Τα τεχνολογικά επεξεργασμένα νανοϋλικά μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή του πνεύμονα

Η εισπνοή πολύ λεπτών σωματιδίων που βρίσκονται στα υλικά μιας σειράς οικιακών και εμπορικών προϊόντων, από τα αντηλιακά μέχρι το μελάνι του εκτυπωτή, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και βλάβη στους πνεύμονες.

Αυτό αναφέρει νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο, στο περιοδικό Environmental Health Perspectives, που είναι το επίσημο περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Υγείας. Πρόκειται για την πρώτη πολυοργανική μελέτη που εξετάζει τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία τα νανοϋλικά και ασχολήθηκε με δύο από τους πιο κοινούς τύπους τους, προκειμένου να συγκρίνει τα αποτελέσματα από διαφορετικά εργαστήρια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη είναι κρίσιμη, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων των νανοϋλικών που χρησιμοποιούνται στην ηλεκτρονική βιομηχανία και την ιατρική. Προγενέστερες μελέτες είχαν βρει ότι τα νανοϋλικά μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στους πνεύμονες και ίνωση. Η νέα μελέτη έχει σκοπό να αποδείξει ότι παρόμοια ευρήματα έχουν εισαχθεί στο αναπνευστικό σύστημα, ούτως ώστε να παράσχει καθοδήγηση για τη δημιουργία πολιτικής που αφορά την ασφαλή ανάπτυξη της νανοτεχνολογίας.

«Αυτή η έρευνα παρέχει περαιτέρω επιβεβαίωση ότι τα νανοϋλικά έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν φλεγμονή και βλάβη στους πνεύμονες. Παρά το γεγονός ότι μικρές ποσότητες αυτών των υλικών στους πνεύμονες δεν φαίνεται να δημιουργούν τραυματισμό, ωστόσο οφείλουμε να επαγρυπνούμε για τη χρήση των εφαρμογών αυτών των υλικών σε καταναλωτικά προϊόντα και τρόφιμα», λέει ο Κεντ Πίνκερτον, ανώτερος συντάκτης της μελέτης και του Κέντρου Davis για την Υγεία και το Περιβάλλον.

Λόγω της ικανότητάς τους να προσδίδουν αντοχή και ελαστικότητα εξαιτίας της σωληνοειδούς και σφαιρικής δομής τους, τα εύπλαστα και πανταχού παρόντα αυτά υλικά μπορεί να αποτελούνται από  τα πάντα, από άνθρακα μέχρι χρυσό. Η παρούσα μελέτη εξέτασε τις επιπτώσεις στην υγεία από την εισπνοή δύο ειδών νανοϋλικών, εκείνων που γίνονται από μορφές διοξειδίου του τιτανίου και εκείνων που γίνονται από πολυφλοιοικούς νανοσωλήνες άνθρακα, μια ουσία με αντοχή στον εφελκυσμό (ικανότητα να σύρει κανείς κάτι προς το μέρος του) 100 φορές πιο ισχυρή από το ατσάλι.

Η πρωταρχική ανησυχία είναι για την έκθεση στα νανοϋλικά, μέσω της αναπνοής, των πόρων του δέρματος, των ματιών και της κατάποσης, ενώ η έκθεση μπορεί να συμβεί και κατά την παρασκευή και εφαρμογή αυτών των υλικών σε μια ευρεία ποικιλία προϊόντων. Οι ερευνητές εξέτασαν τις αντιδράσεις των πνευμόνων στα υλικά αυτά σε ένα μοντέλο ποντικού.

Η μελέτη έγινε από ερευνητές των Πανεπιστημίων του Ρότσεστερ, της Βόρειας Καρολίνας, και της Ουάσινγκτον, καθώς και το Κέντρο για Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις της Νανοτεχνολογίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει