Τρεις κίνδυνοι που κρύβουν οι δίαιτες

Οταν οι άνθρωποι αποφασίζουν να ξεκινήσουν μια δίαιτα, συνήθως αποσυνδέονται από τις φυσικές αντιδράσεις του σώματος όπως είναι η πείνα και στρέφουν κυρίως την προσοχή τους στις θερμιδικές κατευθυντήριες γραμμές.

Αυτό, όμως, μπορεί να οδηγήσει σε μια ζωή που περιστρέφεται γύρω από μια δίαιτα. Η δίαιτα μπορεί να σας κάνει να βλέπετε το φαγητό ως εχθρό και έτσι να αισθάνεστε ενοχές όταν τρώτε. Ακόμα χειρότερα, το να περιορίζετε ή να εξαλείφετε ολοκληρωτικά ομάδες τροφών από τη διατροφή σας μπορεί να προκαλέσει έντονη επιθυμία για φαγητό που μπορεί να οδηγήσει τελικά σε μια δίαιτα yo-yo. Η δίαιτα αν δεν γίνεται με τον σωστό τρόπο μπορεί να έχει πολλές συνέπειες, όπως κατεστραμμένη υγεία, αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και παρενέργειες που προκύπτουν από διατροφικές ελλείψεις.

1. Κατεστραμμένη υγεία

Η δίαιτα, όταν γίνεται με ακραίο τρόπο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την καρδιά. Τον Απρίλιο του 2010 ένα άρθρο του δρα Isadore Rosenfeld, καθηγητή κλινικής ιατρικής στο Ιατρικό Κολλέγιο Weill Cornell στη Νέα Υόρκη, σημείωνε πως η εξαντλητική δίαιτα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Υποστήριξε, μάλιστα, πως μακροπρόθεσμη δίαιτα μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε απώλεια μυϊκού ιστού της καρδιάς, αναφέροντας πως οι δίαιτες yo-yo μπορούν να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για αθηροσκλήρωση και άλλες παθήσεις της καρδιάς.

2. Κίνδυνος παχυσαρκίας

Ακούγεται οξύμωρο να κάνει κανείς δίαιτα και να καταλήγει να γίνεται παχύσαρκος, αλλά έχει συμβεί πάμπολλες φορές. Μια δίαιτα με περιορισμό της θερμιδικής πρόσληψης για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να οδηγήσει τα άτομα που την έκαναν να τρώνε ακόμα περισσότερο από πριν μόλις τη σταματήσουν, με αποτέλεσμα να γίνουν υπέρβαροι ή ακόμα και παχύσαρκοι και να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη. Οταν το σώμα λάβει την πληροφορία πως τα τρόφιμα είναι λιγοστά, αυτό προκαλεί αλλαγές στη γονιδιακή έκφραση, γεγονός που τελικά μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική αποθήκευση θερμίδων, όταν αυτές είναι και πάλι διαθέσιμες. Σύμφωνα με μελέτες, το 95% των ατόμων που κάνουν δίαιτα ανακτά το σύνολο της απώλειας βάρους του, ίσως μάλιστα και ακόμα μεγαλύτερο, μέσα σε 2 χρόνια.

3. Παρενέργειες

Οταν κάποιος κάνει δίαιτα μειώνει ένα μεγάλο μέρος των θερμίδων που κατανάλωνε πριν και αυτό μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε θερμιδικές και θρεπτικές ελλείψεις, που μπορεί να προκαλέσουν μια σειρά από παρενέργειες. Μερικές από τις πιο συνηθισμένες είναι οι πονοκέφαλοι, οι μυϊκές κράμπες, η δυσκοιλιότητα, η δυσκολία στον ύπνο και η απώλεια οστικής πυκνότητας. Η δίαιτα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κανονικό μεταβολικό ρυθμό του σώματος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και κούραση.

Ασφαλής απώλεια βάρους

Αν και οι δίαιτες αρχικά λειτουργούν, οι συνέπειες και τα επακόλουθα για την υγεία μπορεί να τις κάνουν πολύ λιγότερο ελκυστικές. Μια πιο υγιεινή και πιο μόνιμη προσέγγιση στο αδυνάτισμα περιλαμβάνει σταδιακά απώλεια βάρους μέσω μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά και χαμηλής σε σάκχαρα και τρανς λιπαρά, μαζί με τακτική άσκηση, έστω κι αν αυτή είναι μέτρια. Αυτή η προσέγγιση έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα της διατήρησης του μεταβολισμού σε καλή λειτουργία, γεγονός που κάνει το σώμα να κάψει περισσότερες θερμίδες, ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει