Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12

Παίρνετε αρκετή βιταμίνη Β12; Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το κάνετε, προκειμένου να παραμείνετε υγιείς.

Η βιταμίνη Β12 κάνει πολλά πράγματα για το σώμα σας. Για παράδειγμα, βοηθά στη δημιουργία του DNA σας και των ερυθρών αιμοσφαιρίων σας.

Δεδομένου ότι το σώμα δεν παράγει τη βιταμίνη Β12, πρέπει να τη λαμβάνετε από τρόφιμα ζωικής προέλευσης ή από συμπληρώματα. Και θα πρέπει να το κάνετε αυτό σε τακτική βάση. Παρά το γεγονός ότι η Β12 αποθηκεύεται στο συκώτι για έως και 5 χρόνια, μπορεί τελικά να παρουσιάσετε ανεπάρκεια, αν η διατροφή σας δεν συμβάλλει στη διατήρηση των επιπέδων.

Πόση βιταμίνη Β12 πρέπει να λαμβάνετε;

Η απάντηση εξαρτάται από πράγματα όπως η ηλικία σας, οι διατροφικές σας συνήθειες και οι ιατρικές σας παθήσεις, καθώς και τα φάρμακα που παίρνετε.

Οι μέσες συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες, μετρημένες σε μικρογραμμάρια (mcg), ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία:

 • Βρέφη έως την ηλικία των 6 μηνών: 0,4 mcg
 • Βρέφη ηλικίας 7-12 μηνών: mcg: 0,5 mcg
 • Παιδιά ηλικίας 1-3 ετών: 0,9 mcg
 • Παιδιά ηλικίας 4-8 ετών: 1,2 mcg
 • Παιδιά ηλικίας 9-13 ετών: 1,8 mcg
 • Έφηβοι ηλικίας 14-18 ετών: 2,4 mcg (2,6 mcg την ημέρα εάν είστε έγκυος και 2,8 mcg την ημέρα εάν θηλάζετε)
 • Ενήλικες: 2,4 mcg (2,6 mcg ανά ημέρα εάν είναι έγκυοι και 2,8 mcg ανά ημέρα εάν θηλάζουν)

Τροφές που είναι πηγές βιταμίνης Β12

Μπορείτε να πάρετε τη βιταμίνη Β12 από ζωικές τροφές, που την περιέχουν φυσικά, ή από προϊόντα που έχουν εμπλουτιστεί με αυτήν.

Οι ζωικές πηγές περιλαμβάνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, τα ψάρια, το κρέας και τα πουλερικά. Αν ψάχνετε για τροφή εμπλουτισμένη με Β12, ελέγξτε την ετικέτα με τα διατροφικά στοιχεία του προϊόντος.

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12

Αν δεν είστε σίγουροι ότι λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη Β12, μπορείτε να ρωτήσετε το γιατρό σας αν πρέπει να κάνετε μια εξέταση αίματος για να ελέγξετε τα επίπεδα της βιταμίνης Β12.

Με την ηλικία, μπορεί να γίνει πιο δύσκολη η απορρόφηση αυτής της βιταμίνης. Μπορεί επίσης να συμβεί αν έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους ή σε άλλη επέμβαση που αφαίρεσε μέρος του στομάχου σας ή αν πίνετε πολύ.

Μπορεί επίσης να έχετε περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσετε ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 εάν έχετε:

Ατροφική γαστρίτιδα, κατά την οποία ο βλεννογόνος του στομάχου σας έχει λεπτύνει

Σιδηροπενική αναιμία, η οποία δυσκολεύει το σώμα σας να απορροφήσει τη βιταμίνη Β12

Καταστάσεις που επηρεάζουν το λεπτό έντερό σας, όπως η νόσος του Crohn, η κοιλιοκάκη, η ανάπτυξη βακτηρίων ή κάποιο παράσιτο

Κατάχρηση αλκοόλ ή έντονη κατανάλωση αλκοόλ, η οποία μπορεί να δυσχεράνει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από το σώμα σας ή να σας εμποδίζει να καταναλώνετε αρκετές θερμίδες. Ένα σημάδι ότι δεν έχετε αρκετή Β12 μπορεί να είναι η γλωσσίτιδα ή μια πρησμένη, φλεγμονώδης γλώσσα.

Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως η νόσος του Graves ή ο λύκος

Παίρνετε ορισμένα φάρμακα που παρεμβαίνουν στην απορρόφηση της Β12. Αυτό περιλαμβάνει ορισμένα φάρμακα για την καούρα, συμπεριλαμβανομένων των αναστολέων αντλίας πρωτονίων (PPI), τους αναστολείς Η2 και ορισμένα φάρμακα για τον διαβήτη.

Μπορείτε επίσης να πάθετε ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 εάν ακολουθείτε χορτοφαγική διατροφή (δηλαδή δεν τρώτε κανένα ζωικό προϊόν, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος, του γάλακτος, του τυριού και των αυγών) ή είστε χορτοφάγος που δεν τρώει αρκετά αυγά ή γαλακτοκομικά προϊόντα για να καλύψει τις ανάγκες σας σε βιταμίνη Β12. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, μπορείτε να προσθέσετε εμπλουτισμένα τρόφιμα στη διατροφή σας ή να πάρετε συμπληρώματα για να καλύψετε αυτή την ανάγκη.

Έγκυος ή νέα μαμά;

Είστε έγκυος γυναίκα που ακολουθεί vegan ή χορτοφαγική διατροφή και σκοπεύετε να θηλάσετε μόνο το μωρό σας; Θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν γεννήσετε το μωρό σας, ώστε να έχετε ένα σχέδιο για το πώς θα λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη Β12 για να διατηρήσετε το μωρό σας υγιές.

Χωρίς αρκετή βιταμίνη Β12, το μωρό σας μπορεί να έχει αναπτυξιακές καθυστερήσεις και να μην αναπτύσσεται όπως θα έπρεπε.

Συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης Β12

Εάν έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, μπορεί να γίνετε αναιμικοί. Μια ήπια ανεπάρκεια μπορεί να μην προκαλεί συμπτώματα. Αν όμως δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως:

 • Αδυναμία, κόπωση ή ζαλάδα
 • Αίσθημα παλμών της καρδιάς και δύσπνοια
 • Χλωμό δέρμα
 • Λεία γλώσσα
 • Δυσκοιλιότητα, διάρροια, απώλεια όρεξης ή αέρια
 • Νευρικά προβλήματα όπως μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα, μυϊκή αδυναμία και προβλήματα στο περπάτημα
 • Απώλεια όρασης
 • Ψυχικά προβλήματα όπως κατάθλιψη, απώλεια μνήμης ή αλλαγές στη συμπεριφορά,

Θεραπεία

Εάν έχετε παθολογική αναιμία ή έχετε πρόβλημα απορρόφησης της βιταμίνης Β12, θα χρειαστείτε αρχικά ενέσεις αυτής της βιταμίνης. Μπορεί να χρειαστεί να συνεχίσετε να κάνετε αυτές τις ενέσεις, να λαμβάνετε υψηλές δόσεις συμπληρώματος από το στόμα ή να το λαμβάνετε ρινικά μετά από αυτό.

Εάν δεν τρώτε ζωικά προϊόντα, έχετε επιλογές. Μπορείτε να αλλάξετε τη διατροφή σας για να συμπεριλάβετε δημητριακά εμπλουτισμένα με βιταμίνη Β12, ένα συμπλήρωμα ή ενέσεις Β12 ή υψηλή δόση βιταμίνης Β12 από το στόμα, αν έχετε έλλειψη.

Οι ηλικιωμένοι ενήλικες που έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 θα πρέπει πιθανότατα να λαμβάνουν καθημερινά συμπλήρωμα Β12 ή πολυβιταμίνη που περιέχει Β12.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η θεραπεία επιλύει το πρόβλημα. Όμως, τυχόν νευρική βλάβη που συνέβη λόγω της ανεπάρκειας μπορεί να είναι μόνιμη.

Πρόληψη

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να προλάβουν την ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 τρώγοντας αρκετό κρέας, πουλερικά, θαλασσινά, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά.

Εάν δεν τρώτε ζωικά προϊόντα ή έχετε κάποια πάθηση που περιορίζει την καλή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό σας, μπορείτε να λαμβάνετε βιταμίνη Β12 σε πολυβιταμίνη ή άλλο συμπλήρωμα και τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη Β12.

Εάν επιλέξετε να πάρετε συμπληρώματα βιταμίνης Β12, ενημερώστε το γιατρό σας, ώστε να σας πει πόσο χρειάζεστε ή να βεβαιωθείτε ότι δεν θα επηρεάσουν τυχόν φάρμακα που παίρνετε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει