Τεχνικές χαλάρωσης για να μειώσετε το στρες

Οι τεχνικές χαλάρωσης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διαχειριστείτε το άγχος ή για να απολαύσετε ένα αγαπημένο σας χόμπι. Πρόκειται για μια διαδικασία που μειώνει τις επιπτώσεις του στρες στο μυαλό και το σώμα.

Οι τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να σάς βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το άγχος της καθημερινότητας και το άγχος που σχετίζεται με θέματα υγείας, όπως μια ασθένεια και ο πόνος που ενδεχομένως απορρέει απ’ αυτήν.

Είτε το άγχος σας είναι εκτός ελέγχου, είτε έχετε καταφέρει να το ελέγξετε, μπορείτε να επωφεληθείτε από την εκμάθηση των τεχνικών χαλάρωσης. Είναι εύκολο να μάθετε τις βασικές τεχνικές χαλάρωσης. Είναι, επίσης, δωρεάν ή χαμηλού κόστους, έχουν μικρό ποσοστό κινδύνου και μπορούν να γίνουν σχεδόν οπουδήποτε.

Εξετάστε τις παρακάτω απλές τεχνικές χαλάρωσης και αρχίστε να απαλλάσσεστε από το άγχος βελτιώνοντας την υγεία σας.

Τα οφέλη από τις τεχνικές χαλάρωσης

Οταν κάποιος βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλές ευθύνες και καθήκοντα ή τις απαιτήσεις μιας ασθένειας, οι τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να τού προσφέρουν ένα μαξιλαράκι ασφαλείας.

Οι τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα του στρες ως εξής:

* Επιβραδύνοντας τον καρδιακό ρυθμό

* Μειώνοντας την αρτηριακή πίεση

* Επιβραδύνοντας το ρυθμό της αναπνοής

* Μειώνοντας τη δραστηριότητα των ορμονών του στρες

* Αυξάνοντας τη ροή του αίματος στους μεγάλους μύες

* Μειώνοντας την ένταση των μυών και τον χρόνιο πόνο

* Βελτιώνοντας τη συγκέντρωση και τη διάθεση

* Μειώνοντας την κόπωση

* Μειώνοντας τον θυμό και την απογοήτευση

* Ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στο χειρισμό των προβλημάτων

Για να πάρετε τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη, χρησιμοποιήστε τις τεχνικές χαλάρωσης μαζί με άλλες θετικές μεθόδους αντιμετώπισης, όπως η θετική σκέψη, το χιούμορ, η σωστή διαχείριση του χρόνου, η άσκηση, ο καλός ύπνος και η υποστήριξη από τους φίλους και την οικογένεια.

Οι τύποι των διαφόρων τεχνικών χαλάρωσης

Γιατροί, επαγγελματίες υγείας, ψυχοθεραπευτές, και επαγγελματίες εναλλακτικής ιατρικής μπορούν να σάς μάθουν διάφορες τεχνικές χαλάρωσης. Αλλά αν το προτιμάτε, μπορείτε επίσης να μάθετε να εφαρμόζετε δικές σας τεχνικές χαλάρωσης.

Σε γενικές γραμμές οι τεχνικές χαλάρωσης περιλαμβάνουν τη συγκέντρωση της προσοχής σας σε κάτι, καθώς και στην ηρεμία και στην αύξηση της ευαισθητοποίησης για το σώμα σας. Δεν έχει σημασία ποια τεχνική χαλάρωσης θα επιλέξετε. Αυτό που έχει σημασία είναι να προσπαθήσετε να εξασκηθείτε για να καρπωθείτε τα οφέλη της.

Υπάρχουν διάφοροι κύριοι τύποι τεχνικών χαλάρωσης, όπως οι εξής:

Αυτογενής χαλάρωση. Αυτογενής σημαίνει ότι έρχεται από μέσα σας. Σ’ αυτή την τεχνική χαλάρωσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εξίσου οπτικές εικόνες και σωματική ευαισθητοποίηση για να μειώσετε την πίεση.

Επαναλάβετε λέξεις και προτάσεις στο μυαλό σας για να χαλαρώσετε και να μειώσετε την ένταση των μυών. Για παράδειγμα, μπορείτε να φανταστείτε ένα γαλήνιο σκηνικό και στη συνέχεια να επικεντρωθείτε στην ελεγχόμενη, χαλαρωτική αναπνοή, επιβραδύνοντας τον καρδιακό σας ρυθμό ή το αίσθημα των διαφορετικών φυσικών αισθήσεων, όπως η χαλάρωση σε κάθε χέρι και πόδι, ένα προς ένα.

Προοδευτική χαλάρωση των μυών. Σ’ αυτή την τεχνική χαλάρωσης επικεντρωθείτε στο να τεντώσετε αργά και στη συνέχεια να χαλαρώσετε κάθε ομάδα μυών.

Αυτό σας βοηθά να επικεντρωθείτε στη διαφορά μεταξύ της μυϊκής έντασης και της χαλάρωσης. Θα αποκτήσετε μ’ αυτό τον τρόπο επίγνωση των σωματικών αισθήσεων.

Μια μέθοδος προοδευτικής μυϊκής χαλάρωσης είναι να ξεκινήσετε με ένταση και χαλάρωση των μυών στα δάχτυλα των ποδιών σας και σταδιακά να φτάσετε μέχρι το λαιμό και το κεφάλι σας. Μπορείτε, επίσης, να ξεκινήσετε με το κεφάλι και το λαιμό σας και να φτάσετε μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών σας. Τεντώστε για τουλάχιστον πέντε δευτερόλεπτα τους μύες σας και στη συνέχεια χαλαρώστε για 30 δευτερόλεπτα και επαναλάβετε.

Οπτικοποίηση. Σ’ αυτή την τεχνική χαλάρωσης, θα σχηματίσετε νοητικές εικόνες για να κάνετε ένα νοητικό ταξίδι σε μια ειρηνική τοποθεσία ή κατάσταση.

Κατά τη διάρκεια της οπτικοποίησης, προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε όσο περισσότερες αισθήσεις μπορείτε, συμπεριλαμβανομένης της όσφρησης, της όρασης, της ακοής και της αφής. Αν φανταστείτε ότι χαλαρώνετε στον ωκεανό, για παράδειγμα, σκεφτείτε τη μυρωδιά του αλμυρού νερού, τον ήχο των κυμάτων και τη ζεστασιά του ήλιου στο σώμα σας. Μπορεί να θέλετε να κλείσετε τα μάτια σας και να καθίσετε σε ένα ήσυχο σημείο και να χαλαρώσετε τα σφιχτά ρούχα που ενδεχομένως φοράτε.

Αλλες τεχνικές χαλάρωσης περιλαμβάνουν:

* Βαθιά αναπνοή

* Υπνωση

* Μασάζ

* Στοχασμός

* Tai Chi

* Yoga

* Βιοανάδραση

* Μουσική και θεραπεία τέχνης

Οι τεχνικές χαλάρωσης χρειάζονται εξάσκηση

Μόλις μάθετε τις τεχνικές χαλάρωσης, θα αποκτήσετε επίγνωση της έντασης των μυών και των άλλων φυσικών αισθήσεων που ενεργοποιούνται από το στρες. Μόλις ξέρετε ποια είναι η αντίδραση στο στρες, μπορείτε να κάνετε μια συνειδητή προσπάθεια να εφαρμόσετε μια τεχνική χαλάρωσης, ευθύς μόλις αισθανθείτε τα πρώτα συμπτώματα του άγχους. Αυτό μπορεί να αποτρέψει το άγχος από το να βγει εντελώς από τον έλεγχό σας.

Να θυμάστε πως οι τεχνικές χαλάρωσης είναι δεξιότητες. Οπως με κάθε δεξιότητα, η ικανότητά σας να χαλαρώσετε θα βελτιωθεί με την εξάσκηση. Να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας. Μην αφήνετε την προσπάθειά σας να ασκήσετε τις τεχνικές χαλάρωσης να γίνει ένας ακόμα στρεσογόνος παράγοντας στη ζωή σας.

Αν μία τεχνική χαλάρωσης δεν λειτουργεί στην περίπτωσή σας, δοκιμάστε μια άλλη. Εάν καμία από τις προσπάθειες που κάνατε για να μειώσετε το στρες δεν φαίνεται να λειτουργεί, τότε μιλήστε με το γιατρό σας, σχετικά με άλλες επιλογές.

Να έχετε, επίσης, κατά νου ότι ορισμένοι άνθρωποι, ιδίως εκείνοι με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και με ιστορικό κακοποίησης, μπορεί να βιώσουν συναισθηματική δυσφορία κατά τη διάρκεια ορισμένων τεχνικών χαλάρωσης. Αν και αυτό είναι σπάνιο, αν αντιμετωπίσετε συναισθηματική δυσφορία κατά τη διάρκεια μιας τεχνικής χαλάρωσης, σταματήστε αυτό που κάνετε και μιλήστε με το γιατρό σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει