Τι είναι η αμφιδεξιότητα

Αμφιδεξιότητα είναι η ικανότητα που έχει κάποιος να χρησιμοποιεί εξίσου καλά, τόσο το δεξί, όσο και το αριστερό του χέρι, ειδικά όσον αφορά τα καθήκοντα που απαιτούν πρόσθετο χειρισμό ή λεπτομέρεια.

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι είτε αριστερόχειρες είτε δεξιόχειρες, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν ένα κυρίαρχο χέρι που χρησιμοποιούν πιο εύκολα όταν γράφουν, όταν παίζουν διάφορα αθλήματα ή όταν εκτελούν άλλα καθήκοντα. Από την άλλη πλευρά, ένα αμφιδέξιο άτομο είναι ένα άτομο που μπορεί να χρησιμοποιήσει εξίσου καλά το δεξί του ή το αριστερό του χέρι όταν εκτελεί τέτοια καθήκοντα. Αυτό είναι αρκετά σπάνιο, ειδικά η περίπτωση να είναι κάποιος αμφιδέξιος από τη γέννησή του, καθώς είναι κάτι που μπορεί ένα άτομο να το μάθει με την εξάσκηση.

Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους κάποιος μπορεί να γίνει αμφιδέξιος: Με τη γέννηση ή με την εξάσκηση. Κάποιος που είναι αμφιδέξιος από τη γέννησή του είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει το δεξί του και το αριστερό χέρι εξίσου καλά, ανεξάρτητα από την εξάσκηση. Πρόκειται για μια σπάνια περίπτωση, καθώς μόλις ένας στους 100 ανθρώπους γεννιέται αμφιδέξιος. Υπάρχει κάποια έρευνα που δείχνει ότι η γενετήσια αμφιδεξιότητα μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι πιθανής εγκεφαλικής βλάβης και ότι τα άτομα που είναι εκ γενετής αμφιδέξια μπορεί να είναι πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη διαταραχών μάθησης ή ζητημάτων ψυχικής υγείας. Αυτό πιθανότατα δεν είναι μια αιτιακή σχέση, αλλά σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται ο εγκέφαλος ενός αμφιδέξιου ατόμου.

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος, ωστόσο, με τον οποίο κάποιος μπορεί να γίνει αμφιδέξιος είναι μέσω της εξάσκησης και της πρακτικής. Αυτό είναι συνηθισμένο με τους αριστερόχειρες που πρέπει να μάθουν να χρησιμοποιούν το δεξί τους χέρι για να αντισταθμίσουν το γεγονός ότι πολλά εργαλεία, συμπεριλαμβανομένου του ψαλιδιού, αλλά και πολλά ποντίκια υπολογιστών, έχουν σχεδιαστεί για χρήση από τα δεξιόχειρα άτομα. Με την πρακτική, κάποιος που έχει κυρίαρχο το αριστερό του χέρι, μπορεί να μάθει να χρησιμοποιεί το δεξί του χέρι και έτσι να γίνει τελικά αμφιδέξιος. Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί εάν κάποιος τραυματίσει το κυρίαρχο χέρι του και υποχρεωτικά πρέπει να αναπτύξει κάποιο βαθμό δεξιότητας και στο άλλο του χέρι.

Υπάρχουν ορισμένοι τομείς στους οποίους ένα αμφιδέξιο άτομο μπορεί να διαπρέψει, καθώς η χρησιμοποίηση και των δύο χεριών του εξίσου καλά, αποτελεί προσόν. Ορισμένες αθλητικές δραστηριότητες, μπορεί να γίνουν ευκολότερες για κάποιο αμφιδέξιο άτομο. Για παράδειγμα, οι πίτσερ στο μπέιζμπολ, προσπαθούν συχνά να εξασκούνται σε χτυπήματα και με τα δύο χέρια, μια διαδικασία που είναι γνωστή ως «switch hitting», γιατί είναι πιο αποτελεσματικό. Η αναπαραγωγή μουσικών οργάνων μπορεί επίσης να είναι ευκολότερη για ένα αμφιδέξιο άτομο, ειδικά σε όργανα που απαιτούν τη χρήση και των δύο χεριών, όπως για παράδειγμα το πιάνο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει