Τι προκαλεί την ψωρίαση

Oταν το σώμα σας είναι καλυμμένο με παχιά, ξηρά, κόκκινα μπαλώματα που είναι το σήμα κατατεθέν της ψωριασικής πλάκας, είναι φυσικό να θελήσετε να προσδιορίσετε για ποιον λόγο τα έχετε αναπτύξει.

Το γεγονός είναι, πως οι αιτίες δεν είναι απόλυτα κατανοητές, παρά το ότι πρόκειται για μια κατάσταση που είναι συνηθισμένη σε εκατομμύρια ανθρώπους. Ομως, οι ειδικοί έχουν κάποιες θεωρίες για τα αίτια που την προκαλούν.

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα παίζει κάποιο ρόλο

Παλιά υπήρχε η αντίληψη ότι είναι πρόβλημα που παρατηρείται σε κάποιες επιδερμίδες, που τυγχάνει να είναι πιο παχιές από το συνηθισμένο δέρμα. Σήμερα γνωρίζουμε ότι αυτό οφείλεται σε ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οταν έχει κάποιος ψωρίαση, το ανοσοποιητικό του σύστημα στέλνει σήματα στα λευκά αιμοσφαίρια να επιτεθούν στους υγιείς ιστούς του σώματος. Αυτά τα σήματα προκαλούν την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος με ρυθμό ταχύτερο απ’ ό,τι το σώμα μπορεί να τα αποβάλλει, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται στην επιφάνεια του δέρματος. Συνήθως αναπτύσσονται στο τριχωτό της κεφαλής, στα γόνατα, στους αγκώνες, στους γλουτούς και στο κάτω μέρος της πλάτης, δημιουργώντας τις γνωστές ψωριασικές πλάκες.

Ισως φταίνε κάποια ελαττωματικά γονίδια

Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν αυτά τα ελαττωματικά ανοσοποιητικά συστήματα και άλλοι όχι, αλλά η γενετική φαίνεται να αποτελεί κινητήρια δύναμη πίσω από την ψωρίαση. Σε μια πρόσφατη μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν κατάφεραν να  συνδέουν 16 γενετικούς δείκτες με την ψωρίαση.

Δεν αναπτύσσουν όλοι όσοι έχουν ελαττωματικά γονίδια αυτή την κατάσταση

Ακόμα όμως κι αν έχετε γενετικούς δείκτες για την ψωρίαση, μπορεί να μην εμφανίσετε ποτέ συμπτώματα. Μόνο το 2 ή 3% που έχουν το σωστό συνδυασμό γενετικών δεικτών μπορεί να αναπτύξουν την ασθένεια. Ετσι, ακόμη και αν οι γονείς σας έχουν ψωρίαση, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα έχετε κι εσείς. Εννοείται, βεβαίως και πρέπει να επισημανθεί εδώ, ότι η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική.

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι και άλλοι παράγοντες εκτός από τη γενετική μπορεί να προκαλέσουν ψωρίαση. Για παράδειγμα, τα άτομα με ψωρίαση είναι επίσης πιο πιθανό να βιώσουν άλλες σοβαρές ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, ο καρκίνος, ακόμη και η κατάθλιψη. Δεν είναι ακόμα σαφές εάν η ψωρίαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτές τις ασθένειες ή εάν αυτές οι ασθένειες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ψωρίαση.

Ποια ερεθίσματα ενεργοποιούν την ψωρίαση

Υπάρχουν επίσης και ερεθίσματα που δεν προκαλούν αναγκαστικά ψωρίαση, αλλά θα μπορούσαν να επιδεινώσουν ή να προκαλέσουν φλεγμονή. Αυτά είναι:

Λοιμώξεις

Στρες

Ορισμένα φάρμακα

Ξηρό δέρμα

Δερματικός τραυματισμός ή ηλιακό έγκαυμα

• Κάπνισμα

Yπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Ανεπάρκεια βιταμίνης D

Περίπου το ήμισυ των ασθενών με ψωρίαση εμφανίζουν μια έξαρση της νόσου τους, όταν αγχώνονται για κάτι. Μπορεί να είναι διανοητικό άγχος ή φυσικό στρες. Μια άλλη συνηθισμένη αιτία των εξάρσεων είναι οι λοιμώξεις. Οι γιατροί πιστεύουν πως όταν το σώμα ενός ατόμου αρχίζει να ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, προκειμένου να καταπολεμήσει μια λοίμωξη, άθελά του υπερ-δραστηριοποιεί και το τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι υπεύθυνο για την ψωρίαση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει