Ο,τι πρέπει να γνωρίζετε για τις κατεχίνες

Οι κατεχίνες είναι ένας τύπος αντιοξειδωτικού που βρίσκεται σε μεγάλη αφθονία στα φύλλα του φυτού Camellia Sinensis. Σε μικρότερες ποσότητες βρίσκονται σε άλλα τρόφιμα, όπως το κόκκινο κρασί, η σοκολάτα, τα μήλα και τα μούρα.

Τα οφέλη για την υγεία των κατεχινών βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση από το 1990, λόγω της ισχυρής σύνδεσης του τσαγιού με την μακροζωία και την υγεία σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς.

Οι ποικιλίες που βρίσκονται στα φύλλα του φυτού του τσαγιού είναι επίσης γνωστά και ως πολυφαινόλες. Αποτελούν μέρος μιας μοριακής οικογένειας, των φλαβονοειδών, που είναι δευτερογενείς μεταβολίτες των φυτών. Αυτό σημαίνει πως δεν είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του φυτού, αλλά είναι σημαντικές για την καλή του υγεία.

Η ιατρική έρευνα έχει αποκαλύψει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι κατεχίνες είναι ευεργετικές για την καλή υγεία των ανθρώπων και των φυτών. Σε εργαστηριακές δοκιμές, οι κατεχίνες που υπάρχουν τα φύλλα τσαγιού, δείχνουν να αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Εκτός απ’ αυτό, είναι σε θέση να αποτρέψουν την δραστικότητα των ελεύθερων ριζών, των μορίων δηλαδή που προκαλούν κυτταρική βλάβη που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.

Τα αποτελέσματα, ωστόσο των μελετών που σχετίζονται με την επίδραση της κατεχίνης στους ανθρώπους είναι αμφιλεγόμενα. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι όσοι καταναλώνουν τσάι έχουν μειωμένο κίνδυνο για ορισμένους τύπους καρκίνου, ενώ κάποιες άλλες δεν έχουν παρουσιάσει ανάλογες αποδείξεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε πόσο πραγματικά χρήσιμα είναι τα αντιοξειδωτικά στο τσάι.

Υπάρχει, όμως, μια μικρή λεπτομέρεια. Μία μελέτη που παρακολούθησε 18.000 Κινέζους άνδρες, διαπίστωσε πως εκείνοι που έπιναν τσάι συχνά είχαν 50% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν έπιναν τσάι συχνά. Από την άλλη πλευρά, μια μελέτη που διεξήχθη σε περίπου 120.000 άνδρες και γυναίκες στην Ολλανδία, ερεύνησε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τσαγιού και της συχνότητας του καρκίνου του στομάχου και δεν βρήκε αποδεικτικά στοιχεία πως το τσάι παρείχε προστασία.

Ομως (κι εδώ υπεισέρχεται η λεπτομέρεια), ένα σημαντικό γεγονός που έχει αποκαλυφθεί για τις κατεχίνες είναι πως βρίσκονται περισσότερο στο πράσινο τσάι και όχι στο μαύρο. Ολοι οι τύποι των φύλλων τσαγιού, είτε είναι πράσινο είτε είναι μαύρο υφίστανται τις ίδιες αρχικές διαδικασίες προετοιμασίας, αλλά τα φύλλα του μαύρου τσαγιού αφήνονται να ζυμωθούν και να οξειδωθούν. Πιστεύεται ότι αυτά τα επιπλέον βήματα προετοιμασίας μειώνουν την ποσότητα των αντιοξειδωτικών στο μαύρο τσάι, καθιστώντας το πράσινο τσάι σαφώς καλύτερη πηγή. Οι άνθρωποι λοιπόν που έλαβαν μέρος στη μελέτη της Ολλανδίας έπιναν ως επί το πλείστον μαύρο τσάι, που έχει λιγότερες κατεχίνες και ως εκ τούτου είχαν μικρότερη προστασία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει