Το πράσινο τσάι μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη εργασίας

Τo πράσινο τσάι χαιρετίστηκε για τα πολλά οφέλη που προσφέρει στην υγεία, όπως η προστασία από τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις και τον διαβήτη. Τώρα βρέθηκε πως ενισχύει και τις νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου.

Ειδικότερα δε, μπορεί να απογειώσει την μνήμη εργασίας. Ως μνήμη εργασίας ορίζεται η μνήμη που μάς επιτρέπει να συνδυάζουμε παλιά και νέα δεδομένα και να επιλύουμε άμεσα το πρόβλημα που προέκυψε. Είναι δηλαδή η μνήμη που μάς επιτρέπει να συγκεντρώσουμε πληροφορίες για περιορισμένο χρόνο σε μια κατάσταση ενεργούς συνείδησης, όπως για παράδειγμα όταν είμαστε σταματημένοι στο φανάρι και περιμένουμε να ανάψει πράσινο για να ξεκινήσουμε ξανά να οδηγούμε, ή όταν πρέπει να διεκπεραιώσουμε άμεσα μια δουλειά στο γραφείο που θα τελειώσει και δεν θα χρειαστεί να ασχοληθούμε ξανά μ’ αυτήν.

Η ερευνητική ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των καθηγητών Christoph Beglinger και Stefan Borgwardt του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βασιλείας στην Ελβετία, υποστηρίζει πως τα ευρήματά της δείχνουν ότι το πράσινο τσάι θα μπορούσε να είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για τη νόσο των νοητικών βλαβών που σχετίζονται με νευροψυχιατρικές διαταραχές, όπως είναι η άνοια.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Psychopharmacology.

Το πράσινο τσάι, που προέρχεται από την Κίνα και την Ινδία, παράγεται από τα φύλα του θάμνου Camellia sinensis. Σε αντίθεση με άλλα είδη τσαγιού, το πράσινο τσάι παρασκευάζεται από μη οξειδωμένα φύλλα. Αυτή η ελάχιστη επεξεργασία στην οποία υποβάλλεται σημαίνει ότι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει το συγκεκριμένο ρόφημα με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως για παράδειγμα, ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ μια άλλη μελέτη είχε διαπιστώσει ότι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου του προστάτη.

Αλλες μελέτες στο παρελθόν είχαν δείξει την καλή σχέση του πράσινου τσαγιού με τις νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου, ωστόσο η παρούσα και πλέον πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε τους ακριβείς μηχανισμούς με τους οποίους ενισχύονται αυτές οι λειτουργίες.

Ενισχύει τη συνδεσιμότητα μεταξύ βρεγματικού και μετωπιαίου φλοιού

Για περαιτέρω διερεύνηση, η ομάδα πραγματοποίησε μια μελέτη με 12 υγιείς άνδρες εθελοντές με μέση ηλικία τα 24,1 έτη.

Στους συμμετέχοντες δόθηκε ένας ορός γάλακτος με βάση ένα ελαφρύ αναψυκτικό που περιείχε 27,5 γραμμάρια εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού, ενώ άλλοι ήπιαν ένα αναψυκτικό χωρίς το εκχύλισμα του πράσινου τσαγιού. Οι εθελοντές δεν γνώριζαν τι αναψυκτικό τούς είχε δοθεί.

Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια χρειάστηκε να εκτελέσουν μια σειρά από καθήκοντα που αφορούσαν μνήμη εργασίας. Κατά τη διάρκειά τους μετρήθηκε η δραστηριότητα του εγκεφάλου τους με τη χρήση μαγνητικής τομογραφίας (MRI).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν το αναψυκτικό με το εκχύλισμα του πράσινου τσαγιού έδειξαν αυξημένη συνδεσιμότητα μεταξύ του δεξιού άνω λοβού του βρεγματικού και του μετωπιαίου φλοιού του εγκεφάλου. Αυτή η δραστηριότητα σχετίζεται με τη βελτιωμένη απόδοση σε καθήκοντα που αφορούν τη μνήμη εργασίας.

«Η παρούσα μελέτη δείχνει ότι το εκχύλισμα του πράσινου τσαγιού αυξάνει τη λειτουργική σύνδεση από τον βρεγματικό στον μετωπιαίο φλοιό κατά τη διάρκεια επεξεργασίας της μνήμης εργασίας, σε υγιείς ενήλικες. Είναι ενδιαφέρον αυτό το αποτέλεσμα, καθώς αποδεικνύει τη σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στο πράσινο τσάι και τη βελτίωση απόδοσης των γνωστικών λειτουργιών. Τα ευρήματά μας παρέχουν την πρώτη γνώση σχετικά με την επίδραση του πράσινου τσαγιού στην επεξεργασία της μνήμης εργασίας, σε επίπεδο νευρωνικών δικτύων, προτείνοντας ένα μηχανισμό για την βραχυπρόθεσμη πλαστικότητα των διαπεριφερειακών εγκεφαλικών συνδέσεων», ανέφεραν οι ερευνητές σχολιάζοντας τα ευρήματα.

Το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της άνοιας

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, δεδομένου ότι το πράσινο τσάι φαίνεται να αυξάνει τη συνδεσιμότητα μεταξύ μετωπικής και βρεγματικής περιοχής του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας της μνήμης εργασίας, αξίζει να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητά του για τη θεραπεία των διαταραχών που περιλαμβάνουν νοητικές βλάβες, όπως είναι η άνοια.

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι περιορισμοί στη μελέτη τους, που θα πρέπει να εξεταστούν. Οι ίδιοι επισημαίνουν πως, σε αντίθεση με τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας σε ό,τι αφορά τη μνήμη εργασίας, δεν διαπιστώθηκε σημαντική επίδραση ανάμεσα στην κατανάλωση του πράσινου τσαγιού και στην εκτέλεση εργασιών.

«Βρήκαμε, ωστόσο, μια ισχυρή τάση για τη βελτίωση των επιδόσεων, γεγονός που υποδηλώνει πως το δείγμα της μελέτης ήταν πολύ μικρό για να επιτευχθούν διαφορές στις παραμέτρους της συμπεριφοράς», συμπληρώνουν.

Επιπλέον, οι ερευνητές επισημαίνουν πως οι συμμετέχοντες έπιναν ένα αναψυκτικό που περιείχε εκχύλισμα πράσινου τσαγιού και όχι καθαρό εκχύλισμα πράσινου τσαγιού. Επισημαίνουν, επίσης, ότι αν οι συμμετέχοντες έπιναν ένα καθαρό εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, θα απέφευγαν κάποια άλλα συστατικά, όπως η καφεΐνη , η οποία μπορεί να είχε κάποιο αντίκτυπο στη γνωστική απόδοση των συμμετεχόντων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει