Πώς μπορεί το αλκοόλ να βλάψει το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Οι περιστασιακοί πότες που δεν καταναλώνουν αλκοόλ αλλά του… δίνουν και καταλαβαίνει με αφορμή μια εκδήλωση ή μια εορταστική περίοδο, όπως τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά κινδυνεύουν περισσότερο.

Αυτό αποκαλύπτει νέα έρευνα, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Alcohol. Η έρευνα δείχνει ότι οι νεαροί υγιείς ενήλικες που μπορεί να πίνουν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη βλάβη στον ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Αυτή η βλάβη μπορεί να φανεί μόλις δύο ώρες μετά από την ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Stritch του Πανεπιστημίου Loyola στο Σικάγο.

«Όταν πολλοί άνθρωποι σκέφτονται τις επιβλαβείς συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ, έχουν στο μυαλό τους μόνο τους αλκοολικούς ή εκείνους που πίνουν αλκοόλ σε καθημερινή βάση. Όμως, η μελέτη αποδεικνύει πως είναι δυνατόν η ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση αλκοόλ από έναν άνθρωπο που στην υπόλοιπη καθημερινότητά του δεν ακουμπάει το αλκοόλ, να λειτουργήσει διασπαστικά για το ανοσοποιητικό του σύστημα και να οδηγήσει σε προβλήματα», λέει ο δρ Majid Afshar, ένας πνευμονολόγος και επιδημιολόγος στο Loyola, που ήταν ο κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Ποια μπορεί να είναι αυτά τα προβλήματα; Υψηλότερος κίνδυνος εμφάνισης πνευμονίας και υψηλότερος κίνδυνος εμφάνισης λοιμώξεων. Επιπλέον οι άνθρωποι που πίνουν ευκαιριακά υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ, μπορεί να εμφανίσουν πιο αργή επούλωση των καταγμάτων, καθώς και φτωχή απόκριση σε μεταγγίσεις αίματος.

«Αυτή η επιδείνωση του ανοσοποιητικού συστήματος που έχει ανιχνευθεί σε μια πληθώρα κυττάρων που είναι κρίσιμα για την διατήρηση της υγείας, μπορεί να επιμένει ακόμα και πέντε ώρες μετά την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ», υποστηρίζει ο Afshar.

Για να παρακολουθήσει την επίδραση της ευκαιριακής υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, η ομάδα του Afshar επιστράτευσε 15 εθελοντές. Οκτώ γυναίκες και επτά άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 27 χρόνια, κατανάλωσαν τέσσερα με πέντε ποτά ο καθένας. Τα ποτά περιείχαν ένα μέρος βότκας και τέσσερα μέρη σόδας για να πληρούν τον ορισμό της ευκαιριακής άμετρης κατανάλωσης.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος από τους εθελοντές στα 20 λεπτά, τις δύο και τις πέντε ώρες μετά από την κατανάλωση. Ως γνωστόν, ένας μεθυσμένος κινδυνεύει να τραυματιστεί λόγω της μέθης του μέσα σε πέντε ώρες από το συμβάν και να καταλήξει στο νοσοκομείο ή εν πάση περιπτώσει να χρειαστεί περίθαλψη για τον τραυματισμό του.

Στα δείγματα που εξετάστηκαν στα 20 λεπτά, το πείραμα έδειξε πως το ανοσοποιητικό σύστημα των εθελοντών είχε υψηλότερα επίπεδα τριών τύπων λευκών αιμοσφαιρίων: Λευκοκύτταρα, μονοκύτταρα και κύτταρα φυσικοί-φονείς. Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης αυξημένες ποσότητες πρωτεϊνών που ονομάζονται κυτοκίνες, οι οποίες σηματοδοτούν το ανοσοποιητικό σύστημα να εργαστεί σκληρότερα.

«Όμως, στις 2 ώρες που ελέγξαμε ξανά, είχαμε εκ διαμέτρου αντίθετο αποτέλεσμα», τόνισε ο Afshar.

Μέσα στο διάστημα αυτό, τα δείγματα αίματος των εθελοντών, έδειξαν πως τα κυκλοφορούντα μονοκύτταρα και κύτταρα φυσικοί-φονείς ήταν λιγότερα, ενώ οι διαφορετικοί τύποι των κυτοκινών που σηματοδοτούν το ανοσοποιητικό σύστημα έτειναν να είναι λιγότερο ενεργοί.

Οι ερευνητές επέλεξαν προσεκτικά τους 15 συμμετέχοντες της μελέτης τους, με βάση την ηλικία τους (27), ώστε να αντικατοπτρίζουν καλύτερα τις κοινωνικές τάσεις, καθώς ένας στους 5 ανθρώπους που παρασύρεται σε ευκαιριακή υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι συνήθως ηλικίας από 18 έως 34 ετών.

Τα ευρήματα της μελέτης καταδεικνύουν για μια ακόμα φορά πως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει κακές συνέπειες, ειδικά σε περίπτωση τραυματισμού, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση ενός τροχαίου, αφού ο μεθυσμένος τραυματίας δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στην αντιμετώπιση από τους γιατρούς του τραυματισμού του. Δεδομένου δε πως τέτοιου είδους τραυματισμοί απαιτούν άμεση αντιμετώπιση, δηλαδή μέσα στο χρονικό όριο των 5 ωρών που το αλκοόλ έχει αυτή την αρνητική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, ή μπορεί να απαιτηθεί ακόμα και χειρουργείο, αντιλαμβάνεται κανείς πως ένας άνθρωπος καταναλώνοντας υπερβολική ποσότητα αλκοόλ μπορεί να υπονομεύσει την ίδια του την ζωή.

«Ενώ είναι γνωστό πως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε τραυματική βλάβη και συμπεριφορά και φυσιολογικές παθολογίες που σχετίζονται με τον εθισμό, μελέτες σαν αυτή έρχονται να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε πως ακόμα και ένα μόνο επεισόδιο ευκαιριακής κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό μας σύστημα», επισημαίνει ο George Koob, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και καταλήγει:

«Αυτοσυγκρατηθείτε σε ό,τι αφορά το αλκοόλ και όταν πρόκειται να πιείτε μην καταναλώνετε το ένα ποτό μετά το άλλο. Αφήστε μεγάλα διαστήματα ανάμεσά τους, είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει