Τι μπορεί να δημιουργήσει κριθαράκι στο μάτι και πώς αντιμετωπίζεται

Το κριθαράκι στο μάτι προκαλείται από σταφυλοκοκκικά βακτήρια. Πρόκειται για είδος βακτηρίων που συνήθως βρίσκονται στις ρινικές διόδους και ως εκ τούτου είναι εύκολο να περάσουν στο μάτι.

Τα κριθαράκια δεν είναι επιβλαβή για τα μάτια ή για την όραση. Πόνος, ωστόσο, μπορεί να υπάρχει και μάλιστα ακολουθείται από ένα πρήξιμο στην περιοχή και ερυθρότητα. Μερικοί πάσχοντες διαπιστώνουν ότι πρήζεται η ευρύτερη περιοχή των ματιών, ενώ σε άλλους πρήζεται μόνο η μολυσμένη περιοχή. Το μάτι μπορεί επίσης να έχει την τάση να δακρύζει και η όραση να θολώνει.

Η ίδια η λοίμωξη εμφανίζεται ως μικρή κηλίδα ή σπυράκι. Τα σταφυλοκοκκικά βακτήρια προκαλούν πύον γεμάτο απόστημα. Τα κριθαράκια συνήθως εξαφανίζονται μέσα σε λίγες ημέρες. Η μόλυνση θα διαλυθεί και το σπυράκι θα εξαφανιστεί ή μερικές φορές θα σκάσει.

Υπάρχει μια απλή διαδικασία που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πρηξίματος. Απλώστε ένα καυτό ύφασμα στην περιοχή για περίπου 10 έως 15 λεπτά. Με τον τρόπο αυτό περίπου τέσσερις φορές την ημέρα μπορείτε να ανακουφιστείτε από την ταλαιπωρία και να βγάλετε έξω το κεφάλι του σπυριού. Τα κριθαράκια είναι σαν σπυράκια με την έννοια ότι μπορεί να σκάσουν αν εφαρμοστεί πάνω τους τέτοιου είδους πίεση. Το πύον θα βγει και το σπυράκι θα εξαφανιστεί.

Ωστόσο, προσέξτε να μην μπείτε στον πειρασμό να σπάσετε ένα κριθαράκι όπως θα κάνατε με ένα σπυράκι. Η εφαρμογή θερμής κομπρέσας προορίζεται μόνο για να βοηθήσει στην ανακούφιση. Υπάρχουν επίσης αντιβιοτικές κρέμες που μπορούν να χορηγηθούν από τον γιατρό, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν έχετε την τάση να βγάζετε συνέχεια κριθαράκια.

stye-chalazion

Μία συχνή σύγχυση είναι πως κάποιες φορές κάποιος νομίζει ότι έχει κριθαράκι ενώ στην πραγματικότητα έχει χαλάζιο. Το χαλάζιο έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το κριθαράκι αλλά μοιάζει με ένα σκληρό σπυράκι στο βλέφαρο. Δεν οφείλεται σε βακτηρίδια όπως το κριθαράκι και συνήθως αποτελεί αντίδραση σε περίκλειστες λιπαρές εκκρίσεις, παρόλο που η θέση που βρίσκεται, μπορεί δευτερευόντως να μολυνθεί επίσης.

Το χαλάζιο τείνει να εμφανίζεται μακριά από το βλεφαρικό χείλος σε αντίθεση με το κριθαράκι που τείνει να κορυφώνεται προς το μέσα μέρος ή το ρινικό τμήμα του βλεφάρου. Το χαλάζιο μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες, αλλά είναι αβλαβές.

Τα κριθαράκια είναι επίσης αβλαβή, αλλά αν είναι συχνά και δεν εξαφανίζονται, θα πρέπει να ενημερωθεί ο οφθαλμίατρος. Η μολυσμένη περιοχή μπορεί να χρειαστεί να ανοιχτεί και να αποξηρανθεί. Αν και δεν είναι πολύ σοβαρή, η διαδικασία αυτή θα πρέπει να γίνεται μόνο από ειδικευμένο οφθαλμίατρο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει