Τα γερά δόντια βοηθούν στις αθλητικές επιτυχίες

Μια ακόμα καλύτερη ευκαιρία να κερδίσουν χρυσά μετάλλια, έχουν οι αθλητές που βρίσκονται στην ελίτ του αθλήματός τους, αν φροντίζουν σωστά τα δόντια τους, υποστηρίζουν οι οδοντίατροι.

Στο «Συνέδριο για τη Στοματική Υγεία και τις Αθλητικές Επιδόσεις», που έλαβε χώρα στο Λονδίνο, αναφέρθηκε πως αν η στοματική υγεία των αθλητών είναι εμφανώς κακή, μπορεί να βλάψει την εκγύμναση και την απόδοσή τους.

Στην κορυφή των αθλημάτων η διαφορά μεταξύ της νίκης και της ήττας είναι πολύ μικρή, οπότε ακόμα και οι οριακές βελτιώσεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine, αναφέρει πως το ένα πέμπτο των αθλητών που ρωτήθηκαν, υποστήριξαν πως η στοματική τους υγεία κατέστρεψε την προπόνηση και την επίδοσή τους στους αγώνες.

Κατά τη διάσκεψη που έγινε στο Λονδίνο, οι οδοντίατροι δήλωσαν πως ο πόνος των δοντιών μπορεί να διαταράξει τον ύπνο και την προπόνηση και ότι η φλεγμονή των ούλων μπορεί να επηρεάσει το υπόλοιπο σώμα, αλλοιώνοντας την απόδοση.

Δεν είναι ασυνήθιστο η κακή στοματική υγεία να έχει ευρύτερες επιπτώσεις. Οπως έχουν αποδείξει έρευνες, η κακή στοματική υγιεινή συνδέεται με διαβήτη τύπου 2 και με καρδιακά προβλήματα.

Η χρήση οδοντικού νήματος και στοματικού διαλύματος, καθώς και η καλή τεχνική βουρτσίσματος δεν μπορούν, βέβαια, να μετατρέψουν έναν απλό δρομέα που τρέχει απλά για να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση κάθε Σαββατοκύριακο σε Ολυμπιονίκη.

Ωστόσο, η φροντίδα της στοματικής υγιεινής μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ των  κορυφαίων αθλητών.

«Είναι η συσσώρευση του οριακού κέρδους που κάνει τη διαφορά σε ό,τι αφορά την ελίτ των αθλητών, όπου οι μεταξύ τους αποστάσεις είναι ελάχιστες. Εκεί η στοματική υγεία, μεταξύ άλλων παραγόντων, μπορεί να δώσει το προβάδισμα. Η έρευνα που κάναμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 βρήκε ένα μεγάλο ποσοστό νεαρών αθλητών που ήταν πολύ καλοί και συντονισμένοι σε ό,τι αφορά την φυσική τους κατάσταση, αλλά είχαν κακή στοματική υγεία. Αρκετά μεγάλο ποσοστό απ’ αυτούς παρουσίασε αντίκτυπο στην προπόνηση και την επίδοση κι εκεί σαφώς υπάρχει ένα θέμα για τους αθλητές που ζουν όλο το χρόνο για να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους στους μεγάλους αγώνες, όπου ο συναγωνισμός είναι τεράστιος», λέει ο καθηγητής Ian Needleman, διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Στοματικής Υγείας στο University College του Λονδίνου.

Από την πλευρά του, ο δρ Mike Loosemore, που έχει συνεργαστεί με την ομάδα πυγμαχίας της Μεγάλης Βρετανίας, για 17 χρόνια και είναι σύμβουλος στο Αγγλικό Ινστιτούτο Αθλητισμού, τόνισε: «Εχω συνειδητοποιήσει όλα αυτά τα χρόνια ότι τα οδοντικά προβλήματα παρεμβαίνουν στην προπόνηση. Σταματούν την εξέλιξή τους. Σε κανέναν δεν αρέσει να πηγαίνει στον οδοντίατρο. Προτιμούν όλοι την προπόνηση. Ομως, αν αφιερώσουν λίγο χρόνο για τα δόντια τους θα γίνουν καλύτεροι, ακόμα κι αν χρειαστεί να κλέψουν αυτό το χρόνο για το ραντεβού με τον οδοντίατρο, από την προπόνησή τους. Και μπορεί να μην είναι σε θέση να το εκτιμήσουν τώρα. Αλλά θα το εκτιμήσουν στο Ρίο, όταν θα έχουν κρεμασμένο στο στήθος τους το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει