Ανακάλυψη νέου φαρμάκου για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης

Ένα φάρμακο το οποίο καθιστά ένα ευρύ φάσμα καρκίνων πιο ευάλωτους απέναντι στο ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος θεωρείται από τους γιατρούς ότι μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή.

Το συγκεκριμένο φάρμακο αφαιρεί από τα καρκινικά κύτταρα το «καμουφλάζ» που χρησιμοποιούν για να αποφύγουν την επίθεση από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Στη λεπτομερή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Νature, αναφέρεται ότι μερικοί ασθενείς ανάρρωσαν πλήρως από καρκίνο τελευταίου σταδίου της ουροδόχου κύστης.

Το Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο, στη Μεγάλη Βρετανία, τόνισε ότι το πεδίο της ανοσοθεραπείας έδωσε «πολύ συναρπαστικά αποτελέσματα».

Το ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκεται σε ευαίσθητη ισορροπία με ορισμένες χημικές ουσίες του σώματος ενθαρρύνοντας μια ισχυρή δυναμική αντίδραση. Οι καρκινικοί όγκοι μπορούν να επισκιάσουν αυτό το σύστημα και να κρυφτούν από το ανοσοποιητικό σύστημα. Ένα τέχνασμα στο οποίο καταφεύγουν είναι μια πρωτεΐνη που ονομάζεται PD-L 1, η οποία κανονικά χρησιμοποιείται για την πρόληψη αυτοάνοσων νόσων.

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων δοκίμασε ένα φάρμακο για να εμποδίσει την PD-L1, σε 68 άτομα με προχωρημένο καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Όλοι οι ασθενείς είχαν κάνει χημειοθεραπεία και γνώριζαν πως είχαν ακόμα έξι έως οκτώ μήνες ζωής.

Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς, των οποίων οι όγκοι είχαν χρησιμοποιήσει την πρωτεΐνη PD-L1 για να κρυφτούν από το ανοσοποιητικό σύστημα, έδειξαν σημάδια ανάκαμψης. Σε δύο ασθενείς δεν υπήρχαν καν σημάδια καρκίνου μετά τη θεραπεία.

Ένας στους δέκα ασθενείς ανταποκρίθηκαν στην πειραματική θεραπεία, ακόμη και αν η πρωτεΐνη PD-L 1 δεν ήταν παρούσα στον όγκο.

Ο δρ Tom Powles, ογκολόγος στο Iνστιτούτο Καρκίνου Barts, στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και μέλος της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε: «Δεν έχει υπάρξει κανένα νέο φάρμακο για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης εδώ και 30 χρόνια. Οι όγκοι έχουν αναπτύξει ένα στρώμα καμουφλάζ, την πρωτεΐνη PD-L 1 και με την αφαίρεση του καμουφλάζ ο όγκος έγινε πλέον αναγνωρίσιμος».

Και στις ΗΠΑ

Το φάρμακο έχει θεωρηθεί «επαναστατική θεραπεία» στις ΗΠΑ και έτσι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως στη χώρα από το τέλος του 2015, αν μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή φέρει τα ίδια αποτελέσματα.

Οι μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές θεωρούνται αναγκαίες, για μια πειραματική θεραπεία που χρησιμοποιήθηκε στην Ευρώπη.

Ο δρ Roy Herbst, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας στο Κέντρο Καρκίνου του Yale, δήλωσε χαρακτηριστικά πως με το νέο φάρμακο ανοίγει ο δρόμος για μια νέα μορφή θεραπείας της ασθένειας.

«Η ανοσοθεραπεία (η χρήση του ανοσοποιητικού συστήματος για την επίθεση και καταστροφή των καρκινικών κυττάρων) έχει ανοίξει μια εντελώς νέα μορφή για τη θεραπεία του καρκίνου, μαζί με τη χημειοθεραπεία, την ακτινοθεραπεία και τη χειρουργική επέμβαση. Τώρα έχουμε την ανοσοθεραπεία και είναι εδώ για να μείνει και πλέον η πρόκληση για τους κλινικούς γιατρούς είναι να δούμε πώς θα ταιριάξει με τις υπόλοιπες θεραπείες».

Η μελέτη του δρα Herbst επικεντρώθηκε στο περιβάλλον γύρω από έναν όγκο και τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που βρίσκονται εκεί, προκειμένου να βοηθήσει στην πρόβλεψη σχετικά με το ποιοι ασθενείς θα ανταποκριθούν στη θεραπεία.

Μια παρόμοια σειρά πειραμάτων για την ενίσχυση της επίθεσης του ανοσοποιητικού που αποκαλύφθηκε τον περασμένο Ιούνιο στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο, έδειξε πως παρόμοιες θεραπείες θα μπορούσαν να βελτιώσουν την επιβίωση στον προχωρημένο καρκίνο του δέρματος.

Σε μια μελέτη 411 ασθενών, όπου αξιολογήθηκε ένα νέο φάρμακο, το pembrolizumab, το 69% των ασθενών επιβίωσαν τουλάχιστον ένα χρόνο.

Τα αποτελέσματα αυτά περιγράφονται ως έχοντα την «δυνατότητα να είναι μια παραδειγματική στροφή σε ό,τι αφορά τη θεραπεία του καρκίνου».

Μια ξεχωριστή μελέτη 175 ασθενών, από το Πανεπιστήμιο του Yale στις ΗΠΑ, έδειξε πως ανταποκρίθηκαν στο φάρμακο ασθενείς με μη-μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, μελάνωμα, καρκίνωμα νεφρικών κυττάρων και άλλες μορφές καρκίνου.

Ο καθηγητής Peter Johnson, επικεφαλής γιατρός στο Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, τόνισε: «Βλέπουμε πολύ συναρπαστικά αποτελέσματα από αυτές τις νέες θεραπείες που χρησιμοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτή η μελέτη για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης είναι μια ακόμη απόδειξη της δύναμης αυτής της προσέγγισης και αυτό είναι πολύ καλό για να βρεθεί μια νέα θεραπεία για έναν τύπο καρκίνου, για τον οποίο αγωνιζόμασταν πολλά χρόνια να κάνουμε πρόοδο».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει