Τα γραπτά μηνύματα στο δρόμο επηρεάζουν την ισορροπία

Τα γραπτά μηνύματα που γράφουμε στο κινητό μας τηλέφωνο, ενώ περπατάμε, αλλάζουν τη στάση και την ισορροπία του σώματός μας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS ONE.

Η αποστολή γραπτών μηνυμάτων έχει εξελιχθεί σε μία όλο και πιο δημοφιλή μορφή επικοινωνίας, αλλά λίγα πράγματα είναι γνωστά σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στη ζωή μας. Οι επιστήμονες μελέτησαν την επίδραση της χρήσης του κινητού τηλεφώνου στην κίνηση του σώματος 26 υγιών ατόμων, ενώ αυτά περπατούσαν.

Από κάθε άτομο ζητήθηκε να περπατήσει σε άνετο ρυθμό σε μια ευθεία γραμμή μια απόσταση 8,5 μέτρων, τρεις φορές. Την μία χωρίς τη χρήση κινητού τηλεφώνου, την άλλη διαβάζοντας ένα κείμενο στο κινητό τηλέφωνο και την τρίτη πληκτρολογώντας ένα γραπτό μήνυμα. Η κίνηση του σώματος εκτιμήθηκε με τη χρησιμοποίηση ενός τρισδιάστατου συστήματος ανάλυσης της κίνησης.

Τα γραπτά μηνύματα και σε μικρότερο βαθμό η ανάγνωση, τροποποίησαν την κίνηση του σώματος, καθώς το άτομο περπατούσε. Σε σύγκριση με το κανονικό περπάτημα, όταν οι συμμετέχοντες άρχισαν να συντάσσουν κείμενο, περπατούσαν πιο αργά, ξέφευγαν από την νοητή ευθεία γραμμή και κινούσαν το λαιμό τους λιγότερο απ’ ό,τι κατά την ανάγνωση του κειμένου. Η σύνταξη του γραπτού κειμένου τους έκανε να κινούνται περίπου σαν ρομπότ, καθώς δύσκολα μετακινούσαν τα χέρια, τον κορμό ή το κεφάλι τους, προκειμένου να κρατήσουν το τηλέφωνο σταθερό μπροστά στα μάτια τους.

Τα γραπτά μηνύματα ή η ανάγνωσή τους από ένα κινητό τηλέφωνο, εκτός του ότι κάνουν τον άνθρωπο να κινείται αργά και αυτό μπορεί να είναι ενοχλητικό σε ώρες αιχμής, για εκείνους που τον ακολουθούν, μπορούν να αποτελέσουν έναν επιπλέον κίνδυνο για την ασφάλειά του, όταν συναντά εμπόδια στο δρόμο του, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να πέσει, ιδίως αν είναι ηλικιωμένος. Παράλληλα, τού αποσπά την προσοχή, γεγονός που τον καθιστά επιρρεπή σε κάθε είδους τραυματισμούς από τις πτώσεις ή από συγκρούσεις.

Ολο αυτό έχει βέβαια να κάνει και με το… μύθο του multitasking. Οταν οι άνθρωποι επιχειρούν να κάνουν δύο και τρία πράγματα ταυτόχρονα, καταλήγουν να δίνουν προτεραιότητα στο ένα απ’ αυτά και στη συγκεκριμένη περίπτωση, δίνουν προτεραιότητα στα γραπτά μηνύματα, περισσότερο από τη στάση του σώματος, το περπάτημα και την ισορροπία τους.

«Τα γραπτά μηνύματα και σε μικρότερο βαθμό  η ανάγνωση στο κινητό σας τηλέφωνο επηρεάζει την ικανότητά σας να περπατήσετε και να διατηρήσετε την ισορροπία σας. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ασφάλειά σας στο δρόμο, ιδιαίτερα αν περπατάτε σε δρόμους με κίνηση ή κοντά σε τρένο, όπου οι άνθρωποι νομίζουν ότι συνεχίζουν να περπατάνε σε ευθεία γραμμή, αλλά στην πραγματικότητα έχουν παρεκκλίνει της πορείας τους», αναφέρει η δρ Siobhan Schabrun, από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, που διεξήγαγε τη μελέτη.

Πρόσφατα, στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, ένας άνθρωπος έπεσε από μια πλατφόρμα του μετρό, καθώς πληκτρολογούσε στο κινητό του τηλέφωνο ένα γραπτό μήνυμα.

Σε μια άλλη πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, η δρ Beth Ebel με τους ερευνητές-συνεργάτες της, στάθηκαν σε μια από τις πιο πολυσύχναστες διασταυρώσεις του Σιάτλ, για να παρατηρήσουν τη συμπεριφορά των πεζών και διαπίστωσαν ότι ένας στους τρεις πεζούς, έκανε κάτι άλλο από το να δίνει προσοχή στο δρόμο, σα να άκουγε μουσική.

Εκείνοι που έδιναν την λιγότερη προσοχή στο περιβάλλον τους ήταν αυτοί που έγραφαν γραπτά μηνύματα. Αυτοί οι άνθρωποι έδωσαν έως και τέσσερις φορές λιγότερη προσοχή στη διασταύρωση και έκαναν περισσότερο χρόνο να περάσουν το δρόμο απ’ όσο χρόνο έκαναν όσοι δεν ασχολούνταν με το κινητό τους.

«Οι άνθρωποι όταν κρατάνε το κινητό τους και γράφουν μηνύματα παρασύρονται απ’ αυτό και δεν ασχολούνται με τίποτα γύρω τους. Λειτουργούν ουσιαστικά με αυτόματο πιλότο. Κι αυτό μπορεί σε γενικές γραμμές να μην είναι κακό. Αλλά όταν πρόκειται για το δρόμο και την προσοχή που πρέπει να δείξουν σ’ αυτόν, αλλάζουν τα πράγματα. Γιατί εκεί μιλάμε πια για μια συμπεριφορά υψηλού κινδύνου που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο», καταλήγει η Ebel.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει