Τα βακτήρια οδηγούν σε πρόωρο τοκετό

Μια σημαντική αιτία πρόωρου τοκετού, όπου τα νερά σπάνε πάρα πολύ νωρίς, προκαλώντας την πρόωρη γέννηση του μωρού, μπορεί να προκαλείται από τα βακτήρια, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η μελέτη θα μπορούσε να οδηγήσει στον έλεγχο της πιθανής αιτίας και την αντίστοιχη θεραπεία σε γυναίκες που διατρέχουν κίνδυνο πρόωρης γέννας, όπως αναφέρουν Αμερικανοί επιστήμονες που δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό PLoS ONE.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως ορισμένα βακτήρια μπορεί να οδηγήσουν σε λέπτυνση των μεμβρανών γύρω από μωρό, οι οποίες σχίζονται.

Η πρώιμη ρήξη των μεμβρανών προκαλεί σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των πρόωρων γεννήσεων. Οι μεμβράνες που συνθέτουν το σάκο που κρατά το μωρό, συνήθως σπάνε κατά την έναρξη του τοκετού. Αν τα νερά σπάσουν νωρίτερα, τότε έχουμε το φαινόμενο που ονομάζεται πρόωρη ρήξη των μεμβρανών. Εάν αυτό συμβεί νωρίς, πριν από την έναρξη των συσπάσεων μπορεί να προκαλέσει τον πρόωρο τοκετό.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Duke, έχουν βρει μεγάλο αριθμό των βακτηρίων στο χώρο όπου υπάρχει ρήξη μεμβρανών. Αν τα βακτήρια είναι η αιτία και όχι η συνέπεια της πρόωρης ρήξης των μεμβρανών, τότε είναι δυνατή η ανάπτυξη νέων θεραπειών ή η στενότερη παρακολούθηση των γυναικών που βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως αναφέρουν.

«Αν σκεφτούμε για παράδειγμα ότι ορισμένα βακτήρια συνδέονται με πρόωρη ρήξη των μεμβρανών, μπορούμε να ελέγξουμε για τα συγκεκριμένα βακτήρια πολύ νωρίς στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στη συνέχεια, θα είμαστε σε θέση να θεραπεύσουμε τις πάσχουσες με αντιβιοτικά, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος για πρόωρη ρήξη μεμβρανών. Η έρευνά μας είναι αρκετά βήματα μακριά απ’ αυτό, ωστόσο μας δίνει την δυνατότητα να διερευνήσουμε τις δυνατότητες στοχευμένης θεραπευτικής παρέμβασης που μας λείπει στη μαιευτική», αναφέρει η συγγραφέας της μελέτης, Amy Murtha, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Duke.

Ο χαμένος κρίκος

Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα μεμβράνης σε 48 γυναίκες που μόλις είχαν γεννήσει, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με πρόωρη ρήξη μεμβρανών, εκείνων που είχαν πρόωρη γέννα για άλλους λόγους και εκείνων που τα μωρά τους γεννήθηκαν με τη συμπλήρωση των 9 μηνών και βρήκαν πως βακτήρια ήταν παρόντα σε όλες τις μεμβράνες, αλλά τα περισσότερα υπήρχαν σε γυναίκες που οι μεμβράνες ήταν λεπτές και πιο συγκεκριμένα σε εκείνες με την πρόωρη ρήξη μεμβρανών.

Οι ερευνητές υποστήριξαν πως ήταν γνωστό από καιρό ότι οι βακτηριακές λοιμώξεις είναι υπεύθυνες για πρόωρη ρήξη μεμβρανών σε ορισμένες γυναίκες και πως αυτό που τους επέτρεψε η συγκεκριμένη μελέτη να καταλάβουν ήταν ο λεπτομερής μηχανισμός σχετικά με τον τρόπο που τα βακτήρια προκαλούν το σπάσιμο των νερών. Ετσι θα κατανοήσουν καλύτερα τις αιτίες του πρόωρου τοκετού και θα προσδιορίσουν εκείνες τις γυναίκες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, ούτως ώστε να είναι δυνατή η πρόληψη του πρόωρου τοκετού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει