Τρεις βασικοί λόγοι για την παιδική παχυσαρκία

Ενα στρουμπουλό παιδί μπορεί να είναι χαριτωμένο, αλλά η παιδική παχυσαρκία μπορεί να έχει αντίκτυπο όχι μόνο στην άμεση υγεία του παιδιού, αλλά και στην υγεία του πολλές δεκαετίες αργότερα.

Εκτιμάται ότι ένα στα πέντε παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 17 ετών είναι υπέρβαρο. Πολλά απ’ αυτά τα παιδιά αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο παχυσαρκίας που σχετίζεται με προβλήματα όπως η υψηλή πίεση του αίματος, ο διαβήτης και η καρδιακή νόσος.

Δείτε παρακάτω ποιοι είναι οι 3 πιο βασικοί λόγοι της παιδικής παχυσαρκίας:

1. Aνεπαρκής ύπνος

Tα βρέφη κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους χρειάζονται 14 με 18 ώρες ύπνου καθημερινά. Από αυτές, οι 10 ώρες θα πρέπει να είναι νυχτερινός ύπνος και οι υπόλοιπες στη διάρκεια της ημέρας. Τα πολύ μικρά παιδιά χρειάζονται 13 ώρες ύπνου και αφού φτάσουν τους 18 με 19 μήνες ζωής, πρέπει να εξακολουθούν να κοιμούνται δύο φορές σε καθημερινή βάση με τις 10 ώρες βραδινού ύπνου να παραμένουν αδιαπραγμάτευτες. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να διαταράξει τη συμπεριφορά του παιδιού και να αρχίσει να συμπεριφέρεται κάνοντας πείσματα, να είναι νευρικό, ευερέθιστο ή ακόμα και λυπημένο. Ενα κουρασμένο παιδί στο σχολείο μπορεί να έχει πρόβλημα να συγκεντρωθεί και να δώσει προσοχή στα μαθήματα στην τάξη. Μπορεί να αρχίσει να ξεχνάει και να κάνει ανόητα λάθη που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έκανε.

2. Εάν κάποιος από τους γονείς είναι παχύσαρκος

Τα παιδιά μαθαίνουν πράγματα από τους γονείς τους. Επομένως αν είστε παχύσαρκοι και έχετε την τάση να αγοράζετε τρόφιμα που είναι παχυντικά και νόστιμα, όπως τα μπισκότα και τα τσιπς, τότε τα παιδιά σας αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο να γίνουν κι αυτά παχύσαρκα. Για να διατηρήσετε για τον εαυτό σας ένα υγιές βάρος και για να δώσετε το παράδειγμα στο παιδί σας, αρχίστε τα σπορ και ενθαρρύνετέ το να κάνει ένα άθλημα, να περπατάει, να τρέχει ή να κάνει οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα.

3. Γονικός περιορισμός της κατανάλωσης τροφής του παιδιού

Ενα μεγάλο λάθος που κάνουν οι γονείς στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν τα παιδιά τους από την υπερκατανάλωση τροφής, είναι να επιχειρούν να περιορίσουν την πρόσβαση των παιδιών τους σε ορισμένα τρόφιμα. Το μόνο που θα καταφέρετε σ’ αυτή την περίπτωση είναι να κάνετε τα παιδιά σας να επιθυμούν αυτά τα τρόφιμα ακόμα περισσότερο. Για παράδειγμα, αν τα παιδιά σας δεν έχουν την ευκαιρία να φάνε τακτικά τσιπς, τότε θα παραγεμίσουν μ’ αυτά το στομάχι τους όταν βρεθούν στο πάρτι ενός φίλου. Ως εκ τούτου, το μέτρο είναι το κλειδί για τον έλεγχο του βάρους του παιδιού σας. Φυσικά, εννοείται πως οι γονείς θα πρέπει να δουλέψουν πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο και να φροντίσουν να υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από υγιεινές επιλογές στο σπίτι, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, συγκριτικά με τις ανθυγιεινές επιλογές που θα πρέπει να είναι αισθητά λιγότερες.

Αν θέλετε να κρατήσετε τα παιδιά σας υγιή δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να τα επιβραβεύετε αν κάνουν κάτι καλό ή να τα παρηγορείτε αν πληγώνονται ή απογοητεύονται προσφέροντάς τους ανθυγιεινά τρόφιμα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει