάδια.

Ψυχολογικές ή συναισθηματικές διαταραχές

Ενα παιδί μπορεί να υποφέρει από ψυχολογικές ή συναισθηματικές διαταραχές για διάφορους λόγους. Ωστόσο, είναι πιθανό η αιτία της διαταραχής του να είναι η κακοποίηση. Τα συμπτώματα της συναισθηματικής κακοποίησης μπορεί να εκδηλωθούν ως χαμηλή αυτοεκτίμηση, διατροφικές διαταραχές, κατάθλιψη, άγχος ή διαταραχές ύπνου. Αλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ανάρμοστη συμπεριφορά των ενηλίκων. Αν υποψιάζεστε πως ένα παιδί πάσχει από διαταραχή που προκαλείται από κακοποίηση μην αδιαφορήσετε. Με το ενδιαφέρον σας μπορεί να καταφέρετε να το σώσετε και να του δώσετε την ευκαιρία να ζήσει μια ευτυχισμένη ζωή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει