O,τι πρέπει να γνωρίζετε για την κύστη του κόκκυγος

Η κύστη του κόκκυγος (Pilonidal Cyst) ή αλλιώς τριχοφωλεακό συρίγγιο, είναι ένα απόστημα στην περιοχή του κόκκυγα. Δημιουργείται όταν θύλακες τριχών διεισδύουν μέσα στο δέρμα, λόγω τριβής ή πίεσης.

Τα ακριβή αίτια δεν είναι γνωστά, ωστόσο πρόκειται για κύστεις που παραμένουν μικρές και ανώδυνες, αν και μπορεί να προκαλέσουν κάποιες φορές σημαντική δυσφορία, πρήξιμο, ερυθρότητα, ερεθισμό, αιμορραγία και έκκριση υγρού.

Μία κύστη κόκκυγος μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, ωστόσο εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες ηλικίας από 15 έως 25 ετών.

Οι γιατροί συνήθως θεραπεύουν αυτές τις κύστεις τρυπώντας με βελόνες για να αποστραγγίσουν το πύον, συνταγογραφούν αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή προχωρούν σε μία χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των ωοθυλακίων της τρίχας και των μολυσμένων ιστών.

pinodinal1

Οι κύστεις συνήθως αναπτύσσονται όταν οι τρίχες διαπεράσουν το δέρμα ακριβώς πάνω από την περιοχή των γλουτών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη και συσσώρευση νεκρών κυττάρων του δέρματος και βρωμιά. Συνήθως δημιουργείται πύον που ξεχειλίζει από το κατεστραμμένο δέρμα. Τις περισσότερες φορές εμφανίζεται όταν το δέρμα στον κόκκυγα υπόκειται σε τριβή από εφαρμοστά ρούχα ή από πίεση που προέρχεται από μεγάλα διαστήματα καθιστικής ζωής. Τα άτομα που είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κύστεις είναι νέοι άνδρες που έχουν πολλές τρίχες στο σώμα τους, κακές συνθήκες υγιεινής ή προβλήματα βάρους. Ενα άτομο, επίσης, που κάνει καθιστική ζωή ή που η δουλειά του απαιτεί συνεχώς να κάθεται, είναι σε κίνδυνο να εμφανίσει κύστη του κόκκυγος.

Οι περισσότερες κύστεις έρχονται με μια σειρά συμπτωμάτων. Η κύστη που είναι γεμάτη πύον μπορεί να συνοδευτεί με οίδημα και ερυθρότητα γύρω από την πληγείσα περιοχή. Μία ανεπτυγμένη κύστη κόκκυγος μπορεί να στάζει πύον και αίμα όταν το δέρμα σπάσει από την επαφή με τα ρούχα, μια καρέκλα ή ένα κρεβάτι. Στο σημείο μπορεί να υπάρχει έντονη φαγούρα και το άτομο αισθάνεται άβολα ή μπορεί ακόμα και να πονάει στο σημείο που κάθεται. Ενα άτομο που υποφέρει από κύστη του κόκκυγος θα πρέπει να επισκεφτεί το γιατρό του και να λάβει πρωτοβάθμια φροντίδα. Ο γιατρός θα καθορίσει την καλύτερη δυνατή επιλογή για τη θεραπεία.

pinodinal

Ο γιατρός μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του ασθενούς, όπως πρήξιμο, ερυθρότητα και ερεθισμό, συνταγογραφώντας φάρμακα από το στόμα, αλλά και τοπικά αντιβιοτικά και αποστραγγίζοντας την κύστη. Συνήθως η περιοχή καθαρίζεται με σαπούνι και νερό και αφαιρούνται τυχόν ορατά υπολείμματα νεκρού δέρματος και μαλλιών. Ο γιατρός μουδιάζει το δέρμα και κάνει μια μικρή οπή στο απόστημα για να εκτοπίσει το υγρό και το περίσσιο αίμα.

Αυτή η διαδικασία συνήθως αρκεί για να σταματήσει την ανάπτυξη της κύστης και να οδηγήσει σε μια πλήρη ανάκαμψη μέσα σε μία έως δύο εβδομάδες. Ενα πολύ μεγάλο, επίμονο απόστημα μπορεί να απαιτήσει χειρουργική διαδικασία που περιλαμβάνει την κοπή της κύστης του κόκκυγος, τον καθαρισμό της και το κλείσιμο με γάζα και αντιβιοτικά. Οι ασθενείς παίρνουν συνήθως την εντολή να κρατήσουν όσο το δυνατόν πιο καθαρή την περιοχή αυτή από τρίχες του σώματος, προκειμένου να προλάβουν το ενδεχόμενο επανασχηματισμού της κύστεως.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει