Θα μπορούσε η υπνική άπνοια να επηρεάσει την ακοή;

Η υπνική άπνοια μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την ποιότητα του ύπνου σας, αλλά σύμφωνα με νέα έρευνα είναι δυνατόν να επηρεάσει και την ακοή σας ή ακόμα και να συνδέεται με απώλειά της.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η υπνική άπνοια σχετίζεται με προβλήματα ακοής στις υψηλές και χαμηλές συχνότητες. Η διαπίστωση αυτή ίσχυε ακόμα και όταν οι ερευνητές προσάρμοσαν τα στοιχεία για άλλες πιθανές αιτίες απώλειας της ακοής.

Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν πως η άπνοια ύπνου μπορεί να μην συμβαίνει από μόνη της αλλά μπορεί να είναι σημάδι κάποιων άλλων βασικών συνθηκών υγείας, όπως λένε οι ερευνητές.

«Η υπνική άπνοια είναι κάτι περισσότερο από μια συστηματική και χρόνια ασθένεια που συμβαίνει απλώς όταν κοιμάστε. Είναι πιθανόν να επηρεάζει πολλαπλά διαφορετικά όργανα, οπότε θα πρέπει να παροτρύνουμε τον κόσμο να αρχίσει να σκέφτεται την υπνική άπνοια περισσότερο ως μια χρόνια ασθένεια που άπτεται αγγειακών και φλεγμονωδών θεμάτων», λέει μία από τις συντάκτριες της μελέτης, η δρ Νeomi Shah, από το Ιατρικό Κέντρο Montefiore στη Νέα Υόρκη.

Η υπνική άπνοια είναι μια συχνή διαταραχή που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο και τυπικά σηματοδοτείται από ροχαλητό με περιοδικό λαχάνιασμα, ή ρουθούνισμα. Η υπνική άπνοια διακόπτει τον ύπνο και μπορεί να προκαλέσει υπερβολική ημερήσια κόπωση και άλλα συμπτώματα. Εχει, επίσης, συνδεθεί με γενικευμένη φλεγμονή, καρδιαγγειακά και ενδοκρινολογικά προβλήματα.

Ποια θα μπορούσε να είναι η σχέση μεταξύ άπνοιας ύπνου και απώλειας ακοής; Θα μπορούσε να είναι ένας συνδυασμός παραγόντων που προκαλούν φλεγμονή και ανώμαλη λειτουργία στα αιμοφόρα αγγεία, σύμφωνα με την Shah.

«Το αυτί είναι επιρρεπές σε αυτό το είδος τραυματισμού», εξηγεί.

Η μελέτη αξιοποίησε δεδομένα από 14.000 συμμετέχοντες Αμερικανούς λατινικής καταγωγής, από τους οποίους περίπου το 53% ήταν γυναίκες και κατά μέσο όρο είχαν ηλικία 41 ετών. Οι μελέτες ύπνου και μέτρησης της ακοής ολοκληρώθηκαν κατ’ οίκον.

Περίπου 10% των εθελοντών της μελέτης είχε υπνική άπνοια. Περίπου το 30% είχε κάποια μορφή βλάβης στην ακοή.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψιν την ηλικία, το φύλο και θέματα που σχετίζονται με την υγεία, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, τα επίπεδα λίπους στο αίμα, τα τσιγάρα, το αλκοόλ, η ιστορία απώλειας της ακοής, το ροχαλητό και η έκθεση στο θόρυβο.

Οι άνθρωποι που πήραν μέρος στη μελέτη ήταν πιο πιθανό να έχουν προβλήματα αν είχαν κουβανέζικη ή πορτορικανή καταγωγή, είχαν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ήταν δηλαδή υπέρβαροι), ήταν άνθρωποι που ροχάλιζαν γενικότερα ή είχαν διαγνωστεί με υπνική άπνοια.

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι η υπνική άπνοια συσχετιζόταν με 31% αύξηση σε προβλήματα ακοής υψηλής συχνότητας και 90% αύξηση σε προβλήματα ακοής χαμηλής συχνότητας. Η άπνοια ύπνου συνδέθηκε επίσης με 38% αύξηση, τόσο υψηλής, όσο και χαμηλής συχνότητας απώλεια ακοής. Η ομιλία τείνει να ακούγεται πιο χαμηλά στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων, εξήγησε η Shah.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στην Ετήσια Συνάντηση της Αμερικανικής Θωρακικής Εταιρείας στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες επέστησαν, ωστόσο, την προσοχή στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων της έρευνας.

«Αν κάποιος έχει υπνική άπνοια δεν σημαίνει ότι αντιμετωπίζει κίνδυνο για προβλήματα ακοής. Δεν ξέρουμε καν τι έρχεται πρώτο και τι δεύτερο: Μπορεί η υπνική άπνοια να  εμφανίζεται πριν την απώλεια της ακοής ή η απώλεια της ακοής να εμφανίζεται πριν από την υπνική άπνοια και να μην εμφανίζονται από κοινού. Μπορεί ακόμα να σχετίζονται με έναν τρίτο παράγοντα», λέει η Rebecca Spencer, Νευροεπιστήμονας και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης.

Επειδή ανακαλύφθηκε η πιθανή σχέση το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι μια μικρότερη μελέτη που να εξετάζει προσεκτικότερα το ζήτημα του κατά πόσον η άπνοια ύπνου προκαλεί πραγματικά απώλεια ακοής, τόνισε η Spencer, που επισήμανε επίσης ότι θα είναι σημαντικό να εξεταστεί μια μεγαλύτερη εθνική και γεωγραφική ομάδα απ’ ό,τι στην παρούσα μελέτη.

Ενα είναι σίγουρο ότι μπορεί να συναχθεί ως συμπέρασμα από τη μελέτη, τόνισε: «Υπάρχει η δυνατότητα η θεραπεία της υπνικής άπνοιας να βελτιώσει την απώλεια της ακοής».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει