Τι να κάνετε για να αποτρέψετε την απώλεια ακοής

Η σοβαρή απώλεια ακοής είναι μία κατάσταση εξαιρετικά δυσάρεστη για τον πάσχοντα που ξαφνικά απομονώνεται σε έναν ήσυχο, αλλά τρομακτικό κόσμο. Οσο ο άνθρωπος μεγαλώνει αυτό μπορεί να συμβεί σταδιακά.

Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της σοβαρής απώλειας ακοής μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής των ηλικιωμένων.

Οι πιο διαδεδομένες μορφές απώλειας ακοής στους ενήλικες είναι:

Η σχετιζόμενη με την ηλικία απώλεια ακοής, ή πρεσβυακοΐα. Αυτή προκαλείται από μια αργή κατάρρευση των μικροσκοπικών τριχωτών κυττάρων στα αφτιά, που συμβαίνει καθώς γερνάτε.

Η απώλεια ακοής που προκαλείται από θόρυβο. Αυτή προέρχεται από την έκθεση σε δυνατούς θορύβους που με την πάροδο του χρόνου βλάπτουν τα μικροσκοπικά τριχωτά κύτταρα στα αφτιά. Αυτά τα κύτταρα παίρνουν ηχητικές δονήσεις και στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο.

Ευτυχώς, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την πρόληψη της απώλειας ακοής που προκαλείται από θορύβους και να αποφευχθεί η επιδείνωση της ακοής που σχετίζεται με την ηλικία.

Διαβάστε παρακάτω 8 συμβουλές για να κρατήσετε την ακοή σας σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση:

1. Αποφύγετε τον υπερβολικό θόρυβο

Πόσο δυνατά είναι πολύ δυνατά; Αν πρέπει να φωνάζετε πάνω από τον θόρυβο, για να ακούγεστε, τότε ο θόρυβος είναι αρκετά δυνατός για να προκαλέσει βλάβη στην ακοή σας. Για παράδειγμα, οι ήχοι από τις μοτοσυκλέτες, τις συσκευές αναπαραγωγής μουσικής και τα ηλεκτρικά εργαλεία, όπως πριόνια και τρυπάνια είναι όλα αρκετά δυνατά για να βλάψουν την ακοή σας με την πάροδο του χρόνου.

2. Να είστε μια ήσυχη δύναμη

Χαμηλώστε το επίπεδο του θορύβου του περιβάλλοντος στη ζωή σας με την αγορά συσκευών που εκπέμπουν χαμηλό θόρυβο. Αν ο θόρυβος του περιβάλλοντος είναι πάρα πολύ δυνατά σε ένα εστιατόριο, ή οποιοδήποτε άλλο μέρος, ζητήστε από τον διαχειριστή να χαμηλώσει την ένταση.

3. Περιορίστε την έκθεση σε δυνατούς ήχους

Μερικές φορές δεν μπορείτε να αποφύγετε τους δυνατούς ήχους. Σε αυτές τις περιπτώσεις περιορίστε τη χρονική διάρκεια στην οποία είστε εκτεθειμένοι σε αυτούς τους θορύβους. Η απώλεια της ακοής που προκαλείται από τους θορύβους είναι αποτέλεσμα της έντασης των ήχων σε συνδυασμό με τη διάρκεια της έκθεσης.

4. Φορέστε προστατευτικά στα αφτιά σας

Να φοράτε προστατευτικά, αν ξέρετε ότι πρόκειται να εκτεθείτε σε δυνατούς ήχους για περισσότερο από μερικά λεπτά. Οι επιλογές σας περιλαμβάνουν:

Ωτοασπίδες. Συνήθως είναι κατασκευασμένες από αφρολέξ ή καουτσούκ. Οι ωτοασπίδες μπαίνουν στο κανάλι του αφτιού και μπορούν να μειώσουν το θόρυβο κατά 15 έως 30 ντεσιμπέλ. Μπορείτε να αγοράσετε ωτοασπίδες έτοιμες ή να τις παραγγείλετε για να ταιριάζουν απόλυτα στα αφτιά σας. Μερικά ωτοασπίδες είναι σχεδιασμένες να μειώνουν τα επίπεδα του θορύβου ομοιόμορφα σε όλες τις συχνότητες. Αυτές είναι χρήσιμες για τους ανθρώπους, όπως οι μουσικοί, που πρέπει να τον περιορίσουν τον ήχο, χωρίς όμως να τον διαστρεβλώσουν.

Καλύμματα. Είναι σχεδιασμένα για να καλύπτουν απόλυτα στα αφτιά σας, μειώνοντας τους ήχους από περίπου 15 έως 30 ντεσιμπέλ. Να θυμάστε ότι τα καλύμματά σας πρέπει να εφαρμόζουν καλά πάνω από τα δύο αυτιά, ώστε να μπλοκάρουν τον ήχο.

Οι ωτοασπίδες και τα καλύμματα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν μαζί για ακόμα μεγαλύτερη προστασία από τους δυνατούς ήχους.

5. Μην καπνίζετε

Η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο απώλειας της ακοής. Η έρευνα έχει δείξει ότι το κάπνισμα, η ηλικία και η έκθεση στο θόρυβο μπορεί να αυξήσουν συλλογικά τον κίνδυνο ενός ατόμου για την απώλεια της ακοής του. Εάν καπνίζετε, διατηρώντας την ακοή σας είναι ένας ακόμη καλός λόγος για να σταματήσετε το κάπνισμα. Αν δεν καπνίζετε, βεβαιωθείτε ότι αποφεύγετε και το παθητικό κάπνισμα.

6. Απομακρύνετε το κερί του αφτιού με προσοχή

Η συσσώρευση κεριού στα αφτιά σας μπορεί να καλύπτει τους ήχους. Ωστόσο, μη χρησιμοποιείτε  μπατονέτα για να τα καθαρίσετε. Οι μπατονέτες μπορεί να ωθήσουν το κερί ακόμα πιο βαθιά στο κανάλι του αυτιού σας. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε μια οικιακή συσκευή καθαρισμού αφτιών. Εάν το κερί στο αφτί σας γίνει συμπαγές, τότε ίσως χρειαστεί να το αφαιρέσει ο γιατρός σας.

7. Ελέγξτε τις θεραπείες για τους κινδύνους της ακοής

Περίπου 200 φάρμακα είναι δυνητικά ωτοτοξικά, ή επιβλαβή για την ακοή. Τα ωτοτοξικά φάρμακα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ορισμένα αντιβιοτικά και ορισμένα φάρμακα καταπολέμησης του καρκίνου. Ακόμα και υψηλές δόσεις ασπιρίνης μπορούν να βλάψουν τα αυτιά σας. Εάν πάρετε ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο, ρωτήστε τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν αποτελεί απειλή για την ακοή σας. Αν πρέπει να λάβετε ένα φάρμακο που μπορεί να είναι ωτοτοξικό, βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός σας παρακολουθεί την ακοή σας πριν και κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας.

8. Κάντε εξετάσεις για την ακοή σας

Κλείστε ένα ραντεβού για εξετάσετε την ακοή σας εάν:

* Εχετε στενούς συγγενείς με απώλεια ακοής

* Εχετε πρόβλημα να ακούτε συνομιλίες

* Εκτίθεστε σε δυνατούς θορύβους σε τακτική βάση

* Ακούτε συχνά κουδούνισμα στα αυτιά σας

Αν έχετε κάποια απώλεια ακοής, μπορείτε ακόμα να αποτρέψετε περαιτέρω ζημία από την αποφυγή της έκθεσης σε δυνατούς θορύβους. Εάν η απώλεια ακοής σας είναι αρκετά σοβαρή, μπορείτε να επωφεληθείτε από ακουστικά βαρηκοΐας ή άλλη θεραπεία. Να δείτε οπωσδήποτε το γιατρό σας αν έχετε ξαφνική ανεξήγητη αλλαγή στην ακοή σας. Αιφνίδια απώλεια ακοής μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα άλλων σοβαρών ιατρικών προβλημάτων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει