Τεχνητός καρδιακός ιστός στην υπηρεσία της καρδιάς

Μια ομάδα ερευνητών του Νοσοκομείου του Brigham είναι  η πρώτη που αναφέρει πως δημιούργησε τεχνητό καρδιακό ιστό που μιμείται τις λειτουργίες του φυσικού καρδιακού ιστού, μέσω χρήσης υλικών βασισμένων στον άνθρωπο.

Η εργασία τους θα προχωρήσει ένα βήμα μπροστά τον τρόπο που οι κλινικοί γιατροί αντιμετωπίζουν τις βλαβερές συνέπειες που προκαλούνται από τις καρδιακές παθήσεις, οι οποίες αποτελούν μία από τις συχνότερες αιτίες θανάτου.

«Οι επιστήμονες και οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι πρόθυμοι για νέες προσεγγίσεις στη δημιουργία τεχνητών ιστών της καρδιάς που μοιάζουν με φυσικούς ιστούς, όσο το δυνατόν περισσότερο, από την άποψη των φυσικών ιδιοτήτων και της λειτουργίας», δήλωσε ο Δρ Νασίμ Ανάμπι, πρώτος συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο online περιοδικό Advanced Functional Materials.

«Τα τρέχοντα βιοϋλικά που χρησιμοποιούνται για να επισκευάσουν την καρδιά μετά από μια καρδιακή προσβολή και άλλα καρδιαγγειακά επεισόδια, παρουσιάζουν ελλείψεις στη λειτουργικότητα και την αντοχή. Εμείς εισάγουμε μια εναλλακτική λύση που να έχει τις μηχανικές ιδιότητες και τις λειτουργίες του φυσικού ιστού της καρδιάς», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ανάμπι.

Οι ερευνητές δημιούργησαν το «metrogel», ένα προηγμένο ελαστικό υλικό κατασκευασμένο από τροποελαστίνη, μια πρωτεΐνη που κάνει τους ανθρώπινους ιστούς ελαστικούς. Το τζελ αυτό στη συνέχεια σε συνδυασμό με τεχνικές μικροκατασκευής παράγει με τη σειρά του τζελ που περιέχει καθορισμένα μικρομοτίβα για υψηλή ελαστικότητα. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στη συνέχεια αυτά τα εξαιρετικά ελαστικά μικρομοτίβα τζελ για να δημιουργήσουν καρδιακό ιστό που περιέχει καρδιακά μυικά κύτταρα.

Τα μικρομοτίβα παρέχουν ελαστική μηχανική υποστήριξη του φυσικού μυϊκού ιστού της καρδιάς, όπως αποδεικνύεται από την ικανότητά τους να προωθήσουν την σύνδεση, εξάπλωση, ευθυγράμμιση, λειτουργία και επικοινωνία των κυττάρων του καρδιακού μυός», λέει ο Ανάμπι.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι το metrogel θα αποτελέσει πρότυπο για μελλοντικές μελέτες σχετικά με το πώς συμπεριφέρονται τα κύτταρα της καρδιάς. Επιπλέον, η έρευνά τους θέτει τα θεμέλια για τη δημιουργία πιο περίτεχνων τρισδιάστατων εκδόσεων καρδιακού ιστού που θα περιέχει αγγειακά δίκτυα.

«Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη συναρμολόγηση στρώσεων των μικρομοτίβων του metrogel σπαρμένων με κύτταρα καρδιακού μυός σε διαφορετικά επίπεδα», λέει ο Αλί Καντεμοσενί, του τμήματος Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, ανώτερος συντάκτης της μελέτης. «Καθώς συνεχίζουμε να προχωρούμε στην εξεύρεση καλύτερων τρόπων για να επιδιορθώσουμε καρδιακές βλάβες, ελπίζουμε πως τα βιοϋλικά που κατασκευάζουμε θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τα όρια των σημερινών τεχνητών ιστών».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει