Σύντροφος Ανάγνωσης: Γυμναστείτε διαβάζοντας!

Ειδικά γυαλιά με υπέρυθρες ακτίνες επιτρέπουν την ανάγνωση κειμένου από οθόνη ταυτόχρονα με την εξάσκηση του σώματος πάνω σε διάδρομο γυμναστικής.

Μια νέα καινοτομία επιτρέπει στους χρήστες διαδρόμου γυμναστικής να εξασκούν το σώμα και το μυαλό τους παράλληλα. Το σύστημα που ονομάζεται «Σύντροφος Ανάγνωσης» (Reading Mate) προσαρμόζει το κείμενο σε μια οθόνη, που αντισταθμίζει την κίνηση του κεφαλιού του δρομέα, έτσι ώστε το κείμενο να εμφανίζεται ακίνητο, σύμφωνα με τον Γι Σου Γι, βοηθό καθηγητή της εφαρμοσμένης βιομηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Περντιού.

«Δεν είναι πολλοί οι άνθρωποι που μπορούν να τρέξουν και να διαβάσουν ταυτόχρονα», λέει ο Γι, που συνεργάζεται με τον υποψήφιο διδάκτορα Μπουμ Τσουλ Κουόν «κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η θέση των ματιών μεταβάλλεται σε σχέση με το κείμενο και τα μάτια προσπαθούν συνεχώς να προσαρμοστούν σ’ αυτές τις αλλαγές, κάτι που είναι επαχθές».

Το μικρό μέγεθος της γραμματοσειράς έρχεται να ενισχύσει αυτή τη δυσκολία.

«Θα μπορούσατε να αυξήσετε το μέγεθος της γραμματοσειράς και να έχετε μια μεγάλη οθόνη στον τοίχο, αλλά αυτό είναι πρακτικά ανέφικτο, καθώς δεν μπορείτε να έχετε πολλές μεγάλες οθόνες σε μια αίθουσα γυμναστικής», λέει ο Γι.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν τον «Σύντροφο Ανάγνωσης» βασισμένοι στην υπόθεση ότι το πρωταρχικό εμπόδιο για την ανάγνωση κατά τη διάρκεια του τρεξίματος είναι η κατακόρυφη κίνηση του κεφαλιού. Το νέο σύστημα επιτρέπει στον χρήστη του διαδρόμου γυμναστικής να διαβάσει ένα φυσιολογικού μεγέθους κείμενο σε ένα μικρό μόνιτορ που έχει προσαρμοστεί μπροστά και ψηλά από τον διάδρομο.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Ανθρώπινος Παράγοντας και Εργονομική Κοινωνία» και συντάχθηκε από τους Κουόν, Γι και Γιου Ζου, αναπληρωτή καθηγητή στατιστικών στοιχείων.

Η μελέτη περιελάμβανε 15 φοιτητές που πραγματοποίησαν την καταμέτρηση γραμμάτων στον «Σύντροφο Ανάγνωσης», ενώ έτρεχαν ταυτόχρονα στον διάδρομο γυμναστικής. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να μετρήσουν πόσες φορές το γράμμα Φ εμφανιζόταν σε δύο γραμμές του κειμένου μεταξύ των 10 γραμμών που εμφανίζονταν στην οθόνη του υπολογιστή.

Οι χρήστες φορούσαν γυαλιά εξοπλισμένα με υπέρυθρες ακτίνες και μία υπέρυθρη κάμερα παρακολουθούσε τις κινήσεις του κεφαλιού τους. Στη συνέχεια, το κείμενο κινείτο σε πλήρη συμφωνία με τις κινήσεις του κεφαλιού, λαμβάνοντας υπόψιν τα ανθρώπινα αντανακλαστικά, ώστε να αντισταθμίσει την κίνηση.

«Τα μάτια μας μπορούν να ακολουθήσουν τις δονήσεις μέχρι ένα συγκεκριμένο βαθμό», επισημαίνει ο Γι. «Υπάρχουν αντισταθμιστικοί αντανακλαστικοί μηχανισμοί που τείνουν να σταθεροποιήσουν το κεφάλι και τα μάτια για να διατηρήσουν το βλέμμα και τη θέση του κεφαλιού».

Ο Κουόν δημιούργησε έναν αλγόριθμο για να προχωρήσει σωστά το κείμενο, υπολογίζοντας αυτούς ακριβώς τους αντανακλαστικούς μηχανισμούς.

«Δεν μπορούμε απλά να συγχρονίσουμε το κείμενο με το κεφάλι γιατί το μάτι το κάνει ήδη αυτό, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τις αντανακλαστικές κινήσεις. Αρα, θα πρέπει να υπολογίσουμε αυτές τις αντισταθμίσεις μετακινώντας το κείμενο ελαφρά εκτός συγχρονισμού με την κίνηση του κεφαλιού», λέει χαρακτηριστικά.

Η έρευνα έδειξε υψηλότερη ακρίβεια για εκείνους που χρησιμοποίησαν τον «Σύντροφο Ανάγνωσης», συγκριτικά με εκείνους των ομάδων ελέγχου.

«Μετρήσαμε επίσης κατά πόσο οι συμμετέχοντες σταμάτησαν να μετράνε γράμματα επειδή το έργο αυτό ήταν πολύ δύσκολο», είπε ο Κουόν. «Συχνά παρατηρήσαμε κάποιους να τα παρατούν ειδικά με συγκεκριμένες γραμματοσειρές και διαστήματα που ήταν μικρότερα ανάμεσα στις γραμμές».

Το σύστημα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης από ανθρώπους που φέρουν βαρύ εξοπλισμό ή από πιλότους αεροσκαφών. Και οι δύο αυτές κατηγορίες μπορεί να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα σημαντικές δονήσεις και αναταράξεις στην προσπάθειά τους να διαβάσουν πληροφορίες από μια οθόνη. Ο Σύντροφος Ανάγνωσης θα μπορούσε να σταθεροποιήσει το περιεχόμενο σ’ αυτές τις περιπτώσεις», προσθέτει ο Κουόν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει