Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα δεν προφυλάσσουν από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Η προσθήκη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και άλλων θρεπτικών συστατικών στις τυπικές αντιοξειδωτικές βιταμίνες, δεν δίνουν στους ηλικιωμένους καμία επιπλέον προφύλαξη έναντι της κύριας αιτίας της τύφλωσης, όπως διαπιστώνει έρευνα.

Η μελέτη εξέτασε τη σχετιζόμενη με την ηλικία εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία πλήττει εκατομμύρια ηλικιωμένων και είναι η κύρια αιτία τύφλωσης στον ανεπτυγμένο κόσμο. Μάλιστα στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύει το 50% του συνόλου της τύφλωσης.

«Χωρίς αποτελεσματικούς τρόπους για επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου, ο αριθμός των ατόμων με προχωρημένη εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αναμένεται να διπλασιαστεί στα επόμενα 20 χρόνια, με αποτέλεσμα την αύξηση της κοινωνικοοικονομικής επιβάρυνσης», λέει η Δρ Εμιλι Τσου, του Εθνικού Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ.

Προγενέστερη έρευνα είχε δείξει πως ένα μείγμα από τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες C, E και β-καροτένιο, καθώς και ο ψευδάργυρος θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο της εξέλιξης της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Λογικά με βάση εκείνη την έρευνα η αύξηση των αντιοξειδωτικών βιταμινών θα μπορούσε να προσφέρει υψηλότερη προστασία. Για να το διαπιστώσει αυτό η νέα έρευνα εξέτασε 4.000 ασθενείς, ηλικίας από 50 έως 85 ετών στους οποίους μελέτησε αν η προσθήκη των καροτενοειδών λουτεΐνη και ζεαξανθίνη και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο.

Δεν συνέβη κάτι τέτοιο σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ενωσης και παρουσιάστηκαν ταυτόχρονα στην ετήσια συνάντηση του Συλλόγου για την Ερευνα για την Οραση και την Οφθαλμολογία στο Σιάτλ.  Οι ερευνητές, βέβαια, επισημαίνουν ότι τα ευρήματα μπορεί να οφείλονται, τόσο σε μια πραγματική έλλειψη αποτελεσματικότητας, όσο και σε ανεπαρκείς δόσεις ή στο πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θεραπείας, ή ακόμα και στα δύο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει