Τα προβλήματα σκέψης συνδέονται με αποφράξεις στις καρωτίδες

Η απόφραξη της καρωτίδας στο λαιμό, φαίνεται να αυξάνει τις πιθανότητες για δημιουργία μιας σειράς προβλημάτων που αφορούν τη σκέψη και τη μνήμη των ανθρώπων, όπως αναφέρει νέα μελέτη.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι μπορεί να χρειαστεί πιο επιθετική θεραπεία για τα άτομα που παρουσιάζουν αυτή την κατάσταση, που προκαλείται από συσσώρευση πλάκας στην αρτηρία.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στη Βαλτιμόρη, πρόκειται να παρουσιαστεί στην Ετήσια Συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας που θα διεξαχθεί στη Φιλαδέλφεια.

«Μέχρι σήμερα το επίκεντρο της διάγνωσης και της διαχείρισης των αποφράξεων της καρωτίδας αρτηρίας αφορούσε την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου, δεδομένου ότι ήταν το μόνο κακό που εθεωρείτο ότι μπορούσαν οι αποφράξεις να προκαλέσουν στους ασθενείς. Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης υπογραμμίζουν τη σημασία της αξιολόγησης της κατάστασης της μνήμης και της σκέψης σε άτομα με στένωση της καρωτιδικής αρτηρίας», τόνισε ο δρ Brajesh Lal, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

Κατά τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν 67 άτομα με ασυμπτωματική στένωση της καρωτίδας. Στους συγκεκριμένους συμμετέχοντες η διάμετρος της αρτηρίας είχε κοπεί στο μισό. Η μελέτη περιελάμβανε, επίσης, 60 άτομα που δεν είχαν απόφραξη της καρωτίδας, αλλά αντιμετώπιζαν άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη στο αίμα και η στεφανιαία νόσος.

Οι ερευνητές εξέτασαν την ικανότητα σκέψης των συμμετεχόντων, εξετάζοντας την ταχύτητα επεξεργασίας, τη μάθηση, τη μνήμη, τη λήψη αποφάσεων και τη γλώσσα.

Διαπίστωσαν πως οι συμμετέχοντες με απόφραξη της καρωτίδας εκτελούσαν πολύ χειρότερα τα τεστ σκέψης. Είχαν, επίσης, χαμηλότερο σκορ στην κίνηση και την ταχύτητα επεξεργασίας των αξιολογήσεων, καθώς και στα τεστ μάθησης και μνήμης. Αντίθετα, τα γλωσσικά αποτελέσματα μεταξύ των δύο ομάδων δεν παρουσίασαν διαφορές.

«Αν τα ευρήματα αυτά επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερες μελέτες, θα έχουν σημαντικές συνέπειες σε ό,τι αφορά τη στόχευση των νέων θεραπειών, ενώ θα ανοίξουν την πόρτα για περισσότερα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα, το αν θα πρέπει οι ασθενείς να αντιμετωπίζονται με πιο επιθετική θεραπεία για γνωστική αποκατάσταση ή ακόμα και χειρουργική επέμβαση για να ανοίξει η αρτηρία», αναφέρει ο Lal.

O καθηγητής είπε ακόμα πως περιμένει επόμενες μελέτες που θα αναζητήσουν τις αιτίες και τις καλύτερες επιλογές θεραπείας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει