Το πρωινό γεύμα μπορεί να επηρεάσει τη μακροζωία σας

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η ώρα που τρώμε, ειδικά το πρωινό γεύμα, μπορεί να αποτελεί δείκτη της γενικής υγείας μας, ιδιαίτερα σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο *Communications Medicine*, αναφέρει ότι οι αλλαγές στη ρουτίνα των γευμάτων συνδέονται με διάφορες υγειονομικές παθήσεις και ακόμη και με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.
Σύμφωνα με τον κύριο ερευνητή, Χασάν Ντασχτί, επιστήμονα διατροφής και βιολόγο κιρκαδικών ρυθμών στο Massachusetts General Hospital, «Η ρουτίνα των γευμάτων μπορεί να χρησιμεύσει ως ένας εύκολος τρόπος παρακολούθησης της υγείας. Οι αλλαγές στη ώρα των γευμάτων μπορεί να αποτελούν προειδοποιητικό σήμα για υποκείμενες σωματικές ή ψυχικές παθήσεις. Επιπλέον, η εδραίωση μιας σταθερής ρουτίνας γευμάτων μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της υγιειής γήρανσης και της μακροζωίας».
Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Mass General Brigham και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Σμύρνης, εξέτασε δεδομένα από 2.945 ενήλικες ηλικίας 42–94 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για πάνω από 20 χρόνια. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι με την πάροδο του χρόνου, οι ηλικιωμένοι τείνουν να τρώνε το πρωινό και το βραδινό γεύμα σε πιο αργές ώρες, ενώ περιορίζουν το χρονικό πλαίσιο στο οποίο καταναλώνουν τροφή κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η καθυστερημένη ώρα του πρωινού γεύματος συνδέθηκε συστηματικά με σωματικές και ψυχικές παθήσεις, όπως κατάθλιψη, κόπωση και προβλήματα στο στοματική υγεία. Επίσης, οι δυσκολίες στην προετοιμασία των γευμάτων και η χειρότερη ποιότητα ύπνου σχετίζονταν με καθυστερημένα γεύματα. Ειδικότερα, η καθυστερημένη ώρα του πρωινού γεύματος συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης. Επιπλέον, τα άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση για «νυχτερίνια» συνήθειας (προτίμηση για μεταγενέστερους ύπνους και ξυπνήματα) τείνουν να τρώνε σε πιο αργές ώρες.
«Μέχρι σήμερα, είχαμε περιορισμένη κατανόηση για τον τρόπο με τον οποίο η ώρα των γευμάτων εξελίσσεται με την ηλικία και πώς αυτή η αλλαγή σχετίζεται με την υγεία και τη μακροζωία», ανέφερε ο Ντασχτί. «Τα ευρήματά μας γεμίζουν αυτό το κενό, δείχνοντας ότι η καθυστερημένη ώρα των γευμάτων, ειδικά του πρωινού, συνδέεται τόσο με υγειονομικές προκλήσεις όσο και με αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε ηλικιωμένους. Αυτά τα αποτελέσματα δίνουν νέα σημασία στη φράση ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους».
Ο Ντασχτί επισήμανε επίσης ότι τα ευρήματα αυτά έχουν σημαντικές επιπτώσεις, ειδικά σε μια εποχή όπου οι δίαιτες περιορισμένου χρόνου και η διαλειμματική νηστεία γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς. Οι επιπτώσεις της αλλαγής στη ρουτίνα των γευμάτων μπορεί να διαφέρουν σημαντικά μεταξύ ηλικιωμένων και νεότερων ενηλίκων.
Η έρευνα υποστηρίχθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (National Institutes of Health).
—