Τι είναι η υπογλυκαιμία και πώς αντιμετωπίζεται

Υπογλυκαιμία είναι τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Θεωρείται σύμπτωμα και όχι ασθένεια. Εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα για την διαχείριση του διαβήτη.

Ωστόσο, το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί επίσης να οφείλεται σε μη φυσιολογικά επίπεδα ορμονών ή ευαισθησία σε ορισμένες ορμόνες του σώματος, σε γαστρική χειρουργική επέμβαση, σε έναν όγκο στο πάγκρεας ή σε γενετικές διαταραχές που παρεμβαίνουν στην ικανότητα του σώματος να κατανείμει ορισμένες ουσίες τροφίμων, όπως είναι η ζάχαρη των φρούτων.

Τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας περιλαμβάνουν τρέμουλο, ζάλη, πείνα και εφίδρωση. Τα άτομα με σοβαρή υπογλυκαιμία μπορεί να λιποθυμήσουν. Τα σχέδια αλλαγής των γευμάτων ή της φαρμακευτικής τους αγωγής μπορούν να τους βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της υπογλυκαιμίας.

Τα προγράμματα θεραπείας του διαβήτη έχουν σχεδιαστεί για να ταιριάξουν τη δόση και το χρονοδιάγραμμα του φαρμάκου με το σύνηθες πρόγραμμα γευμάτων και δραστηριοτήτων του ατόμου.

Τυχόν αναντιστοιχίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπογλυκαιμία. Για παράδειγμα, η λήψη μιας δόσης ινσουλίνης ή άλλη φαρμακευτική αγωγή αυξάνει τα επίπεδα της ινσουλίνης, αλλά στη συνέχεια, αν ένα γεύμα παρακαμφθεί θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπογλυκαιμία.

Για να συμβάλλουν στην αποτροπή της υπογλυκαιμίας, τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει πάντα να λαμβάνουν υπόψιν τους τα εξής:

Φάρμακα κατά του διαβήτη. Ενας γιατρός μπορεί να εξηγήσει ποια φάρμακα για τον διαβήτη μπορούν να προκαλέσουν υπογλυκαιμία και το πώς και πότε πρέπει να παίρνει ο ασθενής τα φάρμακά του. Για την καλή διαχείριση του διαβήτη, τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να παίρνουν τα φάρμακά τους στις συνιστώμενες δόσεις στα προτεινόμενα ωράρια. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να ρυθμιστούν τα φάρμακα στο πρόγραμμα του ασθενούς.

Προγραμματισμός γευμάτων. Ενας διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε ένα πλάνο γευμάτων που να ταιριάζει στις προσωπικές σας προτιμήσεις και τον τρόπο ζωής. Το σχέδιο γευμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη διαχείριση του διαβήτη. Τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να τρώνε τακτικά γεύματα, να έχουν αρκετά τρόφιμα σε κάθε γεύμα και να προσπαθήσουν να μην παραλείπουν γεύματα ή σνακ. Τα σνακ είναι ιδιαίτερα σημαντικά για μερικούς ανθρώπους πριν πάνε για ύπνο ή πριν ασκηθούν. Μερικά σνακ μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά από άλλα στην πρόληψη της υπογλυκαιμίας στη διάρκεια της νύχτας. Ο διαιτολόγος μπορεί να σας κάνει συστάσεις για το ποια θα είναι αυτά τα σνακ.

Καθημερινές δραστηριότητες. Για να συμβάλλει στην αποτροπή της υπογλυκαιμίας που προκαλείται από φυσική δραστηριότητα ο γιατρός θα συστήσει:

* Τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα πριν από τον αθλητισμό ή την άσκηση, ή άλλη σωματική δραστηριότητα και την κατανάλωση ενός σνακ αν το επίπεδο είναι κάτω από 100 χιλιοστόγραμμα ανά δέκατο λίτρου (mg/dL).

* Προσαρμογή των φαρμάκων πριν από τη σωματική δραστηριότητα

* Τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια παρατεταμένων περιόδων της φυσικής δραστηριότητας και την κατανάλωση σνακ

* Τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα σε τακτά χρονικά διαστήματα μετά τη σωματική δραστηριότητα

Χρήση αλκοολούχων ποτών. Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, ειδικά με άδειο στομάχι, μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία, ακόμα και μία με δύο ημέρες αργότερα. Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους ανθρώπους που λαμβάνουν ινσουλίνη ή φάρμακα που αυξάνουν την παραγωγή ινσουλίνης. Τα αλκοολούχα ποτά θα πρέπει πάντα να καταναλώνονται με ένα σνακ ή γεύμα την ίδια στιγμή. Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει πώς θα συμπεριλάβετε με ασφάλεια το αλκοόλ στο πρόγραμμα διατροφής σας.

Σχέδιο διαχείρισης του διαβήτη. Η εντατική διαχείριση του διαβήτη και η διατήρηση της γλυκόζης στο αίμα όσο πιο κοντά στο φυσιολογικό εύρος γίνεται, αποτρέπει μακροπρόθεσμες επιπλοκές από τυχόν αύξηση του κινδύνου υπογλυκαιμίας. Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τους τρόπους πρόληψης της υπογλυκαιμίας και για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να την αντιμετωπίσετε εάν εμφανιστεί.

Τι να ρωτήσετε το γιατρό για τα φάρμακα του διαβήτη

Οι άνθρωποι που παίρνουν φάρμακα για το διαβήτη θα πρέπει να ρωτήσουν το γιατρό τους:

* Αν τα φάρμακα που παίρνουν θα μπορούσαν να προκαλέσουν υπογλυκαιμία

* Πότε πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα κατά του διαβήτη

* Πόσο φάρμακο θα πρέπει να λάβουν;

* Αν θα πρέπει να συνεχίσουν να παίρνουν φάρμακα κατά του διαβήτη όταν είναι άρρωστοι

* Αν θα πρέπει να προσαρμόσουν τα φάρμακά τους πριν από τη σωματική δραστηριότητα

* Αν θα πρέπει να προσαρμόσουν τα φάρμακά τους, εφόσον παραλείψουν ένα γεύμα

Πώς αντιμετωπίζεται η υπογλυκαιμία

Εάν η υπογλυκαιμία σας είναι ήπια ή μέτρια, ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσετε το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα σας γρήγορα είναι να φάτε ή να πιείτε κάποια μορφή ζάχαρης. Μπορείτε να πάρετε δισκία γλυκόζης από το φαρμακείο. ΄Η μπορείτε να πιείτε μισό φλιτζάνι χυμό φρούτων ή να φάτε πέντε-έξι κομμάτια σκληρής καραμέλας.

Αλλα σνακ που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αυξήσετε το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας περιλαμβάνουν:

* Mισό φλιτζάνι κανονική κόκα κόλα (όχι διαίτης)

* Ενα φλιτζάνι γάλα

* 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

* 1 κουταλιά της σούπας μέλι

* Ενα τέταρτο του φλιτζανιού σταφίδες

Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από το γιατρό να σας συστήσει άλλα είδη σνακ που θα αυξήσουν το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα σας όταν χρειάζεται.

Αφού έχετε πάρει ένα σνακ περιμένετε 15 λεπτά και ελέγξτε και πάλι το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα σας. Αν εξακολουθεί να είναι χαμηλό τρώτε ένα γεύμα. Στη συνέχεια περιμένετε 15 λεπτά και ελέγχετε ξανά. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρις ότου το σάκχαρο στο αίμα σας είναι σε φυσιολογικά όρια.

Πρέπει να γνωρίζετε πως αν χάσετε τις αισθήσεις σας θα χρειαστείτε άμεση ιατρική φροντίδα. Είναι σημαντικό να εκπαιδεύσετε τους ανθρώπους της οικογένειάς σας και τους ανθρώπους που εργάζεστε μαζί τους για το πώς θα πρέπει να ενεργήσουν σε περίπτωση που υποστείτε διαβητικό σοκ. Κάποιος θα πρέπει να καλέσει τις Πρώτες Βοήθειες.

kit

Επίσης, θα πρέπει να προμηθευτείτε ένα κιτ διάσωσης γλυκαγόνης, το οποίο θα έχετε στο σπίτι ή θα το παίρνετε μαζί σας αν στην εργασία σας και στη συνέχεια να δείξετε στους άλλους πώς να το χρησιμοποιούν. Η γλυκαγόνη είναι μια φυσική ορμόνη που προκαλεί τάχιστη αύξηση του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα. Αν είστε αναίσθητος, θα πρέπει κάποιος να σας κάνει την ένεση με τη γλυκαγόνη, πριν φτάσουν οι πρώτες βοήθειες, ώστε να αποτραπούν οι περαιτέρω επιπλοκές και να σας βοηθήσουν να ανακάμψετε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει