Tι είναι η μειλίχια διατροφή

Κάποιο άτομο που βιώνει ένα γαστρεντερικό πρόβλημα, όπως το πεπτικό έλκος, η χρόνια γαστρίτιδα, η οισοφαγική παλινδρόμηση ή η δυσπεψία, μπορεί να ξεκινήσει μια ήπια θεραπευτική διατροφική αγωγή που ονομάζεται μειλίχια διατροφή.

Η διατροφή αυτή αποτελείται ως επί το πλείστον από μαλακές τροφές που έχουν χαμηλή οξύτητα και ελάχιστα καρυκεύματα. Η κατανάλωση τροφών όπως ξερά φασόλια, τηγανιτά κρέατα, προϊόντα ολικής αλέσεως και πιο ωμά φρούτα και λαχανικά είναι αυστηρά περιορισμένη σε μια μειλίχια διατροφή. Τα ροφήματα όπως ο καφές, τα ανθρακούχα αναψυκτικά και η σοκολάτα, είναι αυστηρά περιορισμένα επίσης.

Πιο μαλακή τροφή, πιο μικρές μερίδες

Για όσο διάστημα ακολουθεί κάποιος μειλίχια διατροφή θα πρέπει να τρώει πιο μαλακές τροφές, όπως κρέμα σιταριού, πουρέ πατάτας ή μαγειρεμένο ρύζι στη θέση αμύλων που είναι πιο βαριά, όπως το ψωμί, τα κράκερ και τα δημητριακά. Το μέγεθος της μερίδας ελέγχεται προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις της πέψης των τροφών που διακινούνται μέσω της πεπτικής οδού, μια διαδικασία γνωστή ως περίσταλση. Οι ασθενείς που αναρρώνουν από ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες ιατρικές παθήσεις όπως αιμορροΐδες μπορούν επίσης να επωφεληθούν από την περίσταλση. Οι τροφές που έχουν και ακατέργαστα δέρματα, θα πρέπει να αποφεύγονται, όπως και κάθε φαγητό ή ποτό που είναι πάρα πολύ ζεστό ή πάρα πολύ κρύο.

Περιορισμοί φρούτων

Μια μειλίχια διατροφή επιτρέπει επίσης την κατανάλωση των μαλακών ή μεταποιημένων φρούτων, όπως μήλο, μπανάνες και χωρίς κουκούτσια κονσέρβα φρούτων, αλλά δεν επιτρέπει την κατανάλωση των όξινων ωμών φρούτων και μούρων, που περιέχουν σπόρους. Μερικοί ήπιοι χυμοί φρούτων επιτρέπονται όπως ο χυμός μήλου ή ο χυμός σταφυλιού, αλλά ποτά που βασίζονται σε όξινα εσπεριδοειδή όπως λεμονάδα και χυμός πορτοκαλιού απαγορεύονται. Αυτό συμβαίνει επειδή τα όξινα τρόφιμα και σπόροι μπορεί να ερεθίσουν το γαστρεντερικό σωλήνα κατά τη διάρκεια της πέψης.

Γαλακτοκομικοί περιορισμοί

Το άφθονο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι επιτρεπτά -ή ακόμα και συνιστώνται- σε αυτή τη δίαιτα, αλλά υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις. Η σοκολάτα με γεύση γαλακτοκομικά προϊόντα απαγορεύεται, όπως και τυχόν έντονα καρυκευμένα τυριά ή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως κρέμα γάλακτος. Τα ήπια γαλακτοκομικά προϊόντα τείνουν να καταπραΰνουν τα ερεθισμένα τοιχώματα του στομάχου αλλά τα υπερβολικά λίπη, το κακάο και τα δυνατά μπαχαρικά μπορεί να δημιουργήσουν εκ διαμέτρου αντίθετο αποτέλεσμα.

Περιορισμοί πρωτεΐνης

Ίσως η πιο δύσκολη προσαρμογή σε αυτή τη δίαιτα περιλαμβάνει το κρέας και τις πρωτεΐνες. Σε μια αυστηρή μειλίχια διατροφή, τα ήπια υποκατάστατα κρέατος, όπως τα τυριά και τα αυγά ενθαρρύνονται συγκριτικά με τα καρυκευμένα ινώδη κρέατα. Ορισμένα κρέατα, όπως κοτόπουλο ή ψάρι, επιτρέπονται όταν δεν είναι τηγανιτά, ή πανέ, ούτε έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία. Στήθος κοτόπουλο στον ατμό, με λίγο αλάτι, είναι μια τυπική πρωτεΐνη που ενδείκνυται για κάποιον που ακολουθεί μειλίχια διατροφή.

Συντήρηση και μετάβαση

Μια μειλίχια διατροφή έχει σχεδιαστεί κυρίως για να βοηθήσει ασθενείς να ξεπεράσουν γαστρεντερικές παθήσεις ή άλλες ιατρικές καταστάσεις και να βοηθήσει στη βελτίωση της πέψης. Δεν θεωρείται ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική ως μια μακροπρόθεσμη δίαιτα απώλειας βάρους. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ότι αυτή η διατροφή είναι δύσκολο να διατηρηθεί, αν και ορισμένοι θεωρούν ότι η χρήση περισσότερο ήπιων μπαχαρικών καθιστά πιο εύκολη την προσπάθειά τους να την ακολουθήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν σιγά-σιγά σε μια πιο κανονική διατροφή, όταν τα ιατρικά τους θέματα έχουν επιλυθεί. Οι ειδικοί συστήνουν ότι οι ασθενείς γενικά πρέπει να παρακολουθούν το πώς αισθάνονται μετά το φαγητό και να αποφεύγουν τα τρόφιμα ή τα ποτά που ερεθίζουν το πεπτικό τους σύστημα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει