Τα βακτήρια επιβιώνουν για μέρες μέσα στα αεροπλάνα

Αναρωτιέστε καμιά φορά, όταν προχωράτε προς τη θέση σας στο αεροπλάνο, πόσο καιρό μπορεί να παραμένουν εκεί τα μικρόβια που άφησαν πίσω τους προηγούμενοι επιβάτες; Δικαιολογημένα αναρωτιέστε.

Μια νέα μελέτη που εξέτασε το χρονικό διάστημα που δύο δυνητικά θανατηφόρα βακτήρια τα E. Coli και MRSA μπορούν να ζήσουν σε διάφορες επιφάνειες μέσα στην καμπίνα του αεροπλάνου αρκετές μέρες και να μεταδοθούν εύκολα με την επαφή.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Auburn στην Αλαμπάμα χρησιμοποίησαν πραγματικά μπράτσα, λαβές τουαλέτας με καζανάκι, τραπεζάκια, σκίαστρα παραθύρων, καθίσματα και τσέπες καθισμάτων που προέρχονταν από την Delta Airlines για τη μελέτη τους, εμβολιάζοντάς τα με βακτήρια και αποθηκεύοντάς τα σε συνθήκες που προσομοίωναν τις συνθήκες της καμπίνας, δηλαδή στους 24 βαθμούς Κελσίου και σε 20% υγρασία.

Σε γενικές γραμμές τα βακτήρια ζούσαν περισσότερο χρονικό διάστημα σε επιφάνειες που ήταν πορώδεις. Για παράδειγμα ο MRSA («χρυσίζων σταφυλόκοκκος», ένα από τα πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήριο) διήρκεσε επτά ημέρες στην υφασμάτινη τσέπη ενός καθίσματος, έξι ημέρες στο υποβραχιόνιο του καθίσματος από καουτσούκ και στο δερμάτινο κάθισμα, πέντε ημέρες στο σκίαστρο του πλαστικού παραθύρου και το τραπεζάκι και τέσσερις ημέρες στη χαλύβδινη λαβή της τουαλέτας.

Ο Ε. coli (Escherichia coli, ένα βακτήριο που προκαλεί το 80% των ουρολογικών λοιμώξεων), επέζησε τέσσερις ημέρες στο υποβραχιόνιο από καουτσούκ, τρεις ημέρες στο τραπεζάκι και την πλαστική θήκη του καθίσματος και δύο ημέρες στη λαβή της τουαλέτας.

«Στις μικρές γωνίες, όπως αυτές που δημιουργούνται από έναν πόρο, τα βακτήρια προστατεύονται από περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες όπως η αφυδάτωση, οι ακτίνες UV και τα απολυμαντικά», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Kiril Vaglenoν.

Αντίθετα, σε λιγότερο πορώδη υλικά, όπως τα τραπεζάκια, οι λαβές της τουαλέτας και τα σκίαστρα των παραθύρων, τα βακτήρια παρέμειναν μικρότερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι στα καθίσματα και τις τσέπες, πράγμα που σημαίνει πως τα βακτήρια στις πορώδεις επιφάνειες ήταν περισσότερο πιθανό να μεταφερθούν στο ανθρώπινο δέρμα.

«Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, όταν  ταξιδεύετε με αεροπλάνο είναι: Πριν βάλετε οτιδήποτε στο στόμα σας πάρτε κάποιο απολυμαντικό με οινόπνευμα και απολυμάνετε τα χέρια σας. Ολα έχουν να κάνουν με το μετριασμό του κινδύνου. Αφού σκουπίσετε τα χέρια σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το υπόλοιπο βαμβάκι με το οινόπνευμα για να σκουπίσετε το τραπεζάκι, μόνο στην περίπτωση που το αγγίξετε ακούσια ή που θα θελήσετε να φάτε κάτι», λέει ο Michael Schmidt, καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας.

Η μελέτη δεν έλαβε βακτηριακά δείγματα από πραγματικές καμπίνες των αεροσκαφών.

Απαντώντας στη μελέτη, εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας Delta Airlines είπε: «Εχουμε όλες τις αποτελεσματικές προδιαγραφές καθαρισμού που είναι τυποποιημένες σε όλη τη λειτουργία μας πριν από την αναχώρηση των αεροσκαφών, αλλά και κατά την παραμονή των αεροσκαφών στο έδαφος για όλη τη νύχτα. Η διαδικασία περιλαμβάνει, μεταξύ πολλών άλλων, την αφαίρεση όλων των απορριμάτων, το σκούπισμα κάτω από τους πάγκους, τις επιφάνειες και τα καθίσματα, τον καθαρισμό του δαπέδου και την αντικατάσταση και εμπλουτισμό των μαξιλαριών και των κουβερτών».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει