Τι είναι η παθητική άσκηση και πόσο αποτελεσματική είναι

Όταν ένα πρόσωπο εκτελεί συγκεκριμένες ασκήσεις που δεν απαιτούν ένα τεράστιο ποσό σωματικής κίνησης ή άσκηση, τότε το είδος της άσκησης που ακολουθεί ονομάζεται παθητική άσκηση.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι με τη βοήθεια ορισμένων συσκευών, η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι μια επίπονη δραστηριότητα. Προκειμένου, ωστόσο, να συμμετάσχει σε αυτό το είδος άσκησης, ένα πρόσωπο πρέπει να έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Υπάρχουν τρεις δημοφιλείς τύποι άσκησης και προϋποθέτουν όλοι ειδικό εξοπλισμό. Ο πρώτος τύπος ονομάζεται μηχάνημα «Ολικής Σωματικής Δόνησης» (Whole Body Vibration) και επινοήθηκε με βάση μια ρουτίνα κατάρτισης, την οποία ακολουθούν συχνά οι Ρώσοι αστροναύτες. Πρόκειται για τη χρησιμοποίηση μιας πλατφόρμας δονήσεων του σώματος, με τους αθλούμενους να στέκονται στην πλατφόρμα και τη συσκευή να δονείται. Η ιδέα είναι ότι το να στέκεται το σώμα πάνω σε μια δονούμενη πλατφόρμα θα συνηθίσει τη δόνηση και θα αποτρέψει την πτώση. Έτσι, το σώμα συστέλλεται αυτόματα και σφίγγει κάθε φορά που χρησιμοποιεί την πλατφόρμα.

Μια άλλη δημοφιλής μορφή παθητικής γυμναστικής διεξάγεται με τη χρήση ενός μηχανήματος που ονομάζεται μηχάνημα Chi (Chi Machine). Χρησιμοποιώντας την ίδια βασική αρχή, με το μηχάνημα Ολικής Σωματικής Δόνησης, το μηχάνημα Chi θεωρείται ότι μιμείται την κίνηση του ψαριού. Η μηχανή συνδέεται με τους αστραγάλους και προκαλεί δονήσεις σε όλο το σώμα. Η διαφορά με το μηχάνημα Ολικής Σωματικής Δόνησης είναι ότι ο χρήστης δεν πρέπει να στέκεται όρθιος για να χρησιμοποιήσει το μηχάνημα Chi, αλλά να είναι ξαπλωμένος.

chi-machine

Τέλος, υπάρχουν οι Ηλεκτρονικοί Μυϊκοί Διεγέρτες, που καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος του εξοπλισμού της παθητικής άσκησης. Αυτές οι συσκευές περιλαμβάνουν ζώνες, διεγέρτες και τόνερ που συνδέονται με ισχυρές μπαταρίες. Όταν ένας ηλεκτρονικός διεγέρτης συνδέεται με το σώμα, τότε αποστέλλονται ηλεκτρονικά σοκ στους μύες. Η ιδέα πίσω από αυτό το κομμάτι του παθητικού εξοπλισμού άσκησης είναι ότι τα μικρά αυτά σοκ θα διεγείρουν τους μύες, οι οποίοι συστέλλονται και γίνεται σύσφιγξη στο σώμα.

electronic

Παρόλο που κάθε συσκευή παθητικής άσκησης από αυτές που αναφέρονται παραπάνω υπόσχεται να ενισχύσει και να τονώσει το σώμα, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι αυτές οι ασκήσεις δεν είναι αποτελεσματικές. Στην πραγματικότητα, πολλοί εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι, ενώ αυτές οι ασκήσεις μπορούν να τονώσουν την κυκλοφορία, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν συνολικά την άσκηση. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα μεγάλος αριθμός ατόμων που χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνικές παθητικής άσκησης σε τακτική βάση.

Πριν από την έναρξη κάθε είδους νέου προγράμματος άσκησης, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας. Μερικές από τις ασκήσεις που αναφέρονται παραπάνω, δεν είναι κατάλληλες για άτομα που έχουν καρδιακά προβλήματα. Επιπρόσθετα, πρέπει να γνωρίζετε πως οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις οποιουδήποτε ανάλογου προγράμματος παθητικής άσκησης δεν έχουν ακόμα ερευνηθεί λεπτομερώς.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει