Τι μπορεί να προκαλέσει η βουλιμία στο στόμα σας

Η ψυχογενής βουλιμία ή νευρική βουλιμία περιλαμβάνει την πρόκληση εμετού, προκειμένου το άτομο να μην πάρει βάρος με όσα καταναλώνει, όμως αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Πέρα από τα παθολογικά προβλήματα, η ψυχογενής βουλιμία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά στοματικά προβλήματα που ίσως κάποιος δεν θα φανταζόταν ότι μπορεί να συμβούν.

Οδοντική διάβρωση

Μελέτες έχουν δείξει πως ένα πολύ υψηλό ποσοστό που κυμαίνεται από το 47%-93% ασθενών που προκαλούν εμετό στον εαυτό τους, παρουσιάζουν βλάβες στον σμάλτο των δοντιών. Κατά τη διάρκεια του εμετού, το όξινο περιεχόμενο του στομάχου μόλις φτάσει στο στόμα, μπορεί να προκαλέσει διάβρωση της επιφάνειας της αδαμαντίνης των δοντιών.

Αυτή η βλάβη εμφανίζεται συνήθως στις εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών και στα σημεία που δαγκώνουν τα δόντια το φαγητό και η έκταση της βλάβης του σμάλτου μπορεί να ποικίλει μεταξύ των ασθενών. Μερικοί παράγοντες που πιστεύεται πως επηρεάζουν την ευαισθησία ενός ατόμου σε ό,τι αφορά τη διάβρωση των δοντιών του, περιλαμβάνουν τις διατροφικές συνήθειες, τις συνήθειες στοματικής υγιεινής, αλλά και το πόσο συχνά το άτομο κάνει εμετό.

Το άτομο που προκαλεί εμετό αρκετές φορές την ημέρα, έχει υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης οδοντικής διάβρωσης από εκείνους που σπάνια έχουν τέτοια συμπεριφορά. Η διάβρωση των δοντιών σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι εμφανής μόλις σε έξι μήνες από την πρόκληση του εμετού. Η ειρωνεία είναι πως το βούρτσισμα των δοντιών ενός ατόμου που πάσχει από βουλιμία, μετά τον εμετό, μπορεί να επιδεινώσει τη βλάβη στα δόντια, λόγω της τριβής τους με την οδοντόβουρτσα. Με τη πάροδο του χρόνου καθώς το σμάλτο διαβρώνεται από την επανειλημμένη έκθεση σε γαστρικό οξύ, τα δόντια μπορεί να χάσουν τη λάμψη τους, κιτρινίζουν, θρυμματίζονται και αποκτούν τραχύτητα.

Η τερηδόνα είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια αισθητική ανησυχία. Τα δόντια μπορεί να είναι ευαίσθητα στο ζεστό και στο κρύο. Σε ακραίες περιπτώσεις, τα δόντια μπορεί να πάθουν εκτεταμένη ζημιά και να απαιτηθούν δαπανηρές οδοντιατρικές εργασίες για την επιδιόρθωση της ζημιάς.

Κοιλότητες

Ανεξάρτητα από το αν κάνουν εμετό ή όχι τα βουλιμικά άτομα, λόγω του ότι περιστασιακά καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνό τους για τερηδόνα. Οσοι έχουν κάνει εμετό, διατρέχουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο για οδοντιατρικές κοιλότητες (κουφάλες), λόγω των επιπλέον οξέων του στομάχου. Οι οδοντίατροι έχουν αναγνωρίσει υψηλότερη εμφάνιση κοιλοτήτων σε άτομα με βουλιμία.

Οι επιπτώσεις στο στόμα και τους σιελογόνους αδένες

Ο συχνός εμετός μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ούλων και αιμορραγία τους. Μπορεί επίσης να προκαλέσει διόγκωση των σιελογόνων αδένων κατά μήκος της κάτω γνάθου και μπροστά από το αυτί, που μπορεί να προκαλέσει μια εικόνα σαν αυτή του σκίουρου όταν μασάει την τροφή του. Ο καθαρισμός μπορεί να προκαλέσει μείωση του σάλιου, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε στεγνά και σκασμένα χείλη, ξηρό στόμα και μια αίσθηση καψίματος στο στόμα και τη γλώσσα.

skiour

Αντιμετώπιση

Εάν πάσχετε από βουλιμία, ζητήστε βοήθεια από έναν επαγγελματία υγείας. Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την ψυχογενή βουλιμία. Εάν έχετε προκαλέσει εμετό, δεν θα πρέπει να βουρτσίσετε τα δόντια σας αμέσως μετά, γιατί μπορεί να κάνετε περαιτέρω ζημιά στο σμάλτο. Αντί γι’ αυτό μπορείτε να ξεπλύνετε το στόμα σας με μαγειρική σόδα για να ελαχιστοποιήσετε τον αντίκτυπο των οξέων του στομάχου. Στη συνέχεια, περιμένετε αρκετές ώρες, πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας ή πριν καταναλώσετε οτιδήποτε όξινο. Μπορείτε επίσης να ελαχιστοποιήσετε τις επιπτώσεις των οξέων του στομάχου καταναλώνοντας τυρί ή πίνοντας γάλα.

Αν και μπορεί να αισθανθείτε αμηχανία, θα πρέπει επίσης να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας τακτικά για εξετάσεις. Προσπαθήστε να είστε ειλικρινείς μαζί του για τη βουλιμία σας, ώστε να μπορέσει να σας βοηθήσει στην πρόληψη πιο σοβαρών οδοντικών προβλημάτων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει